AlgemeenOpinie

Even niet investeren

Hans wil, nu de nieuwe stal volloopt met koeien, meteen ook een moderne mengwagen en een trekker kopen. Daar voelt Hanna niets voor.

“Je moet het dak vervangen als de zon schijnt”, zegt ze. “Het gaat in de veehouderij echter regenen. Dan moet je even niet investeren. We hebben voorlopig genoeg aan de nieuwe stal. We kunnen beter aflossen dan nog meer schuld maken.”

“De melkprijs wordt wel wat lager, maar blijft hoog”, werpt Hans tegen.”Dat zeggen alle voorspellers die er voor geleerd hebben. Zoals Cees ’t Hart van FrieslandCampina. Even een dip volgend jaar als de quotering verdwijnt en daarna stijgt de prijs weer door de toenemende behoefte in de wereld.”

Ik twijfel, maar ben het in mijn hart met Hanna eens. We kunnen best zonder die mengwagen en de trekker. En de schuld bij de bank heb ik ook liever wat lager. Bovendien is het maar de vraag of de melkprijs de komende jaren op peil blijft. Niet alleen het vervallen van de superheffing, maar ook de onrust in de wereld, zoals de Russische boycot, kan roet in het eten gooien. Dat zeg ik ook tegen Hans.

“Dus jij vindt dat wij geen nieuwe stal hadden moeten bouwen”? vraagt hij geniepig. “Natuurlijk wel”, antwoord ik. “We hebben op tijd kunnen bouwen, we hebben langjarig een lage rente en de bouwsom was door de concurrentie relatief laag. Door de goede jaren kunnen we aflossen. Voor een gezonde toekomst konden we niet zonder die nieuwe stal. Maar we kunnen wel zonder nieuwe werktuigen. En in ben het eens met je moeder dat we beter verder versneld kunnen aflossen”. “Je raadt dus boeren, die nog geen stal hebben gebouwd, maar dat wel van plan zijn, aan om voorlopig niet te bouwen “, zegt Hans uitdagend.

Voor ik wat kan zeggen knikt Hanna:”Inderdaad. Die hebben hun kans voorbij laten gaan. Een onzekere tijd moet je niet benutten met investeren, maar met aflossen. Anders neem je te veel risico”.

“Een conservatief geluid”, zegt Hans. “Nee, verstandig”, help ik Hanna, die me dankbaar aankijkt. Aan Hans z’n gezicht zie ik dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin