Commentaar

14 reacties

Afschieten zwijnen slechte beurt voor wildbeheer

Het voorval met de geredde en vervolgens afgeschoten wilde zwijnen in Limburg, afgelopen zondag, maakt duidelijk hoe Nederland in de knoop zit met het onderwerp dierenliefde en dierenwelzijn.

Nederland is een land met 100 miljoen kippen en 12 miljoen varkens, waar efficiënt dieren fokken en doodmaken tot in de perfectie is geregeld. Maar het is ook het land waar dierenambulances rondrijden om gewonde egeltjes naar de dierenarts te brengen en waar burgers via radiospotjes van Wakker Dier constant bestookt worden met de boodschap dat een varken net een hond is, compleet met emoties en een kwispelstaart.

Zolang niet al te zichtbaar is wat er gebeurt, blijft het vredig. Maar zondagmiddag in Weert botsten die twee werelden onder het oog van de camera. De brandweermannen deden wat hun morele plicht hen ingaf: ze redden dieren in nood. De jachtopziener deed wat hij nodig achtte: de nulstand bewaken. Dus: afschieten. Oké, hij overtrad een aantal regels, zoals de zondagsrust die voor schieten geldt, en de regel dat je gevangen dieren niet mag schieten. Toch vertegenwoordigt hij het technocratische, klinische deel van Nederland, dat zegt: geen zwijnen buiten aangewezen natuurgebied, punt uit.

Reacties uit alle hoeken van de samenleving maken duidelijk: met dit standpunt red je het niet. Dit slaat als een boemerang terug op de intensieve veehouderij, die wel degelijk belang heeft bij de nulstand. Een stevige discussie over wildbeleid is nodig, maar de voorstanders van 'wildbeheer' staan 1-0 achter.

Laatste reacties

 • Gijs Gans

  Oppewal stop eens met stemmingmakerij ,en ga eens goeie artikelen schrijven aub

 • alco1

  Ik zou wel eens willen weten hoe het verhaal werkelijk in elkaar steekt.
  Hoe komen de dieren te water?
  Wie heeft de brandweer gebeld?
  Wie heeft de jachtopziener gebeld?
  Wat is dit voor man?
  Hoe komt het beeld erbij om dit door te sturen?

 • cocoma

  Ik heb gehoord dat de jager een verlof had voor calamiteiten en dus ook op zondag zijn geweer mocht gebruiken. Wat is dit eigenlijk voor 0-stand als je soms de dieren laat lopen? Het einde van het liedje kon wel eens zijn dat de zwijnen mogen blijven en de boeren met de schade zitten.

 • boerke brabant

  ook al stond de jager volledig in zijn recht, een paar zwijntjes op deze manier afschieten met een camera er bovenop; dat is niet handig.
  Laad ze in een veewagen en schiet ze elders buiten het zicht op een ander tijdstip af. En ja, dat is de zaak verbloemen/voor de gek houden , maar veel mensen krijgen een knoop in de maag als ze op deze manier een lief klein varkentje in nood dood geschoten zien worden. En dat is de voorspellen en te begrijpen. Ook al sta je als jager in je recht, dit helpt niemand; het beeld van de gewentensloze dierenbeulen wordt zo in stand gehouden (ook al is het niet waar)

  Al met al behoorlijk dom om het op deze manier te doen (en ik ben voorstander van afschieten buiten de gebieden)

 • somporn

  Nou waren de wilde zwijnen op de weg belandt,en had een frontale botsing veroorzaakt met 4 dodelijke slachtoffers.
  Hadden we dan ook zo een ophef gemaakt of hadden we dan ook lopen zeuren tegen de jachtopziener dat hij zijn werk niet goed had gedaan omdat hij niet genoeg aan wildbeheer had gedaan.
  Altijd makkelijk in NL altijd achteraf maar zeuren,dit of dat had er moeten gebeuren,maar als er direct actie moet worden ondernomen is niemand thuis.
  Hulde aan de jachtopziener,die gewoon op zijn vrij zondagmiddag een dienst
  wilde bewijzen voor zijn medemens!!!

 • trijnie

  Johan snapt helemaal hoe de vork aan de steel zit
  Goed geschreven stuk.

  Hoe ik over het feit denk, kan ik niet zeggen, daar ken ik de situatie niet voor. Maar die jager heeft wel een stomme streek uitgehaald.
  Hij heeft hiermee alle jagers in een kwaad daglicht gezet.

 • PetervanKempen

  Johan stipt ook aan dat op een of andere manier de wildbeheerders altijd net de verkeerde kaart spelen in het PR spel en zich in de voet schieten (figuurlijk gelukkig hier!) met gelijk hebben of volgens de wet handelen. Er zijn in de strijd om de publieke opinie nu eenmaal meer knoppen waarop gedrukt moet worden. Het is jammer dat op dit moment die kennis en deskundigheid de publieke opinie te bespelen zowel bij wildbeheerders maar ook bij de boeren stand niet rijk vertegenwoordigd is. Inderdaad had ik ook zoiets van hoe is het in vredesnaam mogelijk dat er in dit toneelstuk met allemaal smi officiele instanties net nu zo een exemplaar in zo een pak met zo een gedrag op dat moment daar die rol gaat vervullen en NIEMAND van de omstanders hem heeft geadviseerd dat 'recht'niet daar en toen in eigen hand te nemen?
  Wel antwoord op het gebed om publiciteit voor de aanwezige pers dus......... theoretisch zou dit een ideaal scenario voor een anti wild beheer film zijn maar toeval, en murphy's law lijken me nu de meest logische verklaring voor deze samenloop van omstandigheden.
  Ondertussen staan voorstanders van wild beheer, ook op andere kwalitatieve aanpak, daardoor nu inderdaad met 1-0 achter.
  Wij zullen dus de tweede ronde met beter combinatie spel en aanvallend moeten spelen. Net als vrouwen die in sommige samenlevingen twee keer zo hard moeten werken voor dezelfde beloning of waardering.
  Uitdaging dus.

 • leo,s vriend

  De veiligheidsregio Limburg heeft betreffende BOA ingeschakeld.
  (persbericht prov. Limburg)

  Daar is blijkbaar de fout gemaakt.

 • Fred60

  Die dieren waren toch afkomstig uit het natuurgebied Meinweg? Waarom ze niet ingeladen en weer teruggebracht daar naar toe. Of is dat te simpel gedacht?

 • PetervanKempen

  @Fred,@mtsmenkhorst, IDD was bij een goed functionerend bestuur en logisch nadenken het weer terugzetten waar ze vandaan (mogen) komen zeer voor de hand liggend geweest. Misschien wilde iemand bij die overheden een negatief verhaal genereren en misschien wist ie dat die man in dat pakje, die 'hun' BOA is en naar mijn info heel graag dagelijks daar in de grensstreekt overal zeer graag zo rondparadeert wel zo stom zou zijn dit klakkeloos te doen. Ons kent ons daar, en een sufferd zichzelf zo laten ophangen en zelf uit het gezichtsveld verdwijnen is een typiche streek die in dat wereldje wel thuis hoort. We weten nog steeds niet wie de hoogste betrokken gezagdrager was op die zondag bij dat gebeuren, en die moet er toch zijn geweest. Raadsels en vraagtekens, die er nooit zijn als er eer en glorie gecaimd moet worden en dus verdacht. Zoals ik eerder al schreef, de anti's zijn zo verschrikkelijk slim in het creeren van oproer en stichten van valse plaatjes over de werkelijkheid dat ik dit opzetje jegens deze man die zich daar om persoonliojke redenen telkens zo manifesteede als wild beheerder van dienst in de weekenden. ( waarom? het dienstbetoon betaalt niet!) niet raar zou vinden. Laten we eens gaan vragen wat nu de consequenties zijn voor de gene van de bestuurders, die zeze pantoffel zijn gang liet gaan , in plaats van hem de juiste aanwijzingen te geven wat te doen als Fred oa opmerkt.

 • lepercheron 46

  Wat een gedoe om die paar zwijntjes, en als er in de polder 4000 rose`s
  kalveren geruimd worden die kern gezond zijn hoor je niets, niets geen antibiotica aan getoond, alleen ooit besmet voedsel gehad.
  Dit vind ik nu een grote schande.

 • polsbroek

  Het is niet waard hier op te reageren wat een kleinzielig gedoe

 • marc47

  Als de zwijntjes op zondag geen schade veroorzaken mag je ze ook niet op zondag schieten. (lol)

 • Jan van het Zand

  Een hele hoop heisa.............................................................................................................heisa
  en dan ......................................................................................................... eten de mensen in de stad, het dorp, op het platteland allemaal vlees. Of het uit Argentinië of Ierland, of Schotland, of Australië of uit Nederland komt dat interesseert hen niet. Want in de supermarkt wordt de beslissing genomen wat er s'avonds wordt gegeten. En als de karbonade aan de linkerkant € 1 goedkoper is dan aan de rechterkant van het koelvak dan beslist de consument met haast ( we moeten werken en liefst veel volgens Den Haag ) het goedkoopste te kiezen. En hij neemt niet de tijd om te lezen wat er op het etiket staat. En wat op het etiket staat is veelal zo klein geschreven dat je het met het blote oog toch niet lezen kan. Het enige wat je goed kunt lezen op de verpakking is de PRIJS.
  N.B.: Het voorval in Weert krijgt meer aandacht in de pers dan het liquideren van mensen in Amsterdam. Het is de omgekeerde wereld. En toont maar aan dat het mediagestuurde onzin is van een piepkleine minderheid in Nederland, die excessen aangrijpt om sensatie te maken ten voordele van iets wat niet haalbaar is.

  Het niet afschieten van de wilde zwijnen en terugzetten in het Meingebied is het verschuiven van het probleem. Immers die dieren lopen het gebied uit om reden van overbevolking en of voedselgebrek.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.