Redactieblog

3162 x bekeken 37 reacties

Vrienden als Wakker Dier

"Nu hoor je Hans Huijbers niet", zegt Hanna boos. "Hij vond Wakker Dier de meest betrouwbare partner die er was. Welnu, Wakker Dier valt nu de gehele veehouderij in de rug aan. Een wolf in schaapskleren".

Het loopt inderdaad de spuitgaten uit. Wakker Dier heeft zich actief gemengd in de discussie over wel of geen maatregelen om de gevolgen van de Russische boycot voor de veehouderij te verlichten. Hun standpunt is duidelijk: geen enkele vorm van steun. Het is ondernemersrisico. Het is de keus van boeren om grote bedrijven te hebben en veel te exporteren. Als die export dan wegvalt, is dat eigen schuld, dikke bult. Althans volgens Wakker Dier.

"Ze dringen bij staatssecretaris Dijksma aan op productiebeperking en willen terug naar kleinere bedrijven", schudt Hanna haar hoofd. "Net alsof de consument meer wil betalen als het vlees van een klein bedrijf komt. Onzin. Die koopt op prijs. Kijk maar naar de biologische sector. Groeit wel, maar met een paar procent blijft het een hele kleine markt. Terwijl er al tientallen jaren wordt gezegd dat biologisch de toekomst heeft. De praktijk wijst echter anders uit."

Vraag blijft natuurlijk of een vijand als Wakker Dier tegelijk je vriend kan zijn. Volgens Huijbers dus wel. Volgens mij niet. Na de openlijke vriendschapsverklaring van Huijbers aan Wakker Dier is er niets verbeterd. Sterker nog, Wakker Dier is zo mogelijk nog feller geworden. Kijk naar de wijze waarop ze de plofkip van Albert Heijn presenteert. Zulke vrienden zul je maar hebben. Dan heb je geen vijanden nodig. Dat zou Hans Huijbers zo langzamerhand ook moeten inzien.

"Ik vind het trouwens toch walgelijk hoe organisaties de boycotellende aangrijpen om hun gelijk te bevestigen," zegt Hanna. "Wakker Dier doet het, maar ook Dutch Dairyman Board. Voorzitter Sieta van Keimpema vond het nodig om de LTO nog weer eens een duw te geven. Die hadden in Brussel niet gezorgd voor crisismaatregelen, die nu nodig zijn. Ja, dat kun je achteraf gemakkelijk roepen als je nooit aan tafel zit. Dan heb je altijd gelijk".

Laatste reacties

 • alco1

  Respectvol met elkaar omgaan kan in veel gevallen tot het beste resultaat lijden. Dit was een goed initiatief van Huijbers. Wakker Dier heeft dit echter aangegrepen om na de éne vinger de hele hand naar zich toe te trekken. Ik denk dat het tijd is om de club eens van repliek te dienen.

 • farmerbn

  Al vaker geopperd dat de LTO een militante groep moet oprichten die financieel en juridisch geholpen wordt door die LTO. Nu moeten we alles maar slikken wat onze tegenstanders maar uitkramen. Er zijn genoeg LTO- leden die in die groep willen zitten en als het een keer te fel gaat ,kan LTO zeggen dat het niet de LTO is maar een vriendenclub.

 • ikkethuis

  Lto heeft vele juristen etc in dienst. Deze komen alleen in actie voor individuele boeren en tuinders die ze dan een rekening kunnen sturen. Ze zouden ook eens iets moeten doen voor de gehele sector, daar betaal je toch contributie voor en lto praat telkens voor de gehele sector.

 • gjh

  die vent moet nodig naar de dokter want het zit niet goed in zijn hoofd.

 • joannes

  Je kan samen optrekken als er wat te verdelen is! Behalve bij verliezen! Dan worden er rangorde gevechten geleverd! Laat staan, wanneer je erop uit bent een ander iets te laten verliezen. Dan begint alles met een rangorde gevecht! Wakker Dier heeft in hun uitgangspunten die ander iets te laten verliezen of af te nemen. Daar kan je dus alleen maar rangorde gevechten van verwachten.

 • Marco22

  Als je van tafel geweerd wordt dan kun je moeilijk meepraten.

 • Ishtar

  Rare column, immers volgens vergaderboer ben je alleen een vriend als je voor steun maatregelingen bent voor de veehhouderij als gevolg van russische boycott?
  Mmmmmmm........
  Welke steun stelt vergaderboer dan voor als het gaat om de melksector?
  Lever eens een aantal ideeen aub?
  Misschien dat WD dan wel voor steun aan de zuivelsector is?
  Dus vergaderboer doe eens minimaal 3 suggesties qua steun/plan etc.........?
  Zet dan de mogelijke plannen qua steun van lto voor de melksector ook even hier neer.
  Een link mag ook........

 • alco1

  @Isthar is ook weer wakker.

 • agratax2

  Hanna beweert dat grote bedrijven goedkoper produceren dan kleine bedijven, en dan zonder enige onderbouwing -wat groot is en wat klein is-. Haar kreten in dezen zijn net zulke loze woorden als die van Wakker Dier. Laat Hanna mij maar eens uitleggen wat de meest optimale bedrijfsgrootte is. Tevens wil ik van haar wel eens weten waarom groter en daardoor een overvoerde markt met bij behorende lage prijs beter is dan ieen niet overvoerde markt met een kosten dekkende prijs.

 • Sjaak

  Tja, vriendschap...... ;)

  We waren ook in heel goede 'vriendschap' met Rusland....toch?
  Het woord 'vriendschap' kent vele interpretaties. De 'vriendschap' met Wakker Dier ligt op hetzelfde niveau als die met Rusland...

  Persoonlijk hecht ik veel waarde aan het woord 'vriendschap' en échte vrienden heb je maar weinig, goede/slechte kennissen des te meer......

  Daarbij komt, dat je met familie en vrienden niet moet gaan handelen,
  maar wandelen....:)

 • agratax2

  Ik denk dat WD de gevolgen van de politieke besluitvorming m.b.t. de boycot wil afwentelen om de veehouderij om haar ultime doel -de veehouderij te laten omvallen- of zou geen compensatie betekenen een nog snellere sanering van wat Hanna de kleine bedrijven noemt en een nog snellere groei richting WD haar verfoeide Mega bedrijven? Als dat het gevolg van WD haar actie is dan is WD zeker de vriend van de zoon van Hanna.

 • Ferm

  Vergaderboer, de DDB heeft niet achteraf geroepen dat de LTO voor crisismaatregelen in Brussel hadden moeten zorgen. De DDB heeft dat vooraf ook geroepen en had en heeft een plan klaar, maar als je niet aan tafel MAG zitten wordt het moeilijk meepraten.
  En inderdaad, is groter goedkoper produceren? Heb ik al vaker bij u naar gevraagd, maar daar komt nooit een onderbouwd antwoord op. Vergaderboer u stelde in één van uw vorige blogs dat een ideale bedrijfsgrootte voor u zo'n 300 koeien zou zijn en een vrouw die buiten de deur werkt voor het basisinkomen. Ga daar in één van u volgende blogs nog eens op in zou ik zeggen, hoe u dat voor u ziet met de huidige ontwikkelingen en het fosfaatpalfond. Lijkt me een stuk interessanter.

 • Ferm

  Agratax1, #11, zou zo maar kunnen dat dat het doel van WK dier is en inderdaad, dat zou Hans mooi uitkomen. Alléén denk ik dat de kleinere bedrijven het langer vol kunnen houden zonder compensatie, maar dat de banken de groten niet zullen/kunnen laten omvallen. Wie is beter af?
  De kleinen zullen in ieder geval 'vrijer' zijn om EIGEN beslissingen te kunnen nemen.

 • piethermus1

  Ooit was de baas van WD toch Marianne Thieme van de PVDD, de huidige echtgenote van bio-boer en Vegetarische Slager en grootontvanger van landbouw- en innovatiesubsidies, Jaap Korteweg. Hij is afkomstig van een paar kilometer van me vandaan. Kortom; het gezin Korteweg Thieme heeft zeer veel baat gehad van landbouw en landbouwsubsidies. Maar dat even ter zijde. Mag en kan natuurlijk.

 • Ishtar

  Mmmmm......
  Vergaderboer pleit voor veehouderij steun.
  Noem dan eens 3 vb van steun vraag ik dan specified voor melksector.
  Misschien zijn zijn ideeen wel zo goed dat anderen en WD ze zal steunen.
  Ik heb nog geen 1 plan gelezen hier hoe men de steun dan ziet voor oa melksector.
  Mom op, vertel dan ook, hoe, waar en hoelang?
  Mag ook een plan zijn van lto of cda.
  Iemand kan toch een doordacht plan hierneerzetten?
  Kom op vergaderboer doe eens 1 suggestie dan?

 • alco1

  Met welke woorden pleit vergaderboer voor steun?

 • Ishtar

  @Alco, de co!umn gaat over dat WD zich actief gemengt heeft in discussie over steun aan veehouderij met aanleiding russische boycott.
  Vergaderboer zegt dat WD dan geen vriend is OM deze reden.
  Of lees ik wat anders, please explain?
  Dan vraag ik noem eens wat vb van steun aan melksector, misschien draai ik of WD als vb wel bij.
  Dus laat VB dan wat vb noemen, aub.
  Of heeft ie geen Vb?

 • alco1

  Je leest het hoe je het wilt lezen.
  Wakker Dier moet zich niet bemoeien met zaken die hen niet aangaan, dat is de intensie van het verhaal

 • Ishtar

  Alco, als jij steun wilt voor melkveehouderij, zul je tochg moeten uitleggen hoe of wat........
  Nu, vertel dan even 1 vb aub?

 • alco1

  Wie zegt dat ik steun wil hebben voor de melkveehouderij. Ergens heb ik gezegd dat als voor de volle 100 % duidelijk is dat de sancties daar de oorzaak van is, hier men niet onderuit kan, omdat ook voor de bv Nederland de sector niet kan verdwijnen ivm. de balans in de geldstromen.
  Dat Wakker Dier zich hier mee bemoeit is zeer vreemd. Lees de beginselen van hen maar even. Ze willen opkomen voor het welzijn van de dieren. Laat ze dan maar naar de Oostvaarder plassen gaan. Nu blijkt dat ze alleen maar anti boer zijn. Een kwalijke zaak als peiler onder onze economie.

 • w v gemert

  Zelfs de vergaderboer ziet dat Huijbers met Wakker Dier de plank volledige heeft mis geslagen , hopelijk gaat Huijbers het zelf nu ook inzien of dat zijn mede bestuurders hem tot dat inzicht dwingen.

 • anton1937

  Gezond overleg tussen de veehouders(LTO) kan een verbetering betekenen voor de verhouding tussen de boeren en de tegenstanders van de veehouderij. Het probleem is dat het moeilijk bijna onmogelijk is om met Wakker Dier kersen te eten. Kersenpitten worden door de Wakker Dier aanhangers steeds naar de boeren gespuugd . Alleen als Wakker Dier eens echt WAKKER wordt zijn resultaten mogelijk. Wakker worden betekent in dit geval maatschappij bewust en verantwoordelijk.

 • Mozes

  Vergaderboer pleit nergens voor steun, hij wijst alleen op de voorbarige vijandige opstelling van WD terwijl Hans Huijbers WD een 'betrouwbare partner' noemde.
  Oftewel: hij wijst op het contrast tussen de opstelling van WD tegenover de veehouderij en de opstelling van de woordvoerder van de veehouderij tegenover WD.

 • Ishtar

  @Mozes, vergaderboer kan toch zelf wel antwoorden lijkt me.
  Ik heb het artikel nog een keer gelezen.
  Zijn punt is, niemand mag zich bemoeien met enige vorm van compensatie als het gaat om de veehouderij, laat staan WD.
  Behalve de sector zelf.
  Zijn doel is zeker wel de Russische boycot, immers dat is zijn argument en doel.
  Wat Vergaderboer doet is synoniem voor de zuivelsector en de bestuurders en boeren.
  Je staat vooraan om deze boycot te gebruiken om een ingezette trend van lagere prijzen als excuus te gebruiken.
  Terwijl het een feit is, dat er nu enorm veel extra gemolken word, en komende jaren ook.
  Maw jullie visie is, zoveel mogelijk uitbreiden en maar zien waar het schip strand.
  Die visie is eigenlijk een ander topic.
  Dit artikel kan echt niet van VB, wat synoniem is voor de melksector.
  Jullie zijn echt onvoorstelbaar xxxxx sector.(zal de woorden niet gebruiken).
  Ik mag aannemen dat als er geld komt uit Brussel, dit volgend jaar weer terugbetaald word als de boycot over is?
  Laat maar, ik weet jullie antwoord al wel.

 • Mozes

  @ishtar, wij hebben export van melk, vlees en groente nodig als compensatie voor de import van voedsel. En natuurlijk als compensatie voor de import van Russisch gas.
  Daarbij is de export van zuivel en groente van veel grotere waarde dan die van vlees. Tegenover de export van vlees staat een grote import van voer waardoor de toegevoegde waarde (export minus import) maar betrekkelijk is. Tegenover de export van zuivel en groente staat maar weinig import waardoor deze zeer gunstig zijn voor de Nederlandse handelsbalans. Zelfs als deze financiële steun zouden krijgen zijn ze nog steeds zeer positief voor de Nederlandse staatskas.

  Daarbij nogmaals: productiestijging in Nederland heeft geen invloed op de prijs. Die wordt bepaalt door vraag en aanbod op de gehele wereld. De Nederlandse melk is op de wereldmarkt maar een druppel. De prijsdaling die al aan de gang was wordt veroorzaakt doordat met name de VS meer zijn gaan produceren en de vraag in China tijdelijk wat geremd was.

 • Ishtar

  @Mozes, dat geloof ik allemaal wel dat rekenen.
  Mijn punt is, deze Russische boycot wordt aangegrepen voor mogelijke steun aan de zuivelsector.
  Ik vind dat raar, en anderen vinden dat ook.
  Vergaderboer vindt steun schijnbaar logisch, en zegt niemand moet er zich mee bemoeien als steun er komt.
  Laat hem dan 3 vb van vormen van steun geven voor de zuivel sector.
  Misschien is zijn plan wel zo goed, dat ik het met hem eens ben.
  Dus Vergaderboer, aub 3 vb van vormen van steun voor als vb de zuivelsector.

 • Ishtar

  Ik vraag nog maar even door, immers ik mag hopen dat Vergaderboer het fatsoen heeft om te reageren.
  Dit artikel is in zijn blog reeks van ongeevernaarde gniepigheid en egoisme, wat synoniem is in het algemeen voor de grotere elementen van de melksector als NZO, LTO en CDA.
  Dus ik ik verwacht wel een beetje uitleg.
  Hannah mag ook antwoorden, zij zegt ===>
  'Ik vind het trouwens toch walgelijk hoe organisaties de boycot ellende aangrijpen om hun gelijk te bevestigen,' zegt Hanna.
  En iets over kritiek op de DDB.
  **
  Nu dan, Vergaderboer en Hannah,
  -waarom is steun aan de melksector ivm met de Russische boycot gewenst?
  -en noem 3 vb van vormen van steun aan de melksector die jullie voorstellen?
  **
  Tja, dat kun je vooraf gemakkelijk roepen om steun ivm Russiche boycot, maar als je niet eens 3 vb kunt geven val je toch wel enorm door de mand.....
  Maar wees niet ongerust.
  De melklobby olv LTO en NZO liggen vast al dagen huilend in Brussel uit te leggen dat de melksector zo zielig is, en heel veel steun nodig hebben.
  Immers de melkprijs is dalende en dat is nu ineens de schuld van Rusland.
  Je zult je centjes aan steun heus wel krijgen, immers dit is een sterke lobby.

 • joannes

  Vrienden als Wakker Dier als uitspraak geëxploiteerd en uit zijn verband gerukt! Zo zou deze blog van Vergaderboer kunnen beoordelen. Natuurlijk is WD tegen gemeenschapsgeld voor intensieve Veehouderij! Had je anders verwacht? En natuurlijk dat het LTB in hun relatie met de overheid en Brussel voor compensaties pleit. Ze zijn tenslotte een bond van directe belanghebbende. Hoewel...... ze zijn een verdeelde bond, want zelfs binnen de bond is er twijffel over subsidies! Eea blijkt ook uit de reacties! Dat is ook wat de sector verdeeld en leidt tot concurrentie; zoals met Dutch Dairyman Board! Zolang productie van agrarische producten voor export niet als een belangrijke NL economische activiteit gezien wordt, zullen deze discussies blijven. Een deel van de gemeenschap vindt overproductie onzin maar rijdt graag in een geïmporteerde auto en een ander - steeds kleiner dankzij intensivering - deel claimt productie rechten voor een gespecialiseerd bedrijf in agrarische exportproductie. Daarvoor, om schaalvergroting (de laagste kostprijzen) tegen te gaan, zou WD juist vóór moeten stemmen! Overigens elke plots, om politieke redenen, geraakte NL export activiteit heeft m.i. recht op compensatie (dit kan geen subsidie heten) van de gemeenschap! Ze maakt er tenslotte óók deel van uit en Politiek behoort rekening te houden met de consequenties van haar beleid. Juist wanneer het om principes gaat!

 • Mozes

  Enkele voorbeelden van steun: de politiek kan handelsbelemmeringen oplossen waardoor sneller alternatieve afzetmarkten kunnen worden gevonden.
  Ze kunnen in andere landen politieke invloed aanwenden om Nederlandse zuivel ruimer toe te laten.

 • PetervanKempen

  Ook als er geen cent meer naar boeren gaat, blijft Wakker Dier en ook PvdD tegen veehouderij, in welke vorm dan ook, domweg omdat zij een heilstaat met vegetariers nastreven. Dus, heren en dames boeren , alles wat op dieren lijkt niet meer telen of houden, en allemaal over op de landbouw. Vervolgens komen deze milieuvopo's met veel meer nieuwe regeltjes die uit hun heilstaat visie komen waaraan iedereen zich dan weer moet onderwerpen: onbespoten, natuurlijk, volgens de zaaikalender van maria thun, macro biologisch linksdraaiend op organistische basis en meer van die Mellie Uyldert heksen onzin waar die geitewollen sokken in geloven. Het zou inderdaad goed zijn als LTO behalve eeuwig overleg ook tanden en standpunten laat zien. In het ganzenverhaal tot as gereduceerd gaan veehouders massaal ganzen opvangen op hun grasland en worden nauwelijks vergoed voor hun opvangtaak in de winter. De lijst van nederlagen voor de agrarische sector, door gebrek aan tanden en posities neemt alleen maar toe. Soms moet je even terugmeppen.

 • agratax2

  Paysanne. Ik ben het met je eens dat de 'kleine' bedrijven meer veerkracht hebben dan de grote zwaar gefinancierde bedrijven. Maar zo je al aangeeft zullen de banken de grote veehouderij net zo min laten vallen als de mega tomaten en paprika telers die technisch failliet zijn. De banken zitten in dezen in een spagaat waar ze niet zonder schade uit kunnen komen. Ik denk dan ook dat zowel de banken als de boeren blij zijn met de boycot veroorzaakt door de politiek, kunnen ze compensatie eisen voor het hun aangedane schade.

 • ed12345

  Vergaderboer ik weet niet hoe u er over denkt maar ik denk dat Wakker Dier heel blij met u artikel .Hoe meer wij het over hen hebben hoe blijer zij zijn .Dus volgens mij het beste gewoon dood negeren daar doen we ze veel meer afbraak mee

 • Ishtar

  Als iedereen goed zou lezen, kan iedereen lezen dat dit artikel niet over WD gaat.
  Dit is het gniepigste blog van vergaderboer in jaren.
  Het enigste wat hij bedoelt te zeggen is, zuivel sector heeft steun nodig als de uitbetaalprijs daalt.
  Hoe dat gebeurt, en of dat met gemeenschapsgeld gebeurt maakt hem niets uit.
  Hij probeert WD aan te halen omdat die tegen Russische steun is, maar Vergaderboer kan zelf niet eens vb van steun noemen.
  Dan gebruikt hij Hans Huijbers, om aan te tonen via de weigering an WD dat niemand zich met enige steun van de zuivel moet bemoeien.
  Een regelrechte mes in de rug van een sector bestuurder Hans Huijbers, die totaal niets met het onderwerp te maken heeft.
  Pak hem dan aan om de honderden miljoen euro verlies aan inkomsten bij vion (winsten), wat de varkenssector
  misloopt komende tientallen jaren door wanbeleid en amateur bestuurders.

 • Ishtar

  Dan nog een mes in de rug an Hannah naar de voorzitster van de DDB, alleen omdat de DDB wel probeert na te denken over het scenario dat
  als het melkquotem er af gaat, misschien de melkprijs jaren lang laag is, en of je dan wat kan doen om dat te sturen in het voordeel van melkveehouders.
  Maw dit is waanzinnig achterbaks en gniepig artikel.
  Dit is een LTO melkveehouder en artikel, met maar 1 doel, zoveel als mogelijk blind melken en eisen om een hoge uitbetaalprijs.
  WD gebruikt (liggen ze echt niet wakker van denk ik) om een eigen egoistisch ratrace naar de afgrond visie te promoten.
  En tevens 2 sector bestuurders een mes in de rug steken die of hier niet mee te maken hebben of die er wel serieus proberen na te kijken als de DDB.

 • alco1

  @Isthar. Volgens mij lees JIJ juist niet wat anderen schrijven.

 • Jan van het Zand

  Als je opgesloten zit in een kamertje en het internet is jouw werkterrein, dan verzin je maar wat: Wakker Dier.
  Als je boer of tuinder bent dan werk je hard en dan ben je een: Wakker Mens. En dan heb je geen tijd om andere mensen wakker te schudden, maar je heb wel werk voor deze mensen. Meer dan genoeg. En als ze vrijwilligerswerk willen doen, gaan boeren en tuinders zelfs biologisch boeren en tuinieren. Dan hoeft het biologische product ook niet veel meer te kosten. Tenminste als de retail niet teveel winst erop pakt.

 • PetervanKempen

  @Ishtar. Ik denk niet dat u boer bent, maar wel een wakkerdier fan die tweedracht wil zaaien via dit blog. Ik denk dat u de integratie cursus Nederlands niet helemaal goed heeft doorlopen. Ik heb het artikel nog eens gelezen en het gaat over veehouderij en VLEES en niet over melk behalve waar even Sieta vK wordt aangehaald. Als u voor de DBB wil opkomen doet u het niet slim, besteed dan uw tijd liever te voorkomen dat veehouders die MELK produceren in de winter onbetaald hun productie middel (grasmat) moeten opofferen om onbeperkt ganzen mee vet te mesten.PS die grote doorduwer daarvan is familie van Wakker Dier, namenlijk de PvdD, de Vogel- en de Dieren Bescherming. Met zulke leipos als vrienden, of, als je daarmee wil samenwerken, is dat harakiri en heb je als boer inderdaad geen vijanden meer nodig. Goed punt vergaderboer.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.