Redactieblog

2 reacties

Uitbreiden

In Nederland schieten de nieuwe grote melkveestallen als paddenstoelen uit de grond. Met het oog op de afschaffing van het melkquotum en de relatief goede melkprijs de laatste jaren een verstandige keuze, lijkt mij.

Maar niet alleen in Nederland wordt er fors uitgebreid. Ook bij 'onze' vakantiebergboer in Tirol blijkt de melkveestapel zeer fors uitgebreid. In plaats van de drie koeien vorig jaar worden er nu maar liefst vier koeien gemolken, bleek toen wij daar kort geleden aankwamen voor onze wandeltocht in de Alpen. En ze zijn trots op deze uitbreiding. Het is de bedoeling dat de melkveestapel geleidelijk verder wordt uitgebreid, zodat de zoon en schoondochter straks het bedrijf kunnen overnemen.

Nu is het melkvee niet de enige bron van inkomsten voor deze ondernemers. Er wordt schnapps van een soort rode bessen gestookt die zo sterk is dat je er tranen van in je ogen krijgt als je een slok neemt, er zijn de verhuurinkomsten uit 'Zimmer Frei', er wordt buiten de deur gewerkt en natuurlijk zijn er de niet te versmaden forse subsidies die voor de bergboeren van toepassing zijn. Ook met zo'n klein bedrijfje valt een belegde boterham te verdienen. Belasting betalen is ook goed geregeld. Ben je als boer werkzaam boven de 1.000 hoogtemeters, dan laat de fiscus je met rust. Er geldt een belastingvrijstelling om het bergboeren (landschapsbeheer) te stimuleren. Schijnt goed te zijn tegen lawines en ook de toeristen zien graag een vrolijk met zijn bel klingelende koe tegen de berghelling staan te grazen.

Belastingsubsidies zijn in die situatie geen extra prikkel om te investeren. Al met al een gigantische contrast met de Nederlandse situatie. Bij ons wordt in de meeste gevallen juist wel heel erg gelet op de fiscale faciliteiten die bij een investering benut kunnen worden. Denk aan de Maatlat Duurzame Veehouderij-stallen die de laatste jaren zijn gebouwd. Met name accountants zijn er dol op en prijzen de extra investeringsaftrek en ruimhartige willekeurige afschrijvingsmogelijkheden van harte aan. Zonder (extra) belastingaftrek zou er volgens mij minder geïnvesteerd worden. Hoe het ook zei, uitbreiden is noodzakelijk, of je nu in Nederland of Tirol boert.

Laatste reacties

  • agratax2

    Wordt al niet vanaf midden vorige eeuw geroepen dat -uitbreidng moet- en dat het morgen beter wordt? De uitbreiding is gekomen, maar die bewuste morgen moet nog komen. Iedere groei heeft geleid tot meer geldontwaarding of ging het anders om. Een ding is zeker hoe groter de groei van de economie -hoe groter de vervuiling- en hoe sneller onze grondstof voorraden richting OP- gingen. Zolang wij als boeren ons voorhouden dat we de Wereld moeten voeden tegen elke prijs, zal die bewuste morgen, die ons een gelijkwaardig arbeidsinkomen in vergelijk met gelijkwaardige arbeid geeft nog ver weg zijn. Tot mijn spijt moet ik steeds weer concluderen dat de hongerende mensen op deze aarde geen GELD ern goed hebben en alleen hun maag kunnen vullen als wij ons overschot aan voedsel gratis bij hen afleveren. Op dit gratis zit geen boer/ producent te wachten. Kies ik voor het Alpen systeem Betaald krijgen voor diensten die nodig zijn om het land en het landschap in stand te houden en gen bemoeienissen met de Wereld Markt en niet uitgekleed worden door de Handelaren.

  • farmerbn

    Als alles duurder wordt behalve de producten die een boer verkoopt dan is groei noodzakelijk. Stijgen de prijzen voor de boerenproducten dan is groei ook leuk maar het hoeft niet. Met dat laatste geld kun je dan een melkrobot of een extra luxe trekker kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.