AlgemeenOpinie

Spelregels voor mestuitrijden

In het voetbal sluit de transferperiode op 31 augustus om 0.00 uur. Raak je net voor de sluiting een speler kwijt en kun je voor de sluiting geen nieuwe vinden, dan heb je pech. Dan moet je wachten tot de winterstop om je team weer aan te kunnen vullen. Er is geen pardonregeling.

In de Nederlandse mestwereld geldt 1 september als belangrijke afsluiting voor het uitrijden van mest. Naast vraag en aanbod hebben veehouders, akkerbouwers en mestdistributeurs echter te maken met het weer. Dat blijkt elk jaar op het eind van augustus zeer grillig te zijn. Het ene jaar is het te droog, maar vaak is het te nat. Beide uitersten leveren discussie op over de uitrijdmogelijkheden voor mest.

Je kunt er de klok op gelijk zetten; elk jaar komt er in augustus wel een verzoek om de uitrijperiode voor mest te verlengen. LTO en het ministerie kunnen er inmiddels een vast agendapunt van maken.

Pogingen om tot een structurele oplossing voor dit vraagstuk te komen, zijn in het verleden wel gedaan, maar hebben niets opgeleverd. Dat is jammer, want iedereen is erbij gebaat dat mest op een geschikt moment wordt uitgereden. Dat vraagt om heldere regels voor uitzonderingsgevallen. Besluiten daarover moeten dan ook gevrijwaard blijven van mogelijke willekeur van een politieke spelleider. Veel beter is het om voor verschillende regio’s een weerbarometer te ontwikkelen die op grond van vastgestelde factoren bepaalt wanneer de mestuitrijperiode eindigt. Zo kun je veel beter inspelen op de weersomstandigheden die nu eenmaal een belangrijke rol spelen.

Beheer
WP Admin