Commentaar

7 reacties

Pleidooi 'besmette' export kansloos

De Europese Unie doet een beroep op Brazilië, Nieuw-Zeeland, Turkije, Egypte en alle andere landen die nog wel landbouwproducten naar Rusland mogen exporteren, om niet in het gat te springen dat ontstaat door het wegvallen van de Europese import. In stakingstijden zou een vakbond hier over 'besmet' werk spreken.

Het is triest dat Brussel een week na Poetins tegenaanval niet verder komt dan deze oproep. De Europese Unie had allang enkele noodscenario's, of anders de contouren ervan moeten hebben, toen zij vorige week de Russische leider de duimschroeven aandraaide. Het effect van Poetins boycot van groente, fruit, vlees, vis, melk en zuivelproducten is nu enorm groot. Talloze ondernemers zijn gedupeerd zonder dat zij op korte termijn uitzicht hebben op compensatie.

Europa's oproep tot solidariteit is kansloos. Je kunt bedrijven niet vragen zich in een politiek conflict te mengen. Natuurlijk stappen Braziliaanse exporteurs in het gat in de markt. In deze wereld is het ieder voor zich. Wie herinnert zich de gang van oud-staatssecretaris Henk Bleker naar Moskou ten tijde van de Ehec-crisis nog. Hij bepleitte de Nederlandse belangen zonder de Europese collega's te informeren. Er is ook niemand die de bloemensector vraagt solidair te zijn. De export van bloemen naar Rusland gaat gewoon door. Misschien komt de beste actie nog wel uit het bedrijfsleven, van tomatenbedrijf RedStar, zelf: koop Hollandse waar. De porties mogen tijdelijk ook wat groter.

Laatste reacties

 • Mozes

  Het is juist goed dat andere landen de export naar Rusland overnemen omdat daardoor elders op de wereld ruimte ontstaat voor Europese producten.

 • Burnetti

  Andere sectoren als de bouw worden niet gecompenseerd als hun risicovolle markt instort. Overproductie geet risico wanneer een grote exportpartner zich terugtrekt. Dit is niet de eerste keer....

 • PdHM

  En de russen maar lachen, en wat waren we stoer met onze sancties. Nu als zwelgje een oproep doen of de concurent niet wil leveren. Als je al zo een een oproep doet moet je ook je opkoopregeling voor elkaar hebben. Je kan immers niet van de concurent verwachten dat hij niet in het gat springt maar intussen wel zijn (export) markt vol dumpen met te goedkope spullen.

  Geen visie, hoe is het toch mogelijk dat dit alles als een verrassing komt.

 • j.verstraten1

  Burnetti, er is wel een oorzakelijk verschil tussen economische factoren die een markt doen instorten en een politieke. Dientengevolge liggen ook de verantwoordelijkheden anders. Als een grote afnemer zich terugtrekt heb je zowiezo overproductie.

 • Burnetti

  j.verstraten1, orders worden door politieke economische handelsmissies binnengehaald. Vrienden maken levert afzet. Ontvrienden kost geld.
  Politiek is dus een economische factor.

  Handel is risico nemen en accepteren.

 • Fermer

  Ja , Verstraten en Mozes, de LTO en FC hebben de boeren zo gek gemaakt dat er volop gebouwd en uitgebreid wordt. Meer melk is geen enkel probleem, de prijs blijft goed en de afzet zal geen probleem zijn, hongerende kindjes genoeg en de wereld schreewt om melk, zo sprak men. Melkverwerking uitbreiden en nieuwe fabrieken, en nu maar melken.
  Nu, zo snel reeds, blijkt toch maar weer dat de politiek en afhankelijkheid van slechts verre export je zo de kop kan kosten.

 • alco1

  Rusland is al decennia lang bezig om zelfvoorzienend te worden. Door handels afspraken moesten ze steeds weer onzinnige import werende 'besmettingen' bedenken, om de eigen productie de ruimte te geven. Nu met de sancties wordt hen dat in de handen geworpen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.