Commentaar

1604 x bekeken 12 reacties

Plan CDA rammelt

Het CDA heeft een initiatiefnota gepresenteerd die moet leiden tot een 'eerlijke prijs' voor agrarische producten. Het is een sympathiek gebaar, maar het rammelt aan alle kanten.

Om te beginnen de presentatie. 'Houd voedsel betaalbaar in Nederland', stelt de partij. Deze boodschap is gericht op de consument die bang is voor hoge prijzen. Die zouden kunnen ontstaan als de boerenstand in Nederland nog verder uitgekleed wordt, is het verhaal. Straks zijn we overgeleverd aan 'het buitenland' en kunnen prijzen zomaar gaan stijgen. Maar die situatie is er nu niet, integendeel. Juist vanwege de huidige lage consumentenprijzen worden boeren uitgeknepen. Kortom, het probleem dat de partij wil bestrijden, is precies het omgekeerde van de boodschap die ze uitzendt. Dit is geen dommigheid maar populisme.

Dan de term 'zelfvoorzienend'. Het CDA wil dat Nederland voor voedsel zelfvoorzienend is. Onzin. Als één land niet zelfvoorzienend is en dat ook nooit zal worden, is het Nederland. We importeren veel, maar exporteren nog meer. En daar boeren we goed bij.

Dan de term 'eerlijk'. Wat is eerlijk in een markt? De prijs zeker niet. Prijs is resultaat van vraag en aanbod. Hooguit kun je zorgen voor spelregels die gelijke kansen garanderen. En daar heeft Geurts uiteindelijk toch een punt: in een markt met een paar grote afnemers en veel kleine aanbieders zijn de laatsten snel in het nadeel. Dat voelt als oneerlijk. Het blijft belangrijk om daar steeds opnieuw over na te denken.

Laatste reacties

 • Ferm

  Het zit hem er denk ik in dat Geurts en de politiek met hem, WILLEN zorgen voor gelijke kansen op een vrije markt. Dat je kunt KIEZEN voor een lage kostprijs (dezelfde eisen als wat geimporteerd mag worden) of voor een hogere kostprijs met een onderscheidend product.
  We zijn als landbouwsector niet zielig: kijk naar onze resultaten. Zie ons dan ook voor vol aan en zorg voor die gelijke kansen in plaats van als politiek mooi weer spelen over de rug van de boeren.

 • Burnetti

  Goede reactie Johan

  Eerlijk raakt aan invloed op de prijs en de markt. De boer trekt hier aan het kortste eind. Dit wordt mede veroorzaakt door het grote aanbod en de import- export markt.

 • pinkeltje

  Het lijkt erop dat ons land inclusief onze politici een nog steeds grotere kleuterklas wordt. Ik begin me serieus af te vragen waar bij de meeste mensen het verstand zit. Het klinkt trouwens wel erg als CDA. De geit en de kool sparen, lief zijn voor iedereen en vervolgens alles laten voor wat het is. D66 zou er nog bijna van kunnen leren.

 • alco1

  Ik denk dat het zeer belangrijk is dat mensen of politieke partijen die wat te vermelden hebben, zelf hun verhaal schrijven. Ipv. redacties die onwetend of met gekleurde achtergrond hun eigen draai aan het verhaal geven.

 • bbuizer

  Goede analyse van Johan Oppewal.

  Meer en betere aandacht voor de rechten van kleine aanbieders t.o.v. grote afnemers en een gelijk speelveld op de markt kunnen inderdaad meer zoden aan de dijk zetten dan het laag houden van de prijs. Dat laatste doen de supermarkten al, tot grote ergernis van veel boeren en tuinders.
  Nee, van een 'rentmeesterpartij' als het CDA verwacht ik, dat zij de burger helpt om meer waarde te hechten aan gezond voedsel, waardoor de vraag en daardoor de opbrengstprijs voor de boer kan stijgen. Met de huidige lage prijzen en overaanbod van sommige groenten en van fruit lijkt het mij nu een ideaal moment om zo'n beleid in gang te zetten. - @sfoodsupply

 • Ishtar

  Cda is niet gewent on its te bedenken of een plan te maken.
  Dus op een schaal van 100 is dit een begin van 3 %.

 • koestal

  Ze willen de consument en de producent sparen,vroeger zeiden we,, de kool en de geit sparen''

 • gjsteenwijk1

  In dit speelveld met veel kleine producenten en enkele grote afnemers is het zeer welkom als een minimum verkoopprijs voor melk en brood, zoals die in de jaren 60-70 en daarvoor bestond weer ingevoerd word .Het zou mogelijk een aanzet zijn waardoor de koek eerlijker word verdeeld .

 • veldzicht

  gjsteenwijk #8,heeft geen enkele zin ,als die boer een goede prijs krijgt worden er direct weer meer enorme stallen gebouwd en aardappels gepoot zodat je weer verzuipt in je overproductie,zie dan de prijs er maar op te houden.

 • alco1

  In de natuur gaat het om ecologisch evenwicht.
  Bij al het andere is een soortgelijk evenwicht niet te voorkomen, of je moet al een quotering kunnen maken wat de hele aarde bestrijkt, zoals
  Coca-Cola
  Laten we onze energie maar steken in gelijke speelvelden.

 • Broer

  Goed verhaal van Johan Oppewal.
  Zal het als Cda lid doorsturen naar Geurst cs.
  Dat er nog maar enkele inkooporganisaties zijn is een verdienste van hun zelf, bereikt met goed zaken doen maar inleveren van zelfstandigheid.
  Verder volkomen legaal.

 • Fermer

  Er zijn misschien maar enkele inkooporganisaties voor het grootwinkelbedrijf, maar ook aan de verkoopkant, de verwerkers, is het aantal per product niet al te groot. Echter, deze verkoopkant heeft aan de andere kant nog de leveranciers, de individuele boeren. Zij hebben dus twee kanten om een marge te behalen. Wij boeren leveren altijd, zonder vraagprijs en het liefst te veel, mede op aandrang van onze belangenbehartigers. Meer leveren, dus groeien, geeft ons weer marge, zo predikt men. Houd het voedsel betaalbaar is dus een goedkope kreet, de boer z'n opbrengstprijs zal laag blijven wegens overaanbod, de voedselprijs is hier niet aan gekoppeld. Deze is slechts afhankelijk van de 'concurentie' tussen grootwinkelbedrijven. Zie de productiekosten van een spijkerbroek in China, inkoopprijs 6 euro, de chinees verdient 2 euro per dag (hoezo uitgeknepen?), maar de Nederlandse winkelprijs kan zomaar 100 euro zijn. De producenten worden tegen elkaar uitgespeeld en uitgeknepen, dat zal niet veranderen met de multinationals aan het roer, de winkelprijs zal zo hoog mogelijk zijn.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.