AlgemeenOpinie

Plan CDA rammelt

Het CDA heeft een initiatiefnota gepresenteerd die moet leiden tot een ‘eerlijke prijs’ voor agrarische producten. Het is een sympathiek gebaar, maar het rammelt aan alle kanten.

Om te beginnen de presentatie. ‘Houd voedsel betaalbaar in Nederland’, stelt de partij. Deze boodschap is gericht op de consument die bang is voor hoge prijzen. Die zouden kunnen ontstaan als de boerenstand in Nederland nog verder uitgekleed wordt, is het verhaal. Straks zijn we overgeleverd aan ‘het buitenland’ en kunnen prijzen zomaar gaan stijgen. Maar die situatie is er nu niet, integendeel. Juist vanwege de huidige lage consumentenprijzen worden boeren uitgeknepen. Kortom, het probleem dat de partij wil bestrijden, is precies het omgekeerde van de boodschap die ze uitzendt. Dit is geen dommigheid maar populisme.

Dan de term ‘zelfvoorzienend’. Het CDA wil dat Nederland voor voedsel zelfvoorzienend is. Onzin. Als één land niet zelfvoorzienend is en dat ook nooit zal worden, is het Nederland. We importeren veel, maar exporteren nog meer. En daar boeren we goed bij.

Dan de term ‘eerlijk’. Wat is eerlijk in een markt? De prijs zeker niet. Prijs is resultaat van vraag en aanbod. Hooguit kun je zorgen voor spelregels die gelijke kansen garanderen. En daar heeft Geurts uiteindelijk toch een punt: in een markt met een paar grote afnemers en veel kleine aanbieders zijn de laatsten snel in het nadeel. Dat voelt als oneerlijk. Het blijft belangrijk om daar steeds opnieuw over na te denken.

Beheer
WP Admin