Expertblog

45 reacties

Noodfonds

De schrik zit er goed in. Menig boer en tuinder wordt geraakt door de Russische boycot van onze landbouwproducten. Dat gaat ons veel omzet kosten.

Ik hoor bedragen van €650 miljoen per jaar voor de Nederlandse export van groenten en fruit naar Rusland. En met de export van agrarische grondstoffen erbij, zitten we rond €1 miljard per jaar.

President Poetin kiest voor een politiek spel met ons voedsel. Zijn eigen bevolking zal dat niet prettig vinden: de Russische gezinnen missen nu onze kwaliteitsgroente op tafel. En onze prachtige rozen en andere bloemen vinden ze niet meer in hun bloemenwinkels. Dat lijkt me niet zo handig van de Russische president.

Maar goed, ondertussen zitten wij met onze onverkochte producten. Sommige bedrijven worden zo in het hart geraakt.

Ik vind dat onze boeren en tuinders niet onevenredig de prijs mogen betalen voor de Europese boosheid over de inmenging in Oekraïne.

Daarom heb ik namens het CDA in het Europarlement zojuist een voorstel ingediend om de pijn te delen. Europa moet nu schouder aan schouder staan.

We moeten het Europees noodfonds voor de landbouw inzetten, in overleg met de sector. Dat fonds kan zo nodig de zwaarst getroffen bedrijven of sectoren ondersteunen. Als lid van een grote fractie in het Europarlement reken ik daarbij op veel medewerking. Ook Duitse en Poolse Europarlementsleden hebben me al gemeld het voorstel te steunen.

En tegelijk moet Brussel een handje helpen met de export naar andere landen, op de lange termijn. Nieuwe markten elders kunnen de pijn verzachten nu de Russische klanten wegvallen.

Het belangrijkste is uiteraard dat we de angel halen uit deze hele sanctieoorlog tussen Rusland en Europa. We kunnen niet doorgaan met steeds zwaardere sancties. Dat escaleren bezorgt ons allebei steeds meer schade.

Het zou goed zijn als Angela Merkel  belt met Vladimir Poetin voor overleg.  Sinds ik Europarlementslid ben, merk ik dat de Duitse bondskanselier erg machtig is. Die krijgt veel voor elkaar. Als Merkel en Poetin zo'n overleg voeren, mag ik hopen dat ze zo wijs zijn om de kou uit de lucht te halen.

Het moet wel samen gebeuren: Europa kan niet als enige een stap terug doen. En ik verwacht ook niet dat Poetin snel als eerste de hand reikt. Het allerbeste is uiteraard als Rusland ophoudt zich militair te bemoeien met Oekraïne, wat de bron is van dit alles. De onrust die Rusland veroorzaakt in Oekraïne is onacceptabel.

Ik hoop dat de Russen weer snel onze landbouwproducten op tafel kunnen zetten. Tot die tijd werk ik hier in het Europarlement aan steunmaatregelen, in de hoop dat ze snel overbodig worden. Maar ik ben bang dat we niet snel van de problemen met de Russen af komen.

Laatste reacties

 • Klaverweg

  en vergeet dan vooral niet de varkens annie ,die hebben al een boycot van een half jaar achter de kiezen waarbij veel bedrijven op omvallen staan.

 • Sjaak

  Leuk populistisch stukje.....zo maak je je wel geliefd, dat is wat de boertjes willen horen!

  Het beste is op het laatst te lezen;
  'Het allerbeste is uiteraard als Rusland ophoudt zich militair te bemoeien met Oekraïne, wat de bron is van dit alles. De onrust die Rusland veroorzaakt in Oekraïne is onacceptabel.'

  En om dit te realiseren, moet Europa, onder aanvoering van Merkel, de poot strak houden! Er komt dan vanzelf opstand in Rusland, waardoor Poetin van het toneel verdwijnt......

  Weet niet precies, hoe groot dat noodfonds is, maar als al die betrokken lidstaten hier een beroep op gaan doen, valt er niet veel te halen lijkt me.
  Beter is het om de produktie en afzet dusdanig te reorganiseren, dat we de onafhankelijk van de Russen zijn....

 • Burnetti

  CDA kan er intussen voor pleiten om overschot aan groenten en het fruit naar de regio in West Afrika met Ebola te exporteren. Weerstand overleeft Ebola.

 • veldzicht

  Voor veel glastuinders,die toch al zeer zwak stonden zal dit de genadeklap zijn,met een beetje steun redden ze het echt niet,alleen vorig jaar was redelijk,de jaren daarvoor grote verliezen met als absoluut dieptepunt de ehec-crisis.

 • ikkethuis

  vooralsnog lijkt het er op dat er nog geen sierteelt producten zoals uw mooie rozen op de lijst staan.

 • ikkethuis

  het enige wat men bij de ehec crisis kreeg was een noodlening. Veel meer verwacht ik nu ook niet.

 • pieterdejong

  Artikel geschreven voordat bekent werd welke produkten er geboycot werden gezien de zinsnede dat er geen Nederlandse bloemen op de tafel zouden staan.Dus al staan brullen voordat bekent werd wat , ook de zin dat Pres. Putin spelletjes speelt vindt ik gezien de hele geopolitieke situatie niet gepast. Veel wijzen de vinger naar Rusland als oorzaak en was de situatie maar zo simpel als ons wordt voorgespiegeld, de werkelijke oorzaak is gecompliceerder en is het resultaat van het buitenlandbeleid van de EU en Navo en navo partners samen.
  Leuk om je spierballen te laten zien maar niet slim als je een economie draaiende wil houden . Rusland is zwaar onderschat en het is logisch dat ze terug zouden gaan bijten. Dat het de agrarische gemeenschap treft is triest en ik als akkerbouwer heb hier ook last van.
  Ik vertrouw wel op de goede bedoelingen van Annie maar vindt dat een propaganda stukje waarin gespeeld wordt op de emotie niet echt iets toevoegd aan de discussie. Voortaan meer met feiten komen , banken worden beter beschermd als boeren en tuinders dus het wordt gewoon je eigen broek ophouden als je die tenminste nog hebt.

 • .....

  Misschien is het goed om de rekening bij van Baalen en Verhofstad van de VVD te leggen, zij moesten zo nodig het vuur opstoken in Oekraïne, met dit als gevolg

 • pieterdejong

  Nog een aanvullende reaktie op het artikel. Wat hier niet in de media komt is dat Oekraine gewoon lukraak met het risico op veel burgerdoden op zijn bevolking in de Donnbass schiet. Meer als 2000 mensen zijn al omgekomen en honderduizenden zijn al gevlucht. Hartverscheurende taferelen van mensen opgesloten in een kelder en niet kunnen vluchten dus levend verbranden omdat hun huis erboven getroffen is. Vliegtuigen die hun bommen droppen in bewoond gebied, terwijl veel mensen gewoon in vrede willen leven. En niemand van de internationale organisaties helpt hen omdat Kiev zegt dat er slechts terroristen wonen. Ze geven hun de kans om te vluchten en wie blijft zal dus wel het of eens zijn met de rebellen of gewoon bewust dit risico nemen. Dit alles gevolg van Russen die stoken, foei Annie gebruik eens wat meer bronnen voordat je dergelijke uitspraken doet. Lees niet alleen de communique's van de EU maar kijk ook eens verder.

 • pieterdejong

  Ja koning Willie de heren van Baalen en Verhofstadt moesten zonodig op het Maidan staan brullen en met dat priemende vingertje wijzen. Walgelijke mensen die er alleen maar op uit waren om verhofstadt proberen president te maken. Harm was al een mooi baantje beloofd waarschijnlijk maar tijdelijk hoor je even niets meer van hem . Erg dat mensen zoals deze ons vertegenwoordigen in een orgaan als het parlement, geef mij dan maar Annie die welliswaar nog wat moet worden bijgeschaafd maar iniedergeval wel gbv heeft.

 • Mozes

  @pieterdejong, jij gelooft dus dat de Oekraïense bevolking (met uitzondering van de etnische Russen) wel weer deel willen uitmaken van een Russisch rijk en dat ze hier in tegengehouden worden door de EU?

 • Mozes

  Misschien is de beste oplossing wel dat de oostelijke gebieden van Oekraïne zo snel mogelijk bij Rusland worden gevoegd. Dit heeft twee voordelen: ten eerste, de oostelijke gebieden schijnen economisch het zwakste te zijn en zijn meer een last dan een lust. Ten tweede is nu de verhouding Oekraïners-Russen ongeveer 55 á 60% tegen 40 á 45%, hetgeen een voortdurende bron van politieke instabiliteit is. Wanneer de oostelijke gebieden naar Rusland gaan raakt Oekraïne een groot deel van de Russische minderheid kwijt. Daardoor is in de rest van Oekraïne een stabiel bestuur mogelijk is die de handen vrij heeft om zijn eigen weg te gaan overeenkomstig hun historisch en culturele achtergrond die op Europa gericht is.

 • alco1

  @Mozes. In het verleden werd er dan een muur gebouwd, omdat er teveel mensen in Westerlijke richting vertrokken. Maw. Het kan wel een oplossing zijn, maar je moet er maar zitten.

 • joannes

  @Mozes, ik ben blij voor je dat je de cijfers er bij genomen hebt en daaruit destileert dat de meerderheid naar Rusland neigt! Verder moet je niet gaan! Oplossingen moeten ze daar vinden! Er zijn te veel mensen die nu als grote broer wel willen helpen, vooral uit eigen belang. Voorlopig is het nog een burgeroorlog tussen oligarchen met prive legertjes. Zodra die geen steun meer krijgen is het probleem gauw opgelost. Het enigste wat ze kunnen doen is; verplicht de mineralen en agro rijkdomen delen voor brede welvaart. Nu bestelen/exploiteren de mini koninkrijkjes hun land en eigen burgers.

 • pieterdejong

  Een eenvoudige oplossing bestaat niet omdat partijen dit elkaar niet toestaan. Een paar feiten op een rijtje, De Donbass is een gebied wat het industrieele hart vormt van de Oekraiene met veel zware industrie en mijnbouw. Het gebied is net als de rest van de Oekraine zwaar beschadigd geweest evenals de rest van de Oekraine na de tweede wereld oorlog.Het gebied wat voornamelijk opgebouwd is na deze wereldoorlog door de Russische federatie (20 van investeringen Rusland ging naar dit gebied in de eerste 5 jarenplannen) wonen veel Russen of rusland georienteerde mensen. Rusland is een belangrijke afnemer van produkten die hier gemaakt worden. Als je een beetje verstand hebt van geologie kan je begrijpen dat in een gebied met veel steenkool ook een aanzienlijke hoeveelheid gas kunt verwachten. Dit is dus ook zo en gas wat eerst niet rendabel was om te winnen is met de nieuwe methodes om gas vrij te laten komen door inspuiten van chemicalieen onder hoge druk (cracking oftewel schaliegas) nu wel rendabel. Shell is al bezig in Charkov met proefboringen en heeft deze tijdelijk stil gelegd ivm met oorlogsituatie.
  Ook in de wateren rondom Krim is gas te vinden.
  Nu dan Oekraine zit dus niet echt te wachten op afgeven van dergelijke belangen ivm zelfvoorziening van gas en enige vorm van zelfbestuur voor de mensen in deze regio lijkt dan ook ver weg.
  Dit is mijn observatie en mening, er speelt nog veel meer maar ik vrees dat mijn verhaal dan te lang wordt.

 • Burnetti

  Beetje vreemd om als buitenstaander te bepalen wat de beste binnenlandpolitiek van een ander land is Mozes. Het is heel pragmatisch maar de geschiedenis van beide landen bepaald grootdeels welke kant het op gaat.
  Daarnaast is Sebastopol (Krim) gewoon een strategisch gebied voor de Russen met hun vloot naar het westen en de Middellandse zeegebieden.
  Voor de strijd om het oosten gaat het de Russen om instabiliseren van een onwillend buurland.

  Wat wij er ook van vinden, de partijen gaan gewoon hun gang.

 • trijnie

  Wat moet deze vrouw ook in de politiek, ze heeft er misschien wel zin in maar de capaciteit hiervoor ontbreekt haar.
  Zelfs met de Engelse taal kan ze zich niet redden, nu ja dat is toch wel heel lastig in Brussel. En al heb je het mondje op de juiste plaats, wat eruit komt moet toch enige wijsheid zijn.

 • Mozes

  Trijnie, Trijnie, wat ben je toch denigrerend. Ik probeer jou ondanks jou soms sterk afwijkende standpunten met respect te behandelen. Zou jij dat ook met Annie willen doen?
  Annie heeft geen universitaire opleiding maar ze heeft wel een hoge bestuurlijke intelligentie en ervaringsdeskundigheid. Ik ken genoeg mensen met hoge opleidingen die bestuurlijk geen knip voor de neus waard zijn omdat ze het hart niet op de goede plaats hebben zitten. Denk hierbij aan Wilders die een bekrompen nationalistisch blik heeft, niet wil participeren in een gezamenlijke Europese verantwoordelijkheid en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet.

 • trijnie

  Mozes het is net als met de belasting: mooier kan ik het niet maken.
  Mevrouw Schreier was in de binnenlandse politiek nog enigszins op haar plaats binnen het CDA maar in Brussel is ze niet bij machte om te doen wat de bedoeling is. De top van het CDA was er niet voor niets op tegen dat zij ging.
  Daarbij gaat ze teveel van één visie uit en of dat nu helemaal de bedoeling is?
  Maar ik kan begrijpen dat het niet helemaal goed valt bij velen van u, want een betere vertegenwoordiger kunnen jullie niet hebben

 • veldzicht

  Nou Mozes ik heb ook niks met Wilders en heb ook nooit op de PVV
  gestemt,maar als ik die moslim extremisten in de schilderswijk in Den Haag zie lopen met isis-vlaggen en haken kruisen en oproepen tot een moslim kalifaat begin ik me toch af te vragen of Wilders niet een beetje gelijk heeft, van de gematigde moslims hoor je ook helemaal geen protest van al die verschrikkingen overal in de wereld wat toch door moslims wordt veroorzaakt,of zouden ze het stiekem wel mooi vinden?

 • aarthamstra1

  Wilders en Mozes beide weigeren na te denken over een andere mening /visie .

 • Lin

  Als er een is die groeperingen over 1 kam scheert dan is het Wilders.
  Dat daar nog mensen op stemmen vind ik haast eng. Heeft dan niemand wat geleerd van wo2.

 • Ferm

  @Lin, en met het huidige kabinet zitten we straks wellicht in WO3.

 • alco1

  Je kunt stellen dat de opkomst van Wilders te wijten is aan de nalatigheid van de andere partijen,door de ogen te sluiten voor de problemen met asielzoekers in het verleden en nu de de vaak botsende geloofsovertuigingen. Elkaar respecteren komt steeds meer in het gedrang, wat ik ook zie in veel reacties op allerlei items op dit forum. Ik ben dan ook bang dat het uitmondt in een heel naar iets. Het verleden heeft nog nooit iets anders laten zien. Laten we hopen dat de media hulpmiddelen, die we ook vaak verfoeien door dat er veel nieuws op straat ligt, een behoudt zal blijken omdat er daardoor ook weinig verborgen kan worden behouden.

 • aarthamstra1

  Mensen hun eigen geloof nog altijd boven dat van een ander stellen. Helaas is Wilders een van de mensen die
  extremistische geloven op de agenda durft te zetten . Dit omdat de rest (/politiek)/lafaards zwijgt . Niet het lef heeft de slechte van de goede te scheiden .
  Wilders bestaat alleen door dit feit .DE POLITIEK is laf denk bv aan motor clubs De politiek wacht af en af en af en af en af ,tot de bom barst En schreeuwt dan voor aan om het hards, als het kalf verdronken is .Daarom stem PVV. Over een kam scheren is een grote fout denk dan ook maar aan motor rijders.Helaas,helaas Politiek neem je verantwoordelijkheid op tijd.

 • bankivahoen

  Lin @ , loop eens door de Schilderswijk dan piep je wel anders. In de toekomst zal er nog vaak terug gedacht worden aan de waarschuwingen van Wilders. Hadden we hem maar serieus genomen.

 • Fermer

  @Lin, wat we geleerd hebben van WO ll, is dat Nederland de ogen sluit en 'neutraal' blijft, totdat de vijand, die reeds in gevecht is in andere landen, in onze achtertuin staat. Daarna een last-minute defensie om de hoge heren de tijd te geven weg te komen, en de bevolking mag achterblijven en verzet plegen om hun hun plekjes daarna weer terug te geven. Nu is de vijand volop in gevecht en aan het moorden in het MO, hun aanhangers zijn ook hier, gezien hun vlaggewapper, niet straks in de achtertuin, maar volop in de voortuin. En onze politiek blijft correct en slaapt kamerbreed, vlgs. ondelinge afspraak, door, muv. paria PVV. Problemen benoemen en openbaar bespreken zou de politiek veel verder helpen.

 • veldzicht

  En niet alleen de Schilderswijk ,in alle grote steden zijn clusters met radicale baardman moslims, en als ik zie hoe makkelijk jongeren zich laten beinvloeden door dergelijke lieden hou ik mijn hart vast,een kleine groep van die moslims kan door terreur veel invloed krijgen zie isis
  er zijn genoeg goede moslims maar helaas hoor je die niet.misschien is het daarom in alle moslim landen rotzooi ,het is een onverdraagzaam geloof.

 • Ishtar

  Voor de politiek, en voor een politica kon je 3 maand geleden al inschatten dat een boycot tot 1 van de mogelijkheden zou behoren.
  -ben benieuwd wat deze politica in die 3 maand gedaan heeft?
  -wat ze nu doet is bekent als populisme, en precies wat boeren willen horen, compensatie, compensatie etc.
  Maar neem nu 2 bedrijfstakken,
  Sector 1 varkenssector,
  -boeren hebben meer aan een parlementaire enquete qua vion, immers nu is het een feit dat het bestuurdelijk bij vion niet veel soeps was, en dat jaaaren lang......
  -RvC deed niet wat het moest doen, en de bestuurders deden maar wat.
  -ik zou wel eens willen weten of de cda ooit kritiek heeft gehad op vion?
  -ik zou gaar een paar kamer vragen zijn van een cda volksvertegenwoordiger waar boeren op gestemd hebben?
  -immers er zijn miljarden aan euro's verdampt, maw dat had een mooi potje kunnen zijn, een soort noodfonds, wat deze politica voorstelt...
  -dat boeren nog steeds geloven in het populistische (reactive) belangenbehartiging van als vb een cda en sgp is mij een raadsel.
  -sector 2 zuivel,
  -quotum gaat er af en men hielt al geen rekening met vraag en aanbod, maw een Rusland boycot hoort er dan ook bij.
  Maw, geen noodfonds nodig voor zuivel en varkens sector.

 • Ferm

  Deze huidige politieke situatie/boycot, is inherent aan opereren op de vrije markt met zijn marktwerking. All in the game.

 • Mozes

  @ishtar, een parlementaire enquete over Vion??? Is de politiek verantwoordelijk voor de gang van zaken bij een bedrijf???
  De gang van zaken bij Vion is de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders van Vion, en dat is dus ZLTO en haar leden.

 • Mozes

  Ik heb aanwijzingen dat de zuivel zich aardig zal redden met de boycot. Kindervoeding valt bv niet onder de boycot en kan dus gewoon aan Rusland worden geleverd. De kaas die niet meer vanuit Europa naar Rusland kan moet uit Nieuw Zeeland komen waardoor elders in de wereld minder aanbod van Nieuw Zeelandse kaas zal zijn en dus meer ruimte voor Europese kaas.

 • Fermer

  @Mozes, als je zo redeneert, kan je altijd duur aan supers verkopen. Krijg je geen accord met super A, dan zal super A naar een andere melkfabriek moeten, en wil die leveren, dan zal die weer een andere super B moeten teleurstellen, en die komt dan weer bij jou, en jij had net weer aanbod, maar voor jou prijs !

 • trijnie

  Wilders is het gevolg van de ontevredenheid van veel mensen, van de werkloosheid, van de buitenlanders die haast voor noppes werken en waarvan veel mensen zeggen, en terecht, ze pikken mijn werk in.
  En vooral in de grensstreken zijn er allerlei mensen uit de voormalige oostbloklanden die daar voor onveiligheid zorgen.
  Al bij al, er heerst veel ontevredenheid en dit doet mij denken aan de situatie van voor de 2e wereldoorlog. Toen kon Hitler het maken en ik hoop van harte dat Wilders niet zo extreem is of wordt.

 • Ishtar

  @Mozes, als ik jouw lijn volg, zou dus deze politica niet moeten pleiten voor een noodfonds, zeker niet voor de varkenssector.
  Laat ZLTO als enige aandeelhouder het idd maar zelf oplossen.
  Wel is het raar, dat als vb een cda of sgp nooit kritisch geweest is over vion.
  Er geen kritische kamer vraag gestelt is in het verleden.
  Maar wel klaagt de cda is dit vb over markt situaties?
  Ik kon als amateur buitenstaander gelijk al zien op de vion webside dat de RvC niets voorstelde, en hun toekomst visie qua overnames en geschreeuw in tijd niet werkte.
  Wel het belangrijkste punt is dat je als sector professionele bedrijven en structuren hebt, en dat is bij vion, een langdurig bewezen mislukking.
  Immers vion heeft miljarden boeren geld verpruts en niemand is aansprakelijk?
  Raar dat cda en sgp daar nooit wat van gezegd hebben?
  Hou zou dat nu komen?
  **
  Kijk het eens van de andere kant.
  Als vion super professioneel was geweest en professionele bestuurders had, en ook gezonde externe kritiek had gehad van extern.
  Wat dus nooit gebeurt is, tja dan hadden de zaken er anders voorgestaan.
  Dat hadden boeren geld verdient, had je marktmacht richting supermarkten, geen overproductie, 10 visies, en kon je snel aan de markt aanpassen, en diversiteit in productie aanbod.

 • Ishtar

  Maw dit populistische gepraat van Annie Schreijer-Pierik is het resultaat van haar eigen werk in 2e kamer, en eigen partij cda populisme.
  Ik denk dan waarom nu zeuren om een noodfonds, als je al 10 jaar niet kritisch bent geweest over sector professionaliteit?
  Laat de CDA haar achterban maar aanspreken, en oproepen om saamhorig te zijn om samen een noodfond te maken.
  Immers jaren miljarden laten verdampen bij als vb vion, en nu zeuren om een noodfonds, en zelf kritiekloos in een 2e kamer schaapsachtig niets doen, kan echt niet.

 • Ishtar

  Plus het feit, dat ik nog geen enkele creatieve oplossing of suggesties heb gezien (liefst 30), om met deze boycot om te gaan.
  Terwijl dit het core werk is van sector bestuurders, proactief en reactief is van sector bedrijven, en boerenbelangenbehartigers en zeker corebusiness is van politieke vertegenwoordigers.
  Waarvan als vb 100.000 mensen uit de boeren sector op een politica van de cda als vb heeft gestemd, omdat de cda gezien wordt als belangenbehartiger van boer.
  Niets is minder waar dat een cda belangen behartigt van een boer, (wel eigen belangen), kijk naar dit artikel en de roep om een noodfonds?
  Hoe triest? Immers honderden, nee duizenden mensen en bestuurders in de agri-boeren sector, hebben hun werk niet gedaan?
  Laten we afspreken dat we een noodfond in 10 jaar op gaan richten, maar dat de sector nu eens professioneel gaat werken aub aan de dingen die ze al hadden moeten doen.

 • gerjan slingenbergh

  CDA, LTO, WUR en Rabobank hebben altijd gepleit voor meer productie.
  Immers als wij Nederlanders het niet doen dan doen anderen het wel.
  Nooit is er een relatie gelegd met koopkrachtige vraag in de markt.
  We moeten immers over een aantal jaren 9 miljard mensen voeden.
  Nu er een kleine kink in de kabel komt omdat Poetin de grens sluit is Holland in last. Laat de veroorzakers van het probleem zelf maar een noodfonds stichten. Omdat ik uitsluitend voor de Nederlandse markt produceer kunnen ze van mij niet verwachten dat ik ook maar een enkele € aan het fonds ga bijdragen.

 • aarthamstra1

  ZELFS Mozes is uit de kast. ZELFS MOZES .Geeft toe dat ZLTO een bedrijf is en GEEN boerenbelangen organisatie. Boerenbedrog is toch boerenbedrog. Hoe is het mogelijk Mozes .dat je durft te roepen dat de democratie niet het recht heeft boerenbedrog zoals je nu toe geeft mag controleren..Ja de melkfabriek draait nog goed meneer .

 • ed12345

  Trijnie het zal altijd golven in de politiek als het te slap wordt is de reactive vaak te hard .Hitler kwam ook aan de macht omdat het in Duisland een grote bende was geworden met heel veel werkeloosheid en heel weing orde.Dat mensen op Wilders stemmen is gewoon het gevolg van een veel te slappe orde handhaving.Nederland is nu net Amsterdam uit de eind 60er begin 70er Jaren in het groot.Bijna alles mag en vooral niet te streng optreden

 • pieterdejong

  Het noodfonds waar over wordt gepraat kan wel geleegd worden maar is 400 milj op een export van 16 miljard naar Rusland . Lang niet toereikend dus het is als een scheet in de wind, als je er dicht bij sta ruik je em maar anders niks. De agrariers zullen wel weer niks krijgen dus, eerst moet erover gepraat worden en dan is het leed al geschied voordat men tot betalingen overgaat, bedrijven zullen omvallen en anderen nog meer interen op hun reserves. Banken spinnen weer garen doordat mochten zij wel in problemen komen wel worden beschermd, cest la vie.

 • koestal

  Deze crisis gaat weer over de rug van boeren en tuinders,terwijl de luchtvaartmaatschappijen een boycot moesten afdwingen tegen Russische vliegtuigen en Russische vliegtuigen.

 • Khalid en zijn maten

  De Dames en Heren agrariërs praten in al deze boycot discussis alleen maar over hun eigen hachje en de steun daarvoor. Wat te denken van de dienstverleners en de toeleverende bedrijven die de agrariërs helpen met de aan-, en afvoer van grondstoffen en producten?

 • jan123123

  je laat je toch niet kisten door Poetin !
  ============================================

  even vredelievende actie in EU ?
  Harde actie welkom:)
  Help de boeren !

  als 500 miljoen Europeanen elke week 1 peer/appel etc eten komen we nog tekort in EU !

  Oude communistenvreter: je laat je toch niet kisten door Poetin !

  PS; ik heb geen twitter: mss zijn er onder u die bovenstaande even kan twitteren/feestbooken ? BVD

 • veldzicht

  @Lin #22,Als je die moordpartij in Irak ziet en dat schorem in Den Haag
  wat daar nog achter aanloopt vind je het dan nog steeds 'eng'dat
  er mensen op Wilders stemmen,ik niet.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.