Commentaar

2022 x bekeken 3 reacties

Maak terechte compensatie niet te structureel

De Europese Commissie bereidt compensatiemaatregelen voor die snel van kracht worden voor verse groenten en fruit. De commissie wil zo voorkomen dat individuele bedrijven opdraaien voor de gevolgen van de Russische reactie op EU-breed genomen sanctiemaatregelen tegen dat land.

De compensatie is uit principieel oogpunt terecht.
Hoe de maatregelen er uit gaan zien, is nog onbekend. Maar in aanleg is het niet zo moeilijk een rechtvaardig en uitvoerbaar systeem te bedenken. Haal producten voor vernietiging uit de markt in die hoeveelheden waarin ze normaal gesproken naar Rusland zouden gaan. En dat tegen prijzen die tot pakweg begin augustus golden. Door zo'n  kunstgreep kan de markt blijven functioneren als was er van een boycot geen sprake.
De groente- en fruitsector kan  overgaan tot de orde van de dag. Waarbij we moeten vaststellen die orde van de dag  er trouwens geen is om vrolijk van te worden. De misère in de glasgroenteteelt is namelijk niet van gisteren, maar is al veel ouder. En dat de prijzen van uien  dramatisch laag zijn, komt niet door de Russen, maar doordat Nederlandse akkerbouwers ze afgelopen voorjaar nogal royaal hebben gezaaid.
Laten land- en tuinbouw niet denken dat een compensatieregeling hen ontslaat van de plicht de noodzakelijke ondernemersbeslissingen te nemen. En laat de Europese Commissie niet in de valkuil stappen van een al te structurele regeling als  de boycot onverhoopt erg lang gaat duren.

Laatste reacties

 • kraats

  Tholhuijsen, wat klets je nou? De regeling is nog niet eens bekend en je moet al zonodig de zaak weer nivelleren.
  JIJ hebt geen uien staan die niets opbrengen. Dat de prijzen van PLANTuien laag zijn, is omdat er hier meer zijn uitgeplant omdat ze anders naar Oekraine gingen. Zaaiuien is nauwelijke meer geplant. Maar omdat Rusland nu niet wil, is er in Nederland 7 % te veel en Polen ..% te veel en Belgie ..% te veel, enz.
  Doordat voedingsprodukten prijsinelastisch zijn, wordt er niet meer verkocht, dus zakt de prijs heftig. Als heren politicie 3 weken gelden wisten wat ze nu weten, zouden ze anders reageren.
  Jij ook ...

 • Mels

  flikker nou allemaal net even meer dan wat er teveel is aan procenten van je oogst in de vergister en het problerem is opgelost @kraats,maar nee dat doen we niet,liever voor niks van de dam af dan samen wat proberen te verdienen. Heeft de gemiddelde NLboer ook niet zijn kostprijs teveel laten stijgen door duur land te huren/kopen? Heeft de NLboer niet zijn kostprijs omhoog laten jagen door dure bewaarplaatsen te bouwen enz enz? Is meer,groter,luxer bla bla enz enz niet een deel van het NLprobleem?

 • pinkeltje

  De oogst is nog niet van het land. Zowel aardappelen en uien kunnen we gewoon 20 procent omploegen. Even spuiten met RoundUp nu het nog groen staat en het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Maar dat gaan we natuurlijk niet doen. Wie heeft er hier een gaatje in het hoofd als je voor 1 Euro aardappelen boven je contract mee gaat leveren? Als de fruittelers een derde van hun peren laten hangen is het probleem ook opgelost. Gaan ze natuurlijk ook niet doen. Zo georganiseerd zijn die ondernemers wel. Maar ik kijk er als consument al naar uit. Lekker goedkoop eten deze winter. Dat de stookkosten mee gaan vallen daar reken ik voorlopig nog maar niet op.

Of registreer je om te kunnen reageren.