AlgemeenOpinie

Lauwe oorlog met Rusland raakt agribusiness

De EU heeft ingrijpende economische sancties afgekondigd tegen Rusland. De dominee heeft, tenminste voor het moment, gewonnen van de koopman.

Aan de sancties zijn harde onderhandelingen binnen de EU voorafgegaan. Frankrijk is er zo in geslaagd de eigen belangen veilig te stellen. Het mag twee grote oorlogsschepen die al besteld waren door Rusland, alsnog leveren. Verder lijkt het erop dat handelsbelangen ondergeschikt zijn geworden aan geopolitiek.

Nederland is een erg belangrijke handelspartner voor Rusland. En van alle sectoren is de agrarische de belangrijkste. Machines, met name agrarische, zijn goed voor bijna de helft van de export naar Rusland. Voedsel staat op nummer drie. De Nederlandse agribusiness ligt daarmee in de frontlinie van deze bijna-oorlog met het rijk van Poetin. De huidige situatie wordt al een ‘lauwe oorlog’ genoemd – een variant op de koude oorlog van vroeger met de Sovjet Unie.

Dat is geen benijdenswaardige positie. Niet zozeer de sancties zelf zullen de bedrijven in deze sector raken, maar vooral de Russische reactie daarop. De Russen hadden er toch al een handje van om importbeperkingen op te leggen als hun dat uitkwam. De eerste tekenen dat Moskou met dat wapen terugslaat, zijn er al.

Lastig punt is dat het effect van sancties lastig te meten is. Daarbij is niet helder aan welke eisen Rusland precies moet voldoen om de maatregelen weer van tafel te krijgen. Hierdoor heeft deze crisis helaas alles in zich om lang te duren.

Beheer
WP Admin