Commentaar

1363 x bekeken 3 reacties

Landbouw onttrekt zich niet aan wereldpolitiek

Economische sancties tegen Rusland treffen boeren niet direct, de agribusiness wel.

Van de spreekwoordelijke komkommertijd is deze zomer geen sprake. Noch in Nederland, noch elders in de wereld. De vele politieke brandhaarden rondom Europa eisen alle aandacht op. Door de vliegramp in Oekraïne wordt Nederland tegen wil en dank meegesleurd in internationale onrust.

Als boer wil je het liefst maar één ding: voedsel en voedselgrondstoffen produceren voor een markt die normaal functioneert. Je wilt liever niets te maken hebben met politiek en al helemaal niet met geweld. De ontwikkelingen rondom Rusland en de nasleep van de vliegramp maken duidelijk dat die luxe juist voor de Nederlandse agrosector niet is weggegelegd.

Boer en agribusiness gaan nu de keerzijde voelen van de gerichtheid op buitenlandse afzet. Nederland loopt internationaal voorop in het ontwikkelen van efficiënte en moderne bedrijfssystemen. Agrarische machinerie en stallen behoren zelfs tot de belangrijkste exportproducten richting Rusland. Dat heeft ons geen windeieren gelegd. Het maakt echter ook kwetsbaar. Bijvoorbeeld voor economische oorlogvoering.

De economische sancties die de Europese Unie aan Rusland oplegt, raken de Nederlandse agribusiness niet direct heel zwaar, al zijn financieringsproblemen bij klanten van Nederlandse bedrijven nu al aan de orde. Anders wordt het wanneer Rusland met tegenmaatregelen komt, zoals grenssluitingen. Dan zitten veel meer bedrijven met een probleem, en volgt stagnatie in de afzet van agrarische producten. Alleen al de kans hierop kan aanleiding zijn voor prijsdalingen.

Lastig punt is dat het effect van sancties lastig te meten is. Daarbij is niet helder aan welke eisen Rusland precies moet voldoen om de maatregelen weer van tafel te krijgen. Hierdoor heeft deze crisis helaas alles in zich om lang te duren. Mooier kunnen we het op dit moment helaas niet maken.

Laatste reacties

 • Ceas

  Geert schreef 'Mooier kunnen we het op dit moment helaas niet maken.'

  De realiteit is :
  zie:
  Five more Brazilian companies get permits to export meat to Russia.

  http://en.itar-tass.com/economy/743536
  ----
  Total ban on US beef imports to Russia possible — agriculture watchdog.

  http://en.itar-tass.com/economy/743455

 • joannes

  Nederland en wijder de EU moeten oppassen dat ze zich niet zelf in de armoede storten! De situatie is niet zoals die lijkt! Rusland heeft geen begrotings tekort, heeft reserves, heeft een gigantische hoeveelheid mineralen en productief land. Zet dat tegenover Europa waar het leeuwendeel tegenwoordig in de stad woont en denkt dat de supermarkt altijd gevuld blijft. Europa heeft zich op overheids, bedrijfs en particulier niveau diep in de schulden gestoken. Schulden die terug verdient, incl interest, moeten worden met toekomstige productie die we voor een deel moeten exporteren omdat die fabrieken/producties in alle aannames van wereldgroei zijn uitgegaan. Wanneer we dus minder exporteren kunnen we de productiecapaciteit niet benutten. We verdienen dan onvoldoende om de schulden af te lossen en de rente te betalen. Rusland behoeft alleen te wachten en mogelijk wat importen uit ander landern te selecteren. Alleen de oligarchen hebben schulden maar die produceren voor de wereldmarkt, daar heeft de rusische bevolking weinig last van. De russen krijgen uiteindelijk hun eigenwaarde terug omdat ze de Westerse economiën langzaam onder hun eigen schulden last tenonder zien gaan! De grote zetten zijn destijds tijden de russiche schulden crisis al gezet. Die les heeft geleerd dat schulden, krediet op toekomstige verdiensten, effectief oorlogstuig is! En wie het geld heeft, heeft de macht hebben ze ervaren en geleerd

 • .....

  Sancties tegen Malaysia airlines (die zo stom zijn om over een oorlogsgebied te gaan vliegen) lijken me een stuk logischer dan tegen Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.