AlgemeenOpinie

Koop zo gauw mogelijk een Google Glass

Google Glass staat op het punt zijn ?intrede op het boerenerf te doen.

Google Glass is in aantocht. Dit jaar komen de eerste landbouwkundige toepassingen, zegt een deskundige in deze Boerderij. Over drie jaar zou de draagbare computer in de vorm van een bril al vrij algemeen ingeburgerd zijn, ook in de landbouw. Dan bekijken, je kunt ook registreren zeggen, u of uw herd manager een koe, en onmiddellijk lepelt Google Glass aan de hand van de tekening van het dier de complete doopceel van het dier op: wat heeft ze vanochtend nog gegeten en hoeveel melk gaf ze de laatste dagen en met welk celgetal? Maar desgewenst ook de afstamming en de ziektehistorie van het dier. Handig als je een paar honderd koeien hebt en het steeds moeilijker wordt ze uit elkaar te houden.

In de akkerbouw kan Google Glass een doorbraak betekenen in onkruidherkenning. Via QR-codes geeft Google Glass toegang tot alle informatie waaraan u op dat moment behoefte heeft.

Advies: koop er zo gauw mogelijk een. Wacht niet tot ze op hun goedkoopst zijn of tot het moment dat er uitgekristalliseerde programmaatjes zijn om de bril helemaal tot zijn recht te laten komen. Experimenteer ermee om er zo snel mogelijk het volledige profijt van te trekken. Want de komst van het alwetende brilletje, dat feitelijk een handsfree versie is van smartphone of tablet, staat niet op zich. Het verschaft u aansluiting bij een andere grote ontwikkeling, die van de zogeheten Big Data. Haast alles kan automatisch worden geregistreerd, verwerkt, gewogen en gekoppeld. De optelsom en koppeling van veel, op zichzelf weinig spannende gegevens, kunnen leiden tot een schat aan nieuwe managementinformatie.

Google Glass is nieuw en spreekt tot de verbeelding, maar is op zichzelf niet het apparaat dat in de landbouw voor een doorbraak in managementautomatisering gaat zorgen. Het biedt niettemin wel weer een nieuw instapmoment voor automatisering van management op het boeren-
bedrijf. Laat die ontwikkeling niet aan u voorbijgaan.

Geert Hekkert, hoofdredacteur

Beheer
WP Admin