Commentaar

19 reacties

Hou het waterschap scherp

Het weer laat zich van zijn grillige kant zien, dit seizoen. Waren in het voorjaar Veenkoloniale boeren de klos vanwege een overmaat aan regen, de afgelopen weken is Limburg aan de beurt.

Het gaat nu niet om een paar plensbuien, maar om een lange periode van buitengewoon veel neerslag. De grond is verzadigd en hier en daar is de oogst in gevaar.

Het hoort allemaal bij de verandering van het klimaat, als we de klimatologen mogen geloven. Het weer wordt extremer. De waterschappen zijn al druk bezig hier op in te spelen. Hun beleid is afgelopen jaren verlegd van directe afvoer naar vergroting van de opvangcapaciteit. Vele duizenden hectares bergingsgebied zijn ingericht. Dat mes snijdt aan twee kanten: er is buffer voor droge tijden en er is minder acuut overstromingsgevaar.

Maar daarmee zijn ze er niet. Primaire taak van de schappen blijft om burgers en boeren te beschermen tegen wateroverlast. Water bergen en opvangen is mooi, maar als er te veel van is, moet het toch een keer weg kunnen. Waterschappen mogen niet vervallen in een te eenvoudig: 'wij kunnen het niet helpen dat het klimaat verandert'. Goed dus dat boeren in Limburg de activiteiten van het waterschap scherp in de gaten houden. Dat is geen slachtoffergedrag, maar kritische burgerzin.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  het probleem is dat het waterschap een vernattingsbeleid voert, terwijl men bij veel neerslag al een week eerder het water zou moeten laten zakken. Dit gebeurt niet omdat in natuurgebieden poelen etc moeten staan. De natuur is in nederland belangrijker als de boeren en tuinders.

 • maatje 1904

  hier liep in het voorjaar het water over de dijk en toen kon er wel opeens met alle geweld gemaaid worden

 • alco1

  Hier gingen boeren uit het waterschapsbestuur, omdat hun visie niet meer 'paste'.

 • Marco22

  Wat heb je aan waterberging als die al vol staat met opslag.Met watergangen is zelfde verhaal maaien doet men pas half augustus. Dat heet bezuinigingen maar aan de andere kant gaat de heffing telkens omhoog.´
  Waterschappen moeten water beheren en niet natuur.

 • schoenmakers1

  de opmerking het mes snijd aan 2 kanten is wel heel ver langs de waarheid.
  In de situatie zoals met stuwen die ongeveer 40 jaar geleden overal aangelegd zijn kon men het water regelen, als droogte verwacht werd kon de stuw hoger gezet worden en was er voorraad, in de situatie van verwachte regel kon de stuw omlaag en was er een buffer.
  zoals men momenteel het ziet, met de meanders in de afvoer betekent het dat bij veel neerslag het water hoog staat omdat het niet weg kan, als het lange tijd droog is blijft de afvoer water afvoeren omdat men niets kan regelen.
  conclusie: de afvoer met meanders werkt totaal niet om water vast te houden bij droogte, en werkt totaal niet bij neerslag omdat niet voldoende wordt afgevoerd.
  eindconclusie: snel terug naar de situatie van voldoende afvoermogelijkheden met stuwen die geregeld kunnen worden door mensen met verstand van zaken en niet zoals de laatste 20 jaar is gedaan om enkel met datums te werken om de boel te laten verzuipen

 • koestal

  Hier veel onkruid op de schouwpaden,ze vinden bij het waterschap dat allemaal zeldzame planten,daarom stellen ze het maaien uit,nu vragen ze de boeren of die het maaisel willen afnemen,zitten ze op te wachten om al dat onkruidzaad over hun land te verspreiden

 • massy

  Door op dit soort dingen niet maaien en sloten te besparen kunnen ze de hoge heren van het waterschap nog hogere salarissen betalen en dat dan onze gewassen gevaar lopen NOU EN dat BOEIT er geen ene moer.

 • ed12345

  Komt er van al je burgers toelaat in zaken waar ze eigenlijk niet thuis horen

 • trijnie

  Ed waterbeheer is voor burgers net zo belangrijk dan voor boeren.
  Als je huis volstaat met water of zoals wij het ook al eens hebben gehad dat je kruipruimte blank staat ben je er ook niet blij mee.
  Dus het zijn niet alleen de boeren die hierin moeten participeren.
  Maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de andere kant, Nederland ver droogt en dat moet ook worden tegegegaan.
  Daarbij is het deze zomer extreem nat vooral in sommige gebieden.
  Volgende zomer kan het wel weer kurkdroog worden en dan willen de boeren toch ook weer grote hoeveelheden grondwater gebruiken.

 • schoenmakers1

  daarom trijnie moet er subsidie komen op het oppompen van water voor beregening, dit heeft dan als voordeel dat er ruimte is op als er veel water valt hier er ruimte voor is, maar die wil men niet inzien.
  Een goede sloot is een droge sloot.
  Uitleg hiervan, een sloot is gegraven om water af te voeren, als deze dus droog staat heeft de sloot goed zijn werk gedaan

 • veldzicht

  40 jaar geleden kon de molenaar dat allemaal zelf regelen,zomers
  met droogte verhoogde hij het slootpijl en in periodes dat het land verzadicht was van water en er werd veel regen verwacht trok hij uit voorzorg alle sloten bijna droog en kon het regenen wat het wilde
  nooit ,n probleem en dat zonder water opvanggebieden en meer van die flauwekul,tegenwoordig moet jan en alleman zich er mee bemoeien
  van sportvisser,natuurmensen,recreanten etc.en de agrariërs maar de laatsten hebben nauwelijks nog wat in te brengen die zijn alleen nog wel goed om mee te blijven betalen.

 • trijnie

  Veldzicht, iedereen betaald, niemand uitgezonderd.

 • trijnie

  Schoenmakers als je in een veengebied droge sloten maakt, dus teveel water wegpomt, vindt er veel te veel bodemdaling plaats.
  En de dieren moeten toch ook drinken uit de sloot?

 • jan van den broek

  Waterschappen opheffen, de deskundige mensen wat er maar een paar zijn per waterschap overplaatsen naar de , provincie.
  Daarna provincies vergroten ook hier deskundige doorlaten gaan.
  Een besparing die dit oplevert is gigantisch.
  Zo zal en moet er bezuinigt gaan worden.
  Graag jullie visie.

 • koestal

  het zijn ambtenaren met een prima salaris,maar reageren traag op het weer en het belang van de landbouw

 • veldzicht

  Trijnie#12,ja wat wil je?in veel gemeenten zijn nog maar 1 of 2 boeren ,die kan je toch moeilijk alles laten betalen!

 • trijnie

  Maar veldzicht, niet alleen boeren betalen aan het waterschap.
  ALLE BURGERS BETALEN, OOK IN DE STAD.
  Maar hoe meer grond je hebt, des te meer betaal je. En ook maakt het verschil of je in een nat of droog gebied woont.
  Nee, het zou niet redelijk zijn als boeren alleen moeten betalen.

 • koestal

  waterschappen zijn kwekerijen van onkruidzaad ,een groot probleem voor de boeren die wel veel aan de waterschappen betalen,hoe hypocriet kun je zijn ? De natuurorganisaties betalen maar een schijntje,maar hebben in de besturen het grootste woord !

 • schoenmakers1

  vandaag gehoord, de provincie zuidholland heeft de regels veranderd hoe het waterschap moet handelen, komt er op neer dat het niet erg is dat een boer zijn land onderloopt, hij moet het zelf ophogen als de grond door inklinking gezakt is, waarom heb je als boer ooit waterschapsbelasting betaald, gewoon om je laten te verzuipen schijnbaar

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.