Expertblog

19 reacties

Een bewogen zomerreces

Tijdens het zomerreces staat alles op een lager pitje in Brussel. Een uitgelezen moment om fulltime op de boerderij aan de slag te gaan en de zinnen te verzetten.

Tijdens het zomerreces staat alles traditiegetrouw op een lager pitje in Brussel. De straten zijn rustiger, in de kantoren is er minder bezetting. Op de terrassen zitten geen zakenmensen, maar toeristen. Voor mij is dit een uitgelezen moment om weer fulltime op de boerderij aan de slag te gaan en de zinnen te verzetten.

Kennis en ervaring
Tussen de werkzaamheden door heb ik de tijd genomen om informeel kennis te maken met de land- en tuinbouwbestuurders van Nederland. Dat wij over uitstekende mensen beschikken bleek ook uit een gesprek dat ik eerdaags et Finse landbouwvertegenwoordigers had in Brussel. Ze waren diep onder de indruk van de kennis en ervaring van de Nederlandse bestuurders. Zo ook ik. Wat beschikken we over enorm veel kennis binnen de verschillende sectoren, geweldig! Dit is hoe ik politiek wil blijven bedrijven: korte lijntjes houden en altijd geïnformeerd zijn door deskundigheid en ervaring binnen de eigen sector.

Gelijk Europees speelveld
Veel zaken passeerden tijdens mijn bezoeken de revue. Van bijvoorbeeld de gemeenschappelijke marktordening groenten en fruit tot een I&R-systeem voor de paardensector en de toelating van groene kunstmest. Maar als paal boven water stond de noodzaak van een gelijk Europees speelveld. Nederland loopt af en toe te ver op de troepen vooruit, en in andere lidstaten worden sommige Europese regels domweg niet uitgevoerd. Ik beschouw het als één van mijn kerntaken om erop toe te zien dat Europese wet- en regelgeving door de verschillende lidstaten ook daadwerkelijk en zo veel mogelijk op dezelfde manier wordt geïmplementeerd. Daarvoor is strategische samenwerking binnen het Europees Parlement essentieel, maar ook met de Europese Commissie, de Nederlandse regering en de landbouwvertegenwoordigers. Ik hecht daarom veel waarde aan het aanboren en onderhouden van de benodigde contacten.

Economische sancties
Wat uiteraard telkens ter tafel kwam waren de importrestricties uit Rusland. Ook al was het te verwachten dat Rusland met maatregelen zou komen tegen de economische sancties van de EU, toch is het schrikken. Samen met collega's uit het Europees Parlement en de Tweede Kamer probeer je dan politieke druk te zetten op de Europese Commissie om adequaat op de boycot te reageren. Dat kan niet zonder kennis en expertise uit het veld. Brancheorganisaties als LTO Nederland en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma hebben de afgelopen weken hard gewerkt en in Brussel stevige druk gezet. Ik ben blij dat Nederland zelf maatregelen heeft klaarliggen en de EU haar verantwoordelijkheid neemt. Het is nu aan de branche en de politiek om ook te kijken naar de middellange en lange termijn. Het verdient veel respect hoe agrarisch ondernemers met de boycot omgaan en vasthoudend zijn in het zoeken naar structurele oplossingen. Ik zet me ervoor in dat Brussel hun de ruimte biedt om inventief te zijn en nieuwe producten en afzetmarkten te verkennen, zodat ze kunnen blijven ondernemen.

Onvoorziene zaken
Als boer ben je eigenlijk altijd met je vak bezig. En toch gebeuren er dingen die je niet had voorzien. Heel vaak ook nog eens op ongelukkige momenten. Er is een koe ziek, een technische storing of het weer slaat ineens om. Tot in de late uurtjes ben je druk bezig om alles weer op de rails te krijgen. Is alles weer op orde, dan geeft dat voldoening en nieuwe energie. Deze passie ervaar ik op ons melkveebedrijf, maar ook als jonge europarlementariër. Dit bewogen reces heeft mij veel energie en nieuwe input gegeven voor het nieuwe parlementaire jaar!

Laatste reacties

 • leftturn

  toch ook eens nadenken over wat dat opgeheven vingertje ons nu eigenlijk oplevert. dom eu beleid leidt tot sancties onzerzijds wat leidt tot russische sancties. nou, dat was nog eens goed doordacht.
  russen hebben vaak gelijk: irak, egypte, syrie,libie, afganistan. poetin heeft rusland al jaren stabiel, dat is ook een prestatie.

 • alco1

  Leftturn. Weet jij het verschil in loon van een ordebewaarder in Rusland en een gewone ambtenaar of arbeider.

 • leftturn

  zal zeker niet alles geweldig verlopen, maar er zijn er niet veel die zo'n potentieel kruitvat rustig kunnen houden.
  volgens mij brengt de door ons gebrachte democratie is irak ook nog niet zo enorm veel voordelen, op het moment.
  grote delen van de globe zijn niet geschikt voor een democratie, het probleem is alleen een dictator te vinden met een zuiver geweten.

 • farmerbn

  Eens met leftturn. Beter een slechte aleenheerser dan een nog slechtere. Dus laat die slechte gewoon zitten en laat de eigen bevolking een betere zoeken.

 • veldzicht

  Het is waar dat Nederland over prima mensen en bestuurders beschikt zoals jij schrijft,maar dan moet je er ook bij zetten dat er minstens zoveel mensen zijn die de veehouderij het liefst de grond in willen trappen zoals die achterbakse PvdD(Thieme)WD , vele linkse partijen en D66 die
  totaal niets met de landbouw hebben en geen moment voorbij laten gaan de veehouderij te beschadigen.

 • pinkeltje

  Sadam Hoessein, Khadaffi en nog een heel rijtje soortgenoten hadden de boel ook best behoorlijk stabiel. Maar of dat antwoord geeft op de vraag of we Poetin gewoon zijn gang moeten laten gaan? Het is eenvoudiger om er in de kroeg een antwoord op te bedenken dan aan de onderhandelingstafel. Dat Van Balen en Verhoffstadt (?) destijds op de barricade een toontje lager hadden moeten zingen dat was ook toen velen al duidelijk en inmiddels nog duidelijker. Ik wens onze 'leiders' sterkte met het nemen van hun beslissingen.

 • alco1

  Pinkeltje. Voordat Amerika zich echt ging bemoeien in Irak was er al een grote stroom asielzoekers naar Nederland gekomen. Het is dus maar net wat jij stabiel vindt.
  Daarnaast heeft farmerbn gelijk. Daar hebben we het al vaker over gehad. Er kan niet daadwerkelijk geregeerd worden in een democratie. Alles wordt gerelateerd naar stemmen verlies. En dan komen we weer bij het duidelijkste voorbeeld. Welke ouder is geliefder. Degene die verwent of de ander bij wie alles moet kunnen.

 • alco1

  sorry. Bij wie niets kan!

 • leftturn

  de pest is ook dat we als westerse wereld die genoemde 'hufters' wel steunen als ons dit op een of andere wijze beter uitkomt, olie of anderszins. toen iran de vijand was werd saddam een vriend. wat we nu in syrie uitspoken is helemaal schrijnend, eerst de oppositie bewapenen met waterpistolen en zogenaamd 'helpen'. nu wordt het duidelijk dat alleen assad de IS kan verslaan, gaan we toch weer stiekum hem helpen. wat zou dat voor gevolgen hebben voor de groepen die oppositie voerden, gewapend weliswaar, tegen assad? laten we letterlijk stikken.
  en dan tegen de russen gaan vertellen dat ze het weer eens niet goed zien?

 • Mozes

  @leftturn #3, als Engeland met steun van de VS geen oorlog hadden gevoerd tegen Hitler hadden wij vanaf 1940 een buitengewoon stabiel Europa. Als je ziet hoeveel oorlogen in vroegere tijden in Europa gevoerd zijn met miljoenen en miljoenen doden dan hadden wij het vanaf 1940 perfect voor elkaar. Één machthebber die heel Europa onder de knoet hield waardoor nergens meer oorlog gevoerd werd.

  Maar,....wat voor een Europa was dat?

 • farmerbn

  Niet de Amerikanen maar de Russen hebben ons in principe bevrijd. De Amerikanen hebben al voor de oorlog afgelopen was , Europa met de Russen verdeeld in west en oost. Niet alle eer naar de Amerikanen aub.

 • alco1

  @lefturn. Je manier van schrijven doet me denken dat je alleen maar wilt schreeuwen.
  Maar één zinsnede vind ik relevant: 'Het probleem is alleen een dictator te vinden met een zuiver geweten'.

 • leftturn

  ik probeer geen dictatuur te verheerlijken, maar wil alleen maar aangeven dat we er met de westerse buitenlandse politiek er vaak een zooitje van maken. en dan dus wel tegen andersdenkenden vertellen wat er anders moet.
  we krijgen hier een heel beperkte blik op de wereld door de diverse media. het werkt niet overal op de wereld op de manier waarop wij denken dat het zou moeten werken. en inderdaad, als je net zoals nederland al een jaar of 35 werkt met een begrotingstekort mag je je toch ook afvragen of het bij ons zelf eigenlijk wel werkt. het zou zo maar kunnen, dat de ballon toch een keertje leegloopt, of uit elkaar spat. we hebben gewoon te weinig mensen die aan het eind van hun leven meer bijgedragen hebben dan dat ze gekost hebben.
  ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben, maar we mogen best eens wat minder met het vingertje wijzen richting bijvoorbeeld rusland.

 • koestal

  boeren en tuinders zijn direct slachtoffers van deze Russische boycot, ze hebben part nog deel aan deze politieke kwestie

 • auto35

  Er zijn bevolkingsgroepen die met oorlog grootgebracht zijn. Pakken heel snel de wapens op.Wordt er door Westerse inmenging een 'leider' afgezet staan de volgende al weer tegenover elkaar. Libië, Khadaffi weg. Nu wordt er onderling gevochten en ligt het hele vliegveld van Tripoli in puin.
  Ik wil maar zeggen, zet je de ene hond buiten spel, staan er tig honden op om te vechten voor eigen gewin. Cultuur is moeilijk te veranderen. Ben er wel voor om hihilisme zoals IS uit te roeien.

 • auto35

  sorry, nihilisme

 • alco1

  @leftturn. Zo is het al een stuk beter.
  Ik vindt ook dat we er in onze westerse cultuur een potje van maken.
  Wat boeren op school geleerd hebben kan veelal de prullenbak in. Hier wordt er namelijk voor ons gedacht.
  Mensen als Wilders krijgen in Europa niet voor niets steeds meer aanhang. Dit door nalatigheid van de gerenommeerde partijen.
  Ik denk ook dat het Westen alleen te redden is door een soort 'Wijze mensen akkoord'. De democratie die we moeten koesteren werkt averechts op goed beleid omdat iedereen kan meepraten en dan werkt stemgedrag bepalend.

 • minasblunders1

  Om nog maar even terug te komen op de blog van Huitema: ik vind het een slap blabla-verhaal, waaruit duidelijk op te maken valt dat we van deze 'jonge europarlementariër' (hoe bestaat het dat je zó over jezelf praat) geen enkele kritische noot hoeven te verwachten. Misschien moet de jongeman eerst eens droog worden achter z'n oren.

 • melkplas

  Hallo Jan.

  Mooi stuk knap dat je na zo'n korte periode een goed stuk kunt schrijven ,ik hoop dan ook dat de europese boer je de tijd geeft om je te bewijzen ga zo door .Ik reken op je Gr van de Melkboer.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.