Commentaar

1962 x bekeken 15 reacties

Compensatie voor Russische boycot

Rusland doet haar grenzen dicht voor landbouwproducten. Het is Poetins reactie op de sancties van onder meer EU en de VS tegen Rusland kort na de ramp op 17 juli met de Maleisische Boeing in Oost-Oekraine.

Het is nu afwachten hoeveel en waar precies de importstop pijn doet in de VS en de EU, en natuurlijk vooral waar in Nederland. De vraag wat de Russische maatregelen het Nederlands agrocomplex gaan kosten, is echter gemakkelijker gesteld dan beantwoord. De directe omzetschade is betrekkelijke gemakkelijk te kwantificeren. Maar de importstop krijgt zeker een olievlekeffect, meer bedrijven worden geraakt dan alleen die voor de Russische markt telen. Tomaten of uien die niet naar Rusland gaan, hangen boven markten en treffen zo alle telers in de portemonnee. In toch al overspannen markten geeft een beetje extra aanbod al desastreuze prijseffecten.
De kwestie is cruciaal als het gaat om de schadeloosstelling van bedrijven en individuen. Daar wordt EU-breed al om geroepen. Maar hoe redelijk de vraag ook is, de complexiteit van een faire regeling is er niet minder om. Het is te hopen dat regeringen en belangenbehartigers al een paar weken geleden binnenskamers begonnen zijn met grote lijnen voor een regeling, zodat echt getroffen individuen kunnen worden gecompenseerd voor schade die ze zelf in de verste verte niet hadden kunnen voorkomen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als ik de pers berichten mag geloven, weten we op de kilogram nauwkeurig hoeveel er per product de Russische grens over gingen. Willen we de markt niet verstoren door deze boycot, dan is het uit de markt nemen van deze hoeveelheid de enige nette manier om de markt daarna zijn werk te laten doen. Hierbij valt te denken aan het -op stam- opkopen dan scheelt dat duidelijk aan arbeids- en verwerkingskosten. Het verkopen aan -ongure landen of handelaren- die het product daarna omkatten en via hun eigen grens naar Moskou vervoeren moet onmogelijk gemaakt worden. Deze boycot moet nu zo snel mogelijk zijn werk doen in Rusland (lege schappen en inflatie)

 • ikkethuis

  er was voor de sanctie s al een overschot aan varkensvlees, aardappelen, tomaten en komkommers. Dit moet gewoon minder worden. Als je dit compenseert voor mogelijk een jaar, wordt de klap daarna nog groter.

 • Noordam2

  Leo, je hebt gelijk dat het complex is om iets te regelen
  jij hoopt dat onze leiders in de EU en in Nederland al een soort van plan hebben ontwikkeld, misschien al op het moment dat van Baalen als een idioot stond te schreeuwen om de Oekraine binnen de EU te lootsen.
  ik kan je nu al verklappen dat de hoop vergeefs is. ik heb nog niet vaak zoveel naïevelingen bij elkaar gezien, ze hebben niet eens gedacht aan de gevolgen die hun idiote plan zou kunnen hebben. hadden ze dat wel hadden ze zich wel 20 keer bedacht

 • pieterdejong

  Weg van sancties is een heilloze weg die alleen maar meer tegensancties oproept. Zijn we vergeten om onze eigen stem te laten klinken en leven wij in een samenleving die alleen maar verschuilt achter de rug van een ander ? De dominee moet weer zonodig er mee bemoeien en Putin hetze is er alleen maar om dit soort sancties te rechtvaardigen. Er is nog steeds geen sluitend bewijs geleverd ondanks dat vele geheime diensten het gebied onder een vergrootglas hielden, wel erg vreemd toch.
  Geloof zo langzamerhand de pers niet meer en weet zeker dat wij het totaalplaatje niet volledig te horen krijgen doordat belangrijke informatie niet te horen krijgen. En dit geldt natuurlijk van beide kanten. Geheel is een politiek machtspel wat over de rug van bevolking wordt gespeeld met nare gevolgen voor ons financieel en voor lokale bevolking met levens.
  Wanneer gaat de politiek eindelijk eens doen wat hun kiezers willen ipv onze markten verpesten.

 • joannes

  @pieterdejong, gevestigde belangen zijn vertegenwoordigd in de Politiek! Die zullen zich ongetwijffeld verzekerd hebben van de juiste vertegenwoordigers in de besluit organen. Vandaar vlgs mij ook de gretigheid van de Europeanen zich aan te sluiten bij die Maidan ¨In an interview with Lally Weymouth, Ukrainian billionaire businessman and opposition leader Petro Poroshenko said: 'From the beginning, I was one of the organizers of the Maidan. My television channel — Channel 5 — played a tremendously important role. ... On the 11th of December, when we had [U.S. Assistant Secretary of State] Victoria Nuland and [E.U. diplomat] Catherine Ashton in Kiev, during the night they started to storm the Maidan.'[123] zie http://en.wikipedia.org/wiki/Euromaidan Kortom prive televisie stations, en US en EU politicy die eea sponseren om de Democratische leugen in stand te houden!

 • Mozes

  @joannes, jij hebt blijkbaar nog steeds niet in de gaten wat de demonstranten op Maidan wilden. Ze wilden dat er een eind kwam aan de corruptie en boevenmentaliteit. Oekraïne staat al jaren op een zeer lage plaats op de internationale ranglijst van bestuurlijke integriteit. Veel Afrikaanse landen zijn minder corrupt dan Oekraïne. Vooral de Russische president en zijn kliek was extreem corrupt. Op dit moment zijn er nog steeds demonstranten in tenten op Maidan omdat ze de doorgevoerde hervormingen niet ver genoeg vinden gaan. Ze willen de druk er ophouden om de corrupte structuren verder te ontmantelen.

  De EU is gebouwd op een aantal waarden: 1 voldoende kwaliteit van democratie, 2 bestuurlijke integriteit (geen corruptie), 3 gelijke rechten voor minderheden, 4 hoog niveau van rechtszekerheid (scheiding van politiek en rechtspraak).
  De demonstranten zagen de EU als garantie voor een beter bestuur in Oekraïne. Rusland zagen ze als de bron van corruptie, rechtsonzekerheid en afbraak van democratie.
  Onder de Russische president werd er enorm gefraudeerd met de verkiezingen, politieke schijnprocessen tegen de vorige president en een ongekende corruptie.

 • ohzo

  :) voldoende kwaliteit van democratie??? Waar? Ik meen me te herinneren dat Nl en France tegen EU grondwet hadden gestemd. Dat was een schok, daarom niet nog een referendum, gewoon doordrukken.
  Geen corruptie?? Het woord verandert van oost naar west, van corruptie naar lobbyen.
  Gelijke rechten voor minderheden? Ik denk dat de senioren in Nl er toch een andere opvatting over hebben.
  Maar zoals elders al gezegd: WIJ in Europa vinden, dat....

 • minasblunders1

  Ohzo heeft gelijk, hij vergeet helaas de zgn. 'onafhankelijke' rechterlijke macht nog; Het is hier net zo'n corrupte bende. Hier wordt er alleen een sausje van 'beschaving' overheen gegoten, dat echter flinterdun is en alleen voor het oog van het kerkvolk dient.

 • Mozes

  Alleen landen die voldoende presteren tav de genoemde waarden mogen lid worden van de EU. Één keer heeft men een uitzondering gemaakt: Roemenië en Bulgarije werden toegelaten als lid terwijl ze op het gebied van bestuurlijke integriteit (minimalisering van corruptie) nog lang niet aan de eisen voldeden. De laatste tijd zijn er aanwijzingen dat ook daar vorderingen gemaakt worden.

  De meeste EU landen staan hoog op de internationale ranglijst van minst corrupte landen met Denemarken als de absolute nummer 1 van de wereld. Nederland staat als ik het goed heb ergens op plaats 4 of 5.

 • Mozes

  @ohzo #7, het gaat erom wat de mensen in Oekraïne vinden.

 • jan123123

  je laat je toch niet kisten door Poetin !
  ===================================

  even vredelievende actie in EU ?
  Harde actie welkom:)
  Help de boeren !

  als 500 miljoen Europeanen elke week 1 peer/appel etc eten komen we nog tekort in EU !

  Oude communistenvreter: je laat je toch niet kisten door Poetin !

  PS; ik heb geen twitter: mss zijn er onder u die bovenstaande even kan twitteren/feestbooken ? BVD

 • jan123123

  bodem prijzen vaststellen in EU voor de getroffen produkten
  Ook bodemprijs vaststellenn voor diezelfde produkten voor Oekraine: kunnnen die mensen ook wat kopen.

  met bovenstaande worden paralel importen 'voorkomen' door de Russen via Turkije etc

  PS: Met Moeder in 1996 nr Moskou geweest> Op de terugweg in vliegtuig zei Moeder (oude plattelander): de Russen hadden wel goed vlees !.
  De vertegenwoordiger van de reisorganisatie: Mevrouw dat hebben wij op de heenreis in vliegtuig meegenomen uit NE:)

 • agratax2

  @ohzo. Er is een degelijk verschil tussen lobbyen en corruptie.
  Volgens woordenboek.
  Lobbyen is door 'vertrouwelijke gesprekken de besluitvorming trachten te beïnvloeden'.
  Corruptie: 'Omkoping, het aannemen van geld of geldswaarde door de bekleder van een openbare positie als tegenprestatie voor een bep. gunst'.
  Je zult het met me eens moeten zijn dat het onmogelijk is voor een regeringsleider of beambte om in de periode van zitting ,binnen enkele ambtsperioden multi miljardair te kunnen worden als je niet via slinkse wegen de staat of de burgers 'besteelt'.

 • koestal

  Poetin is trots op z,n raketten ,maar hij kan er de schappen in de supermarkten niet mee vullen,wacht maar even tot z,n volk ontevreden wordt,dan keert het zich tegen hem

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.