AlgemeenOpinie

Compensatie voor Russische boycot

Rusland doet haar grenzen dicht voor landbouwproducten. Het is Poetins reactie op de sancties van onder meer EU en de VS tegen Rusland kort na de ramp op 17 juli met de Maleisische Boeing in Oost-Oekraine.

Het is nu afwachten hoeveel en waar precies de importstop pijn doet in de VS en de EU, en natuurlijk vooral waar in Nederland. De vraag wat de Russische maatregelen het Nederlands agrocomplex gaan kosten, is echter gemakkelijker gesteld dan beantwoord. De directe omzetschade is betrekkelijke gemakkelijk te kwantificeren. Maar de importstop krijgt zeker een olievlekeffect, meer bedrijven worden geraakt dan alleen die voor de Russische markt telen. Tomaten of uien die niet naar Rusland gaan, hangen boven markten en treffen zo alle telers in de portemonnee. In toch al overspannen markten geeft een beetje extra aanbod al desastreuze prijseffecten.

De kwestie is cruciaal als het gaat om de schadeloosstelling van bedrijven en individuen. Daar wordt EU-breed al om geroepen. Maar hoe redelijk de vraag ook is, de complexiteit van een faire regeling is er niet minder om. Het is te hopen dat regeringen en belangenbehartigers al een paar weken geleden binnenskamers begonnen zijn met grote lijnen voor een regeling, zodat echt getroffen individuen kunnen worden gecompenseerd voor schade die ze zelf in de verste verte niet hadden kunnen voorkomen.

Beheer
WP Admin