Commentaar

4203 x bekeken 15 reacties

Wat te doen met grondloze groeiers?

Verantwoorde groei. Dat is het toverwoord in de nieuwe melkveehouderijwet die staatssecretaris Sharon Dijksma gepresenteerd heeft. Is het haar gelukt om tussen de vele klippen door te laveren?

Het eindantwoord is nog niet te geven. Er komen ongetwijfeld nog veel addertjes onder het gras vandaan.

Maar de hoofdlijn is duidelijk. Groei moet kunnen, zij het onder voorwaarden. De vele melkveehouders die al druk bezig zijn met groeien, hoeven op dit moment niet bang te zijn. Wel moeten ze zorgen dat ze de extra mest die ze straks produceren, verwerken dan wel voorzien van grond. Belangrijk is om vast te stellen dat dat laatste niet per se hoeft. Grondloze groei behoort tot de mogelijkheden - als je maar al je extra mest verwerkt.

Dat is nou precies het nachtmerriescenario voor Dijksma's achterban. Om dat te voorkomen, heeft ze twee ijzers in het vuur. Het eerste is het convenant met de sector over een fosfaatplafond - een bovengrens aan de totale mestproductie door deze sector. Deze afspraak gaat de melkveehouderij dus zeker nog voor de voeten lopen. Als dat convenant een papieren tijger blijkt, komt optie twee in beeld: handhaving van een door Europa opgelegd mestproductieplafond, ofwel: melkveerechten. De kans daarop is nog steeds niet helemaal verdwenen.

Er is dus alle reden om serieus na te denken hoe de al te onstuimige grondloze groeiers in te tomen. Die bal legt Dijksma heel slim bij de sector zelf neer. Maar de kans is klein dat die daar een oplossing voor heeft.

Laatste reacties

 • agratax2

  Johan als je laatste zin bewaarheid wordt, dan zitten de grondloze groeiers die nu reeds hun bouwactiviteiten zijn begonnen of hebben afgewerkt per 1 januari 2015 met het probleem 'Niet benutte stal ruimte en dus niet rendabel te maken investering'. Hoe nu verder??

 • Weerkundige

  Dit wakkert allen de kans op melkvee rechten aan dus gaan de (grondloos) groeiers hun stal over vol zetten om zo veel mogelijk melkrechten te verwerven bedankt Dijksma is dit wat de melkveehouderij wil ik niet

 • Weerkundige

  Dit wakkert allen de kans op melkvee rechten aan dus gaan de (grondloos) groeiers hun stal over vol zetten om zo veel mogelijk melkrechten te verwerven bedankt Dijksma is dit wat de melkveehouderij wil ik niet

 • John*

  11 euro boete per kg/fosfaat die niet op eigen grond kan of verwerkt wordt zoals voor gesteld is meer dan afdoende. weg met rechten en laat de economie zijn werk doen! Grondloze groeiers kunnen de stal toch vol kunnen zetten maar zullen voer moeten kopen en mest afzetten.. de kosten hiervan zijn hoog genoeg om groei te beteugelen.

 • pinkeltje

  Ondernemen is risico lopen. Maar wat maakt het uit of iemand wel of geen grond heeft? Je zult toch op de een of andere manier van je mest af moeten komen en op een of andere manier aan voer moeten komen. Als je het rendabel kunt rekenen door dat te doen zonder grond zou ik zeggen ga lekker je gang. Allicht zul je de mest binnen de wettelijke regels af moeten voeren maar dat geldt ook als je wel genoeg eigen grond hebt.

 • John*

  zo gaat het geld niet naar stoppende boeren maar naar duurzame oplossingen. Intensieve veehouderij is het grote voorbeeld zoal het niet moet met dierrechten.. laat de vervuiler maar betalen.

 • simpel boerke

  Laat de economie z'n werk inderdaad maar doen. Ik heb het idee dat menig veehouder alleen maar een volle tank wil zien, zonder te willen berekenen hoeveel die laatste liters kosten. De huidige melkprijs verdoezelt nog veel, maar bij 30 cent (of minder en die tijden komen) zal het voor menigeen snel gedaan zijn met de pret, maar ze zitten intussen wel vast aan een torenhoge kostprijs.

 • tinus888

  @ Johan klopt dat wel,volgens mij telt de mest die wordt verwerkt niet mee bij het fosfaatplafond

 • leftturn

  waarom niet gewoon duidelijkheid en dit om de hete brij heen draaien. of geen plafond, of wel. zelf de vookeur voor geen plafond, maar onduidelijkheid is de allerslechtste optie.
  hier kan een ondernemer dus helemaal niets mee. dank je VVD voor deze minister.

 • CLM Culemborg

  @tinus888 Dit is een onduidelijkheid die velen parten speelt, maar partijen hebben een fosfaat productie plafond afgesproken. Dan maakt het niet uit of de mest wordt gebruikt, verwerkt en/of geëxporteerd.

 • info58

  @info83
  een stoppende melkveehouder raakt de fosfaatrefentie kwijt, de groeiers moeten 100% verwerken en per regio kan Dijksma de verwerkingsplicht opschroeven dus het plafond wordt niet gehaald.
  het wordt alleen gehaald indien er onvoldoende verwerkingscapaciteit komt en dan komt de 11 euro van John in beeld.

 • melkveehouder .

  @ Johan. 'Grondloze groei behoort tot de mogelijkheden - als je maar al je extra mest verwerkt. Dat is nou precies het nachtmerriescenario voor Dijksma's achterban.' Johan, de tweede blog van Dirk over fosfaat kon ik daags na mijn opmerkingen over de inhoud niet meer terugvinden. Dirk had het over een 'technische disscussie'. Ik heb hierop geantwoord dit een zwaktebod te vinden. Nu begin jij er ook weer over. Geef nou eens antwoord op de vraag wat er nou mis is met het verwerking van fosfaat / mest. Als je het probleem toch oplost is er toch geen probleem meer .........voor de boer. Dat vakbladen, makelaars en adviseurs graag een nieuwe melkkoe hebben in de vorm van fosfaatrechten of dierrechten is mij, en ook veel collegae inmiddels wel duidelijk, Maar het lijkt er inmiddels toch wel op dat ons 'onafhankelijk vakblad' probeert van een mug een olifant te maken om hiermee na het quotumtijdperk een nieuwe bron van inkomsten aan te boren. Maar nogmaals, probeer eens samen met Dirk mijn vraag inhoudelijk te beantwoorden: wat is het probleem van fosfaat c.q. mestverwerking in relatie met het fosfaatplafond???

 • richard3

  Helemaal eens met reactie #12. Het 'onafhankelijke' weekblad 'voor' de actieve voedselproducent (=tegen de boeren) is duidelijk bezig een makelaarskrantje te worden. Elke week verschijnen er weer artikelen van redacteurs die pleiten voor melkveerechten. Het begint op een hetze te lijken. En dat alleen maar omdat men bang is reclame inkomsten te verliezen aan, juist ja, de grote voorstanders van quotum en dierrechten (makelaars en 'adviseurs')

 • Zuperboer

  Helemaal eens met #12, graag goede inhoudelijke redactionele bijdragen met de juiste feiten en cijfers#Boerderij#waar voor je abonnementsgeld!

 • huisvader

  Samenwerking met Akkerbouwer aangaan

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.