Commentaar

2028 x bekeken 7 reacties

Vion moét slagen, er is geen keus

Veel déjà vu bij de presentatie van Vions plannen. Het vertrouwen is nog niet terug.

Het belang van Vion voor de Nederlandse veehouderij is zo groot dat omvallen geen optie is. Het bedrijf is too big to fail.Het is daarom wel erg zuur dat het bedrijf de financiering voor broodnodige saneringen nog steeds niet rond heeft. Het gaat om ruim €100 miljoen. Dat is heel veel geld, maar afgezet tegen een paar andere bedragen valt dat ook weer mee. In 2013 was er een verlies €139 miljoen. De verkoop van kroonjuweel Ingredients, waar wél aan werd verdiend, leverde €1,6 miljard op. De achteraf gezien fatale aankoop van het Britse Grampian destijds kostte ook ongeveer zo veel – en dat financierden de banken wel. Aan de hoogte van het bedrag zal het niet liggen. Het gaat om vertrouwen. Blijkbaar heeft de nieuwe topman, Michiel Herkemij, dat nog niet weten te winnen bij de banken.

Afgelopen week kwam Herkemij voor het eerst naar buiten. Hij haalde een beproefd middel van stal: afgeven op zijn voorgangers. Die hebben er een potje van gemaakt, zei hij met zoveel woorden. Maar daarmee maakt hij weinig indruk. We wisten al dat een vorige CEO naar huis is gestuurd. Wat zijn verhaal niet sterker maakt, zijn de déjà-vu’s die er in zitten. Net als een aantal van zijn voorgangers schermt Herkemij met het belang van ‘concepten’ in plaats van anoniem vlees. Ook moet de relatie met leveranciers beter, stelt hij terecht vast. Voor varkenshouders die vrijheid op korte termijn vooropstellen, komt minder ruimte. Maar ook dat hebben we eerder gehoord. De analyse is goed, maar waarom zou de nieuwe man hier wel slagen waar vorigen faalden?

Saneren in Duitsland, dat is in elk geval een goed voornemen. Het is nog steeds niet gelukt om van een samenraapsel van opgekochte slachterijtjes één geolied concern te maken. Daarom kan Vion niet tegen de Duitse slachterijen op. Terecht dat de nieuwe topman hiervan prioriteit maakt. Het is te hopen dat ondanks alle twijfels de voornemens niet stranden in gebrek aan geld. Maar het kan nog overtuigender.

Laatste reacties

 • groot7731

  Logisch, een bank zal nooit het verlies willen financieren.

 • sturk

  Too big to fail , dat geloof ik niet. Kijk naar Enron die kon ook niet omvallen, die grote bank. (Lehman Brother ) Die vielen toch ook om. Ze moeten zich terugtrekken uit Duitsland. Dat kan een optie en hun redding zijn.In Duitsland krijgen ze het nooit op de rit veel te kostbaar.

 • Ishtar

  Nevedi kan wel 70 miljoen lappen.
  Ex bestuurders van vion plus RvC elk 2 miljoen, immers bewezen mismanagement.
  Dan alll die accountants ook elk 2 miljoen, immers die sliepen.
  Zo kom je snel aan 100 miljoen.
  Jullie zijn toch een sector?
  De beste van de wereld?

 • boerkebrabant

  uit duitsland weg gaan kan denk ik niet, daar slachten ze meer als in nederland. saneren en zo snel mogelijk, dat is de oplossing, en hier de helft van het personeel wat niet in de productie zit eruit, heeel misschien komt het dan toch nog goed, ook zou ik het een goed idee vinden om helmond te verkopen aan een andere slachter, van binnen staat er dan wel niks meer, maar die is wel weer opnieuw in te richten. boze tongen beweren dat het hele gebouw de puinbreker in gaat en ze de grond gaan verkopen! kijk dat noem ik nou weer wederom kapitaalsvernietiging.

 • sturk

  Duitsland reorganiseren is geen optie. Niet te betalen. Wie moet dat doen? Bijna allemaal verouderde fabrieken waar vaak varkens en runderen geacht worden.Bepaald niet efficiënt. De mentaliteit in Duitsland is zeer hiërarchisch ingesteld en samenwerking is ver te zoeken. Van een importerend land inmiddels opgeschoven naar een exporterend land .Deelstaten met hun eigen sociale wetten en regels. Ze zullen toender tijd niet veel betaald hebben voor de oude Coöperaties als Sudfleisch etc. Alleen Moksel is duur gekocht. Maar al deze Duitse coöperaties kun je op een hoop gooien. Gewoon Shit net als de Coveco en NCB in Nederland van de jaren 60. Steeds door Rabo in het leven gehouden (kunstmatig ) In 2002 heb ik al geschreven dat ze niet weten waar ze mee bezig zijn. Krijg jammer genoeg elke keer weer gelijk. Ik wens ze veel succes en nog meer geluk, want dat hebben ze heel hard nodig.

 • sturk

  Alleen van Loon heeft ooit iets kunnen kopen van Dumeco / Vion en daar zit een luchtje aan. Verder is alles ontmanteld wat op zich al een kapitaal vernietiging heeft opgebracht. Maar wat wil je ze wisten zelf nog niet eens wat ze inmiddels allemaal verzamelt hadden zonder enige visie . Alleen dure en mooie verhalen waar je zo met enige marktkennis door heen prikte.

 • Jan van het Zand

  Na veel negatieve kritiek ben ik toch benieuwd of er ook opbouwende kritiek te melden valt. Ook is het interessant als de varkens- en rundveehouders komen met adviezen hoe Vion kosten kan besparen. Het is immers hun coöperatie. Hoewel, getrapt via de ZLTO. Net zoals ook Friesland Foods Campina van de melkveehouders is, maar dan directer zonder een tussenschakel.
  Boeren leef je uit met het spuien van ideeën om VION overeind te houden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.