AlgemeenOpinie

Vion moét slagen, er is geen keus

Veel déjà vu bij de presentatie van Vions plannen. Het vertrouwen is nog niet terug.

Het belang van Vion voor de Nederlandse veehouderij is zo groot dat omvallen geen optie is. Het bedrijf is too big to fail.Het is daarom wel erg zuur dat het bedrijf de financiering voor broodnodige saneringen nog steeds niet rond heeft. Het gaat om ruim €100 miljoen. Dat is heel veel geld, maar afgezet tegen een paar andere bedragen valt dat ook weer mee. In 2013 was er een verlies €139 miljoen. De verkoop van kroonjuweel Ingredients, waar wél aan werd verdiend, leverde €1,6 miljard op. De achteraf gezien fatale aankoop van het Britse Grampian destijds kostte ook ongeveer zo veel – en dat financierden de banken wel. Aan de hoogte van het bedrag zal het niet liggen. Het gaat om vertrouwen. Blijkbaar heeft de nieuwe topman, Michiel Herkemij, dat nog niet weten te winnen bij de banken.

Afgelopen week kwam Herkemij voor het eerst naar buiten. Hij haalde een beproefd middel van stal: afgeven op zijn voorgangers. Die hebben er een potje van gemaakt, zei hij met zoveel woorden. Maar daarmee maakt hij weinig indruk. We wisten al dat een vorige CEO naar huis is gestuurd. Wat zijn verhaal niet sterker maakt, zijn de déjà-vu’s die er in zitten. Net als een aantal van zijn voorgangers schermt Herkemij met het belang van ‘concepten’ in plaats van anoniem vlees. Ook moet de relatie met leveranciers beter, stelt hij terecht vast. Voor varkenshouders die vrijheid op korte termijn vooropstellen, komt minder ruimte. Maar ook dat hebben we eerder gehoord. De analyse is goed, maar waarom zou de nieuwe man hier wel slagen waar vorigen faalden?

Saneren in Duitsland, dat is in elk geval een goed voornemen. Het is nog steeds niet gelukt om van een samenraapsel van opgekochte slachterijtjes één geolied concern te maken. Daarom kan Vion niet tegen de Duitse slachterijen op. Terecht dat de nieuwe topman hiervan prioriteit maakt. Het is te hopen dat ondanks alle twijfels de voornemens niet stranden in gebrek aan geld. Maar het kan nog overtuigender.

Beheer
WP Admin