Commentaar

2946 x bekeken 6 reacties

Ploegverbod

Er hoeft maar weinig te gebeuren of de rundveehouderij zadelt zichzelf op met een volgend probleem. Wanneer rundveehouders te veel blijvend grasland scheuren, gaan ze te maken krijgen met een ploegverbod en herinzaaiplicht van blijvend grasland.

Een van de vergroeningseisen  in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) is namelijk dat het aandeel van blijvend grasland vanaf 2015 niet meer dan 5 procent onder het niveau van referentiejaar 2012 komt. Grasland heet blijvend grasland als het vijf jaar in gebruik is als grasland.

De achtergrond van het minimumareaal vanuit de EU is te begrijpen: de biodiversiteit is meer gebaat bij blijvend grasland dan bij tijdelijk grasland of bouwland. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft gekozen voor nationale sectorale invulling van deze vergroeningseis. Dit tot tevredenheid van de  boeren, die zo niet te maken krijgen met een ploegverbod per bedrijf.
Maar nu de ondergrens onderschreden dreigt te worden, doemt een probleem op. De rundveehouder gretig aan het scheuren is geslagen treft straks niet alleen zichzelf, maar ook zijn buurman, die - meer in de geest van de regeling - daarmee juist terughoudend is geweest. Het had met name de belangenbehartigers gesierd als ze hun vreugde over de regeling wat hadden laten temperen door het redelijk voorspelbare scenario dat zich nu dreigt te ontrollen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Gevolg van deze situatie zal zijn dat iedereen september/oktober nog maar gauw een stuk grasland zal gaan scheuren. Dit is immers inherent aan graslandbeheer, af en toe wil je een perceel herinrichten, vlakleggen enz. enz., maar daar hebben ze in het Brusselse Parlement nog nooit van gehoord#vervanmijnbedshow. By the way, hier in 2002 voor het laatst een perceel omgelegd.

 • farmerbn

  Als je niet meer mag ploegen, gaat iedereen ploegen. Dus zo'n regel werkt averechts.

 • pinkeltje

  Je kunt ook per ongeluk je grasland dood spuiten... Wat een geneuzel allemaal dat blijvend grasland opeens zo heilig is. Maar dat hoort bij het Ot en Sien beeld dat ze in de Randstad graag zien als ze gaan fietsen en achterlijke mensen 'in de provincie' gaan kijken. Bij thuiskomst nog gauw even kijken bij welke supermarkt ze de scherpste aanbiedingen hebben en je kunt er weer een poosje tegen.

 • j.verstraten1

  zuperboer, al ga je scheuren, je zal in de situatie zoals boerderij die omschrijft direct weer gras in moeten zaaien aangezien al je grasland als blijvend is aangemerkt. Nu scheuren is te laat , dan had je dit voor 2012 moeten doen. Ik ga er trouwens van uit dat Boerderij zoals wel vaker weer de zaak opjuint. Door de nieuwe derogatie eis en GLB zal dit jaar het areaal grasland al weer stijgen. Wordt in de toekomst wel vervelend als het aantal bedrijven met melkvee verder afneemt, wat is je bedrijf nog waard als het land persé grasland moet blijven?

 • farmerbn

  In Frankrijk hebben alle boeren een 'blijvend grasland quotum'. Als een boer extra land koopt dat grasland is dan wil de verkoper vaak dat de koper ook het bijbehorende quotum overneemt en dus wordt er een 'graslandquotum-overeenkomst' gesloten. De kopende boer vergroot zijn graslandquotum en de verkoper verkleint. Als de verkoper een stoppende boer is heeft hij geen belang in het verkleinen van zijn graslandquotum omdat hij toch stopt dus wordt er geen graslandquotum-overeenkomst getekend. De kopende boer heeft daardoor geen vergroot graslandquotum dus mag hij dat extra land gewoon ploegen.

 • landboer

  makkelijker kunnen we het niet maken.....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.