Commentaar

3 reacties

PVV wordt nu al gemist

De furazolidon-affaire maakt een ding duidelijk: de centrale regie via het PVV wordt node gemist.

Ten tijde van varkenspest (1997), MKZ (2001), MPA (2002) en dioxine (2003 en 2006) bracht het basisberaad veel slagkracht bijeen. Praktijkkennis kwam bij de beleidsmakers, beslissingen konden worden voorgekookt en soms doorgedrukt. De individuele belangen werden door de collectieve druk enigszins ondergeschikt gemaakt aan het gezamelijke belang: export open houden (of krijgen) en zo snel mogelijk over tot de orde van de dag.

Nu met de huidige furazolidon-perikelen is er geen centraal aanspreekpunt. Iedereen kijkt alleen naar zijn eigen belang. De mengvoersector houdt de kaken stijf op elkaar want de GMP+ en Trustfeedcontroles hebben gefaald. De COV zit met samengeknepen billen af te wachten of er furazolidon in de dieren wordt aangetoond. De veehandel kan niks, anders dan een verklaring door de leverende boer laten tekenen dat hij niet van enkele firma's voerde. LTO hoopt tegen beter weten in dat het goed komt. De NVWA regisseert nu alles, buiten de sector om. Een gezamelijke aanpak? Inspraak? Klankborden? Gezamenlijk lobbyen in Brussel? Nul komma nul. Iedereen wacht af.

Maar wat als er vrijdag besmette dieren zijn? Dan moet het hele lobbycircuit nog starten, terwijl vrijdagavond heel Europa al nadenkt over weren van Nederlandse varkens en rundvlees. Prettig vooruitzicht!

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  het maakt niks uit dat de pvv er niet meer is, het controlerend orgaan van de mengvoerindustrie is in de fout gegaan, hier zou en moet de overheid tegen optreden, maar zal dit wel weer niet doen omdat men zou blij is met de verschillende instanties de geen enkele toegevoegde waarde hebben, enkel een kostprijsverhogende waarde voor de producten, hier zou niemand op moeten zitten te wachten, toch gek dat steeds weer erop aangedrongen wordt dat dit wel waarde heeft

 • zon

  Laat de mengvoersector zijn verantwoordelijkheid nemen.
  Zorg dat de problemen opgelost worden.
  Ze kunnen de schades opnemen en zorgvuldig afhandelen.
  En dat moet komen uit de forse reserves,niet uit de verhoging van de voerprijs.

 • landboer

  Al dat gecertificeer is dus van geen enkele waarde,het is een papieren werkelijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.