1887 x bekeken 2 reacties

Ook Gelderse boer moet ontwikkelruimte verdienen

De Gelderse politiek kantelde woensdag het provinciale veehouderijbeleid. Gelderland wil dat de veehouderij in een versneld tempo verduurzaamt om draagvlak te houden bij burgers. Boeren moeten hun buren actief betrekken bij uitbreidingsplannen.

Om veehouders te dwingen tot innovatie en verduurzaming, staat Gelderland alleen uitbreiding toe als veeboeren aantoonbaar voldoen aan extra eisen op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn, volksgezondheid en ruimtelijke kwaliteit. De maatregelen die worden opgenomen gaan verder dan de geldende Europese en nationale wetgeving. Melkveehouders krijgen nog een extra eis opgelegd: 50 procent van het ruwvoer moet verbouwd worden op eigen of gepachte grond. Nieuwvestiging is uitgesloten omdat Gelderland ervan uit gaat dat de komende tien jaar voldoende bedrijven vrij komen.
Gelderland volgt met het nieuwe veehouderijbeleid Noord-Brabant, net als Groningen. Er is alleen één groot, belangrijk verschil. Gelderland schrapt wél de bouwbloknormen als het nieuwe beleid in maart 2015 wordt ingevoerd. Daarmee laat de Gelderse politiek niet alleen zien vertrouwen te hebben in het eigen nieuwe beleid, maar bovenal - behalve een duurzame veehouderij - ook een economische rendabele veehouderij te willen die door schaalgrootte de geëiste innovaties en verduurzaming kan terug verdienen.

Laatste reacties

  • koestal

    zeker is ,dat er verdiend moet worden

  • haj146

    communisten. Geen boer die zo nog de kop boven water kan houden!

Of registreer je om te kunnen reageren.