Commentaar

10 reacties

Onpeilbaar fosfaatoverschot

Met mestbeleid is alles altijd net iets ingewikkelder dan je dacht. Zo ook met het maximale fosfaatoverschot van melkvee.

Dit is onderdeel van Europese afspraken over de totale hoeveelheid mest die de veestapel mag produceren. Voor de veehouder is het een bijna onoplosbare puzzel om te weten waar hij aan toe is.

Voor iedereen geldt een 'referentiehoeveelheid'. Vanzelfsprekend, als je groei wilt meten, heb je een soort van nulmeting nodig. Maar waar leg je die? Logisch lijkt het om als uitgangspunt te nemen een punt in het verleden, dat nu niet meer gemanipuleerd kan worden. Het verleden heeft te vaak geleerd dat ondernemers graag een gokje nemen in de verwachting van een coulante overheid of mazen in de wet.

De keuze om 2013 te nemen als maat voor het aantal dieren is dus niet zo gek. Datzelfde jaar is ook maatgevend voor bedrijfsoppervlak en melkgift. Maar daarmee ben je er niet. Om een bedrijfsfosfaatoverschot te berekenen moet je ook weten hoeveel fosfaat elk dier uitstoot. En daarvoor geldt de 'excretienorm' van 2013 om onverklaarbare reden niet. Hiervoor gelden de normen voor 2015 die deze week bekend zijn gemaakt. Deze wijken af van de normen van 2014. Ze zijn verlaagd, terwijl ze de vorige ronde nog naar boven aangepaste werden - dat verhaal met die correctiefactor, weet u nog?

Het gegoochel met cijfers maakt het niet alleen voor individuele veehouders lastig in te schatten waar ze aan toe zijn. Ook wordt het bijkans onmogelijk om zicht te krijgen op het totale mestoverschot. Zulk beleid bezwijkt nog eens onder het eigen gewicht.

Laatste reacties

 • Ferm

  Waar is het dan fout gegaan, dat de melkveehouders zich zo verrast voelen door de gang van zaken. Dat fosfaatplafond bleek in 2011 al bekend te zijn bij de LTO, als voorwaarde voor derogatie. Is er nu dan niet op het verkeerde paard gewed? Als al die melkveehouders deze kennis eerder hadden gehad, had elke melkveehouder gelijke kansen gehad, of die die dan wel of niet zou benutten. Nu staan velen voor een voldongen feit. Doordat er geen collectieve verantwoordelijkheid is, is dit zo uit de hand gelopen. De niet groeiers betalen het gelag voor de groeiers en de groeiers moeten maar afwachten of dit is wat ze voor ogen hadden. Dat een sector zo met zich laat omspringen en dat er zo met de sector wordt omgesprongen is onbegrijpelijk.

 • minasblunders1

  Dit stukje is samen te vatten in: 'er klopt weer eens geen zak van, maar we gaan er gewoon mee door'. Opvallend in het artikel over de fosfaatexcretie is het feit dat men 'zienswijzen kan indienen'. Het lijkt er verdacht veel op dat de minkukels op het ministerie zich juridisch aan het indekken zijn. Inhoudelijk kunnen ze nl. nooit winnen.

 • schoenmakers1

  het gaat er niet over om gelijk te hebben, maar om gelijk te krijgen

 • Zuperboer

  Voorbeeld: Putin krijgt ook altijd gelijk. Hoe noemen ze dat ook al weer: EU-communisme. Fraulein Merkel kent alle ins and outs dus dat is een goede leidster van de club. Gruss Gott.

 • John*

  waarom maken ze het allemaal zo moeilijk.... als je nu je mest kwijt kan bij akkerbouwers in de buurt of exporteerd hoort dat gewoon bij het bedrijfsoverschot waarvoor je een bestemming dient te bevinden om deze verantwoord af te voeren.

  aanvoer - afvoer = stal saldo - gebruiksruimte eigen grond = overschot - mestafzet verklaringen = te verwerken / exporteren hoeveelheid mest

  en dit is voor iedereen gelijk of je nu koeien, varkens of kippen hebt

  Dit kan iedereen zelf invullen voor zijn eigen bedrijf. waarom moet dat in hemelsnaam allemaal zo moeilijk!!!

 • Sjaak

  Kortom, er is sprake van wanbeleid!

  Wanbeleid kan de sector niet serieus nemen. Sterker nog, de sector dient de beleidsmakers juridisch aansprakelijk te stellen voor de gevolgen van een dergelijk beleid. Waarschijnlijk blijft dat een illusie en blijft men zo maar een beetje doorrommelen, zoals dat al 30 jaar lang gebeurt....diep triest!

 • daantje

  is het allemaal nog wel uit te leggen al die regeltjes
  wie houdt nou wie voor de gek

 • minasblunders1

  Beleidsmakers aansprakelijk stellen voor de gevolgen van dit wanbeleid zal niet meevallen Sjaak. Zeker niet met een 'recht'erlijke macht die zich in allerlei bochten wringt om de overheid te beschermen. En zodoende kan dit wanbeleid met alle gevolgen 'gewoon' doorgaan, boeren zijn immers een gemakkelijk slachtoffer. Zij verweren zich toch niet.

 • Barneveldsei

  John, de boeren moeten leeg geplukt worden. Daarom de reken formules dan heeft de boekhouder ook een riant inkomen. De boer moet leeg gezogen worden ,daarom moet er goedkoop oud voedsel geïmporteerd worden om onze markt waarde te drukken. Is extra winst voor de handel en supermarkt. In Duitsland zijn de scharrel eieren altijd een cent per stuk duurder, dus hebben we geen eerlijk speelveld. De leg sector valt hier om, en ja jammer verkoop je bedrijf en hou je handje maar op.

 • veldhuize001

  Sjaak ik ben het met jou eens een wanbeleid maar dat is er altijd al geweest
  want de landen schreeuwen om goeie grondstoffen die in de mest zitten maar die mogen gewoon niet gebruikt worden en dat is al jaren zo en de standsorganisaties geef ik geen cent voor want die heulen gewoon met de hoge heren mee en alles word uitgedacht achter een bureau maar niet in de praktijk waar het thuis hoort in mijn optiek is die mestwet er toen der tijd alleen maar gekomen omdat men het zo stinken vond maar dat zal niet minder worden maar meer omdat de mest veel te lang in
  de kelders zit en daar komen ook dingen vrij waar men niet op gerekend had en zo denk ik er over

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.