Redactieblog

7 reacties

Melk, fosfaat, stikstof en ammoniak

Wat hebben die vier met elkaar te maken, zult u zeggen. Wel, heel veel. Meer melk, en die gaat er komen, vereist meer land en/of meer mestbewerking en luchtwassers. Met het fosfaatplafond in zicht kunnen we daar terdege rekening mee houden. De melkvermarkting en -verwerking zullen niet het bepalende issue worden. De verwerking is er al en wereldwijd is onze extra productie niet prijsbepalend. Daarnaast lijken consumptiestatistieken nu en naar de toekomst gunstig. De Nederlandse veehouderij heeft meer dan genoeg power om 10 tot 20 procent meer te melken.

Alleen, krijgt ze de ruimte daarvoor? Met de knellende fosfaat-, stikstof- en ammoniakregeling van nu en die eraan zit te komen, kun je wel zeggen dat we niet meer aan een systematiek van dierrechten ontkomen. Als die dan maar uitwisselbaar is tussen sectoren. Dan kunnen de koeienboeren, die eerst hun melkquotum verkopende collega's warm hebben gesaneerd, hun grond verkopende collega's topprijzen hebben betaald, nu hun aandacht richten op de varkenshouderij, mits de dierrechten uitwisselbaar worden.

Eerst komt natuurlijk het uitnutten van de bedrijfskringloopwijzer sterk in beeld, melkproductiestijging per koe, oudere koeien en jongveereductie nadat nog een deel mestrechten van vleesvee is overgenomen. Ja, zo gaat er flink wat veranderen. Stikstof en fosfaat, daar is de grond-dierrelatie bepalend, bij ammoniak gaat het om voldoende rechten, onderdeel van je milieuvergunning, die je moet bezitten om uit te breiden. Ammoniakrechten zijn verhandelbaar en niet sector gebonden. Er zijn best veel bedrijven die de ruimte, stal en land, hebben voor de meer geplande dieren, doch voor deze uitbreiding de ammoniakrechten nog moeten aankopen. Vanaf 2015 is het nog maar de vraag, hoe ammoniak benaderd gaat worden. Het kan best zo zijn dat de ammoniak dan als onderdeel van de bedrijfskringloopwijzer een veel zwaardere impact op de bedrijfsvoering krijgt. Luchtwassers, nu nog wat weggehoond, kunnen wel eens meer hun entree doen.

Zo gaat er in 2015 veel veranderen in de bedrijfsvoering, we krijgen een andere dynamiek. En om daarin ook te kunnen acteren is  studie van deze problematiek een must.

Laatste reacties

 • agratax2

  Of moet de oplossing gevonden worden in - kunstmelk- net als het kunstvlees op maat en smaak gemaakt in de fabriek?

 • Fermer

  Goed dat de melkveehouderij alle andere sectoren, vleesvee, akkerbouw, inschaarders, jongveeopfok en nu dus ook de varkens warm wil saneren. Hoe, of en wanneer dit te betalen zal aan de banken met hun voorwaarden liggen. En aan de gemiddelde, veel meer flucturerende melkprijs van straks. Misschien dat daarna, indien nodig, de nu zo bekritiseerde burger de als enige overgebleven sector, de melkveehouders, nog warm willen saneren dmv. dure grondaankoop voor stad en natuur.

 • Storm

  Gelukkig, eindelijk iemand die het door heeft.

 • melkveehouder .

  @Jan, in aanvulling op #2 en #3 wil ik je meegeven als boeren / redactieblogger niet te laten meeslepen in door derden 'gecreëerde' problemen. We worden er als sector niet beter van, derden wel. Zie ook mijn reactie van heden op het blog van Johan Oppewal. Ik ben de eerste die verantwoording wil dragen voor problemen die mijn bedrijfsvoering veroorzaakt, maar ook de laatste die een bijdrage wil leveren aan het zakkenvullen van mensen die over de rug van een ander hun kostje bij elkaar scharrelen. Daar zijn er momenteel gewoon te veel van, en dat kost veel melkgeld waar niets tegenover staat.

 • minasblunders1

  Emmerei, de bekritiseerde burger betaalt al lang voor de expansiedrift van de melkveehouderij; zowel de quota als de grote stallen worden voor het grootste deel door de belastingbetaler betaald.

 • cornelis 22

  Mijnheer of mevrouw minasblunders u zwetst nu toch echt alle kanten uit.

 • minasblunders1

  Beste Cornelis, binnenkort komen we er vanzelf wel achter hoe de vork precies in de steel zit. Het is nu nog te vroeg.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.