Redactieblog

12050 x bekeken 1 reactie

Landinrichtingsrente afkopen?

Elk jaar valt hij weer in de bus. De aanslag Landinrichtingsrente/Ruil- of herverkavelingsrente. Afzender: de Belastingdienst in Zwolle. Qua bedrag stelt het gelukkig niet veel voor en ik betaal het dan ook elk jaar braaf.

Ik heb ook geen idee hoe lang de rente nog verschuldigd is. De 26-jaars termijn moet volgens mij toch wel zo'n beetje op zijn eind lopen. Dit jaar zit er ook een brief bij het aanslagbiljet. De Landinrichtingsrente kan in een keer afgekocht worden.

Zou dat verstandig zijn? Ik ben er toch eens ingedoken. De ruilverkavelingsrente is opgebouwd uit een aflossingsdeel en een rentedeel. Het rentedeel wordt door de Belastingdienst berekend op 3,625 procent en de overige 2,375 procent wordt gevormd door de aflossing op de lening. Het is het best te vergelijken met de annuïteitenhypotheek. Er is een vast bedrag dat jaarlijks wordt berekend, maar het aflossingsdeel in het bedrag stijgt, omdat jaarlijks de schuld minder wordt door de aflossingen en daardoor de verschuldigde rente ieder jaar daalt. Na 26 jaar is de volledige schuld afgelost.

Afkopen van de rente is in veel gevallen voordelig. Ook in mijn situatie. De rente die de Belastingdienst in rekening brengt (3,625 procent) is een stuk hoger dan de rente die ik op mijn spaarrekening krijg (1,5 procent). Je bent een dief van je eigen portemonnee als je met een dergelijk renteverschil niet gaat afkopen. Dit geldt zelfs in het geval dat je geld moet lenen om de landinrichtingsrente af te kopen. In veel gevallen is het mogelijk om tegen een lager percentage dan 3,625 procent geld te lenen.

Ik koop mijn Landinrichtingsrente dus maar af. Alleen al om van de jaarlijkse aanslag verlost te zijn. Dat ik er ook nog (een heel klein) rentevoordeeltje mee behaal, is mooi meegenomen.

Eén reactie

  • farmerbn

    Ik weet niet of het nu nog zo is ,maar vroeger betaalde mijn vader altijd expres teveel en daar kreeg hij dan rente over. Als de rente hoger was dan de marktrente haalde hij zo een voordeel. Is dat nu nog zo?

Of registreer je om te kunnen reageren.