Commentaar

1627 x bekeken 6 reacties

Hoog tijd voor echte borging voerrisico’s

De kwestie-furazolidon maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar veehouders zijn.

97 varkensbedrijven op slot met naar schatting 50.000 aanwezige dieren, 2.500 kalveren vernietigd. Dat is de voorlopige balans van de furazolidon-affaire, het nieuwste schandaal op het gebied van vervuild veevoer.

Oorzaak van de vervuiling is nog niet bekend. 
Opheldering daarvan zal nog wel even duren. Ook de omvang van de affaire is niet bekend zolang onduidelijk is wat precies aan de hand is met de varkens die het voer hebben gehad.

Het is echter niet te vroeg om alvast een paar stevige conclusies te trekken. De eerste gaat over Trustfeed, het kwaliteitsborgingssysteem van de gezamenlijke mengvoerindustrie, en eigenlijk ook over kwaliteitssysteem GMP+. Trustfeed en GMP+ hebben gefaald. Zo’n vervuiling mag niet plaatsvinden, zo simpel is het. En als het gebeurt, moet er sneller duidelijkheid én actie komen.

Ten tweede kunnen we vaststellen dat het met de spreiding van de risico’s droevig gesteld is. De financiële strop is nu voor de veehouders die te goeder trouw voer hebben gekocht van gecertificeerde organisaties. Geblokkeerde bedrijven kunnen hun vee niet kwijt en hebben dus geen inkomsten. Kosten van ruiming zijn in eerste instantie voor de boer.

Ja, via ketenaansprakelijkheid kun je de hete aardappel doorschuiven. Maar het is afwachten wat daar uitkomt, en wanneer er geld loskomt. Vorige affaires leren dat het vele jaren kan duren voordat – soms via de rechter – schadevergoeding wordt afgedwongen. Knappe ondernemer die dat geld zo lang kan missen.

Dit moet echt anders. Het kan niet zo zijn dat de veehouder die voer afneemt van een bij Trustfeed aangesloten voerleverancier, zelf met de strop zit als het voer toch niet deugt. Het is hoog tijd voor een 
beter borgingssysteem, waarbij het 
financiële risico níet op het bordje van de boer ligt. Het zou de voerbranche sieren als ze deze handschoen zo snel mogelijk oppakt.

Laatste reacties

 • Burnetti

  @Johan
  Oorverdovende stilte uit de voerbranche....
  De afhankelijkheid wordt door leverancier en afnemers in stand gehouden.

 • reiziger

  De voer branche draait alleen af als ze geld kunnen verdienen en als zijn hun verantwoording moeten nemen dan komen ze grienen deze slappe houding los je niet op met 1 avond gratis bier boeren moeten massaal de q trust leveranciers boycotten als blijkt dat ze de schade samen niet gaan betalen ik heb zelf geen schade maar van dit onrecht kan iedere boer het slachtoffer worden

 • yongone

  per aflevering exact vertellen wat je geleverd krijgt !!!!
  complete samenstellingen.
  Dat heeft de voerbranche al jaren tegengehouden.

 • jan van den broek

  Ruimen door regeltjes, wat zielig, wat bekrompen, wat ondoor dacht, een regeling door ambtenaren bedacht, Nederland is absoluut gek op dit vlak

 • Castor

  Geert, het financiële risico heeft niets met kwaliteitsborging te maken, maar met inkoopvoorwaarden. Als de veehouders gezamenlijk inkoopvoorwaarden formuleren waarin de leverancier verantwoordelijk wordt gesteld voor gevolgschade dan komt de mengvoederindustrie wel. Maar waar zijn de boerenorganisaties nu voortdurend mee bezig waardoor inkoopvoorwaarden nog steeds niet zijn opgesteld? Net zo als een certificaat bij elke zending voer. En dan het ruimen van dieren. Dijksma stelt dat de consument zich geen zorgen hoeft te maken omdat de hoeveelheid furazolidon zo laag is. Dan is de volgende vraag bij welke hoeveelheid furazolidon ruimen wel noodzakelijk is. En natuurlijk ook de vraag wat de halfwaarde tijd van dat spul is. En zijn er geen middelen om de afbraak van furazolidon in het lichaam van de dieren te versnellen? Me dunkt dat er werk aan de winkel is voor WD en de PVDD om het dierenleed te verminderen.

 • Ishtar

  Idd goed stuk.
  De kern is schrijnend, de kern is het amateurisme van de papieren werkelijkheid van de vee-industrie en al haar lagen.
  Kijk naar Vion, alle ex bestuurders komen er mee weg met mis management.
  Voerindustrie ook, NEVEDI zal geen verantwoordelijkheid nemen, immers hun doel is geld alleen.
  Vraag jullie heilige Aalt D.maar welke functies hij had naast zijn WUR voorzitters schap plus zijn inkomsten uit dat.
  Een bredere aansprakelijkheid had al tientallen jaren geregeld moeten zijn door LTO en ZLTO, maw bewust niet gedaan en gefaald dus.
  Boerenvakbonden ook gefaald.
  Boerderij as kritische blad ook gefaald.
  Wat een amateurisme, andere landen niets minder.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.