Redactieblog

35 reacties

Groeien moet

Er kwamen nogal wat reacties op mijn vorige bijdragen, waarin groei van bedrijven duidelijk een grote rol speelt.

Er waren verwijten: ik zou te veel op groei gokken; straks, als de quotering vervalt, daalt de melkprijs. Zo sterk, dat grote bedrijven met nogal wat schuld bij de bank het moeilijk krijgen.

Welnu, om het nog maar eens helder te zeggen: wij gaan voor groei. Sterker nog, degene die niet voor groei gaat loopt onherroepelijk vast. Kosten stijgen en het valt niet te verwachten dat de opbrengsten altijd in dezelfde mate stijgen. Dat bepaalt de markt.

In het bedrijfsleven is het zo dat de kosten beheerst dienen te blijven. Wie dat niet doet – kijk naar Vion – loopt vast. De arbeidsproductiviteit moet voortdurend stijgen. Daarom zullen de bedrijven moeten groeien. Want er is meestal maar één arbeidskracht op het bedrijf, de boer, vaak geholpen door zijn vrouw. Bezuinigen op arbeid is er niet bij, want je kunt niemand ontslaan. Daarom moet je dus groeien, om de kosten laag te houden.

Er is trouwens niets nieuws onder de zon. Mijn vader begon als kleine boer. Nog geen twintig koeien. Maar er wel om de paar jaar een deel van de schuur of een hok omgebouwd tot stalruimte. Vaak maar voor enkele koeien, maar hij groeide in tien jaar wel met meer dan 50 procent. Het probleem was het mechanisch melken. Het was duur om dat overal aan te leggen en zo molk hij soms ook nog wel koeien met de hand. Mijn moeder redde zich met de melkmachine.

Nu is groei moeilijker. Met een volle ligboxenstal moet je fors investeren om met 50 procent uit te breiden. Het kan niet meer geleidelijk, maar moet met sprongen.  Dat is moeilijker, ook om te managen. Daarom aarzelen zoveel boeren.

Die aarzeling komt hun duur te staan als ze willen doorgaan. Een stilstaand bedrijf redt het niet. Dat was vroeger zo, dat is nu zo en zal ook in de toekomst zo zijn.

Laatste reacties

 • agratax2

  Vergaderboer. U gelooft heilig in Arbeidsproductiviteits verhoging. IK zou liever gaan voor Kapitaalsproductiviteits verhoging. Door de arbeidsproductie te verhoging hebben we als ondernemers steeds meer kapitaal / grondstoffen moeten inzetten. Zo lang een boer nog medewerkers heeft kan hij die inwisselen voor kapitaalsgoederen, dit gaat net zolang tot hij zelf aan beurt is en dan zal hij weer meer kapitaalsgoederen en arbeid moeten inzetten. Dit laatste de arbeid van elders moet zo goedkoop mogelijk om de concurentie met de goedkoopte landen aan te kunnen en dat leidt tot uitwassen die wij nu hebben. Ernstige werkeloosheid van lokaal personeel en arbeidmigratie van te goedkoop personeel uit landen waar hun loon ver onder ons minimum zit. Als morgern door wat voor politieke reden ook de Rente weer naar een meer normaal pijl (>4 %) gaat, komen zeer veel bedrijven met veel kapitaalsbehoefte in zwaar weer. Vergaderboer ik hoop dat u inziet dat ook u verantwoordelijk bent voor de uitbetaling van de sociale uitkeringen via belasting en andere heffingen. Wat is nu leuker je laatste cent betalen aan de staat en een groot bedrijf hebben of minder productiviteit en je geld deels betaslen aan mensen die je kent (personeel). het resultaat mag herzelfde zijn, maar ik opteer toch voor de gezeligheid van de twede optie.

 • schoenmakers1

  alhoewel ik het vaak niet met vergaderboer eens ben moet ik nu toch stellen dat hij een heel stuk in de goede richting komt.
  Verder denk ik niet dat veel van de Nederlandse werkloze het werk willen doen wat door de Oost-Europeanen wordt gedaan, het zou de politiek sieren dat deze de Nederlandse ondernemers niet met hogere kosten opzadelt als ondernemers in het buitenland, maar ik heb wel eens de gedachte dat de politiek denkt dat geld zomaar komt aanwaaien en dat er niets voor gepresteerd hoeft te worden

 • ohzo

  Ik denk dat het rekensommetje een tikje eenvoudiger is. Als je als ondernemer 70.000 € voor prive nodig bent. Als ondernemer moet dat wel, anders ben je beter af in Jumbo supermarkt. Als het gemiddelde rendement 5% is, moet de omzet dus 1,4 mln zijn. Inclusief omzet en aanwas is dat nu ongeveer 0,70€? Moet je dus ongeveer 2 mln liter melk leveren. Nu kun je 2 kanten op: zorgen dat je veel minder investeert per koe, wordt lastig met deze land/voer/ machine prijzen of meer melken.

 • alco1

  Uitbreiden van een boer is totaal iets anders dan in het bedrijfsleven. Daar heeft men te maken met alleen afzet, maar een boer heeft niet alleen te maken met afzet ( melk ), maar nog veel meer met productie kosten in de vorm van voer en mest. Het is de vraag dus maar of productie verhoging ook kosten besparend werken.
  Dus ik denk dat een bedrijf wat redelijk vrij is met honderd koeien en genoeg land de eerste jaren beter af is dan degene die verdubbeld. Al denken ook mijn kinderen daar anders over. Dat leren ze op school. Mijn advies blijft echter: 'Kijk eerst maar even de kat uit de boom' Al ligt de vergunning al klaar.

 • gerjan slingenbergh

  Als vergaderboer aan kan tonen dat hij met 200 koeien meer kan verdienen dan met 100 koeien heeft hij gelijk. Als hij de kosten van de laatste 100 koeien, stal, koeien, voer van de laatste 100 koeien doorrekent komt hij tekort. Gemiddeld over 200 koeien zal het nauwelijks rendabel zijn. Maar ook vergader boer geeft waarschijnlijk liever 1000€aan de bank dan 500€ aan de belastingdienst.
  Vergaderboer houdt ook geen enkele manier rekening met de afzet van z'n grondstof. M.a.w. , wie moet al die melk straks opdrinken?

 • varkentjeeee

  belangrijk ook is haal ik wel voldoende liters per koe. want als je 1000 liter meer kunt melken per koe en als je 40 cent per liter beurt en je hebt 100 koe dat is toch veel geld voor (weinig) investering kosten.
  wat ik wil zeggen het kan interessant zijn om te investeren in je bestaande bedrijf in plaats van uit te breiden

 • Broes

  Toch vraag ik mij af hoe groeiboeren anticiperen op de te verwachten prijsstijgingen voor benzine en diesel. Binnen de komende tien tot twintig jaar kan die verdubbelen. Hoe ziet het plaatje voor de toekomst eruit als de automatisering duurder wordt in verhouding tot arbeidskracht? Wat doe je vervolgens als de afzet door hogere transportkosten (export) stagneert?

 • bertes

  het probleem is; je hebt 2 miljoen omzet nodig om 50.000 euro over te houden. dat speelt bij varkens en kippen. stel het zijn toch levende dieren die ook een keer ziek kunnen worden, EN de prijs valt tegen. dan is 100.000 verlies draaien zo gepiept. MAAR om die 100.000 weer terug te verdienen, met een loon van 50.000 die eraf moet. heb je weer jaren nodig met goede prijzen en gezonde dieren. en ben je weer op 0.
  of je 100.000 dieren hebt of 100. deze boeren komen alle bij weer op 0.

 • alco1

  Vergaderboer vergeet ook dat je vroeger totaal niet kunt vergelijken met nu. We kochten toen goede grond voor 6000 gulden, bouwden voor 600 gulden per koeplaats en van mestafzetproblemen was totaal geen sprake.

 • maatje 1904

  volgens mij heeft vion ook flink gegroeid en loop ook nu vast

 • veldzicht

  Stilstaan is achteruit gaan is de uitdrukking,is natuurlijk wel waar,
  in een oud jaarverslag van de melkcontrole vereniging van mijn vader 50 jaar terug,gemiddelt over alle boeren, 19,6 koeien productie 4365 liter per jaar voor 25 gulden cent per liter.stel dat je stil was blijven staan!!!!
  tegen woordig zie je niets anders op de boerderij site boeren die een sprong maken van zo,n 80 naar 450 koeien, 4,5 koe per ha koeien. anders schijn je niet meer mee te tellen,ik hoop toch niet dat dit de trent wordt, volgens mij kan dit toch niet goed aflopen zijn er geen reportages meer te maken over''normale'boeren.

 • alco1

  @veldzicht. We kunnen misschien nu zeggen: 'Resultaten uit verleden zijn geen garantie voor het heden'. Dat hoor je tegenwoordig ook in de beleggingssector.

 • agratax2

  Gerjan Vergaderboer verdient met 200 koeien meer dan met 100 koeien. Hij gaat uit van eigen vermogen. Zijn inkomen bestaat dus uit rente op kapitaal en hopelijk arbeid. Zou hij zijn geld goed buiten landbouw beleggen en een baan nemen is zijn inkomen groter en zijn sociale zekerheid veiliger dan met al die sores van 200 koeien en kalfjes.Helaas vergaderboer rekent net als iedere boer (gedwongen) met een GEZINSinkomen dat hij vergelijkt met een single inkomen van de trekkerchauffeur van de loonwerker die zelf geen cent behoeft te investeren. Deze goede man krijgt doorgaans zijn vervolg opleidingen betaald door de baas en vangt daarna de bij behorende CAO premie.

 • agratax2

  Broes de energie prijs is een ding, maar al het water door de koe moet 1 ltr melk te maken zou wel eens zwaarder kunnen gaan wegen, dan alle andere kosten. Een flesje water is nu al X maal duurder dan hetzelfde flesje melk. Hier klopt iets niet. Of ze ik het verkeerd????

 • Rip

  Wie investeert in grond heeft de laatste jaren een erg goed beleggingsresultaat gehad. Ook de boer met eigen grond dus. Daar kunnen andere beleggingen niet aan tippen. Dit even speciaal voor agratax 1, die meent dat je buiten de landbouw een groter rendement haalt uit je vermogen. Kijk maar eens naar de pensioenfondsen, hoe moeilijk die het hebben gehad met hun beleggingen. Die moeten zelfs korten. Maar ja, het gras is altijd groener aan de overkant van de sloot.....

 • BO(skabout)ER

  er staat toch nergens dat vergaderboer 200 of 400 koeien wil melken? Hij heeft het vaak over een gezinsbedrijf dat groeit, dus dan denk ik dat hij na 2015 wil groeien tot zo'n 150 koeien en dat zijn zoon dat alleen zou proberen te gaan doen.

 • joopi

  groeien moet en de stoppers worden miljonair, wie is er nou gek.............

 • gerjan slingenbergh

  Natuurlijk moet je gebruik maken van de technische mogelijkheden om de produktie per vak te verhogen. Maar agratax, ik denk niet dat melkveehouders uitbreidingen financieren van hun eigen vermogen. Gemiddeld financiert een melkveehouder ruim 1 € per liter produktierecht.
  Reken het maar eens voor.

 • alco1

  @Rip Voor beleggen in grond hoef je helemaal geen boer te zijn. Ook heb je er pas wat aan de meerwaarde als je verkoopt. Echter dat doet een boer niet. Hij kan door de meerwaarde wel steeds meer geld lenen van de bank. Maar wie garandeert dat het kaarten huisje niet in elkaar zakt. We zagen het ook gebeuren in Denemarken en bij ons in de woningmarkt. Dan moet iedereen er wel van bewust zijn, dat je met geweldige problemen van doen krijgt.

 • Sjaak

  @Rip Leuk, ja......beleggen.
  Je hebt het nu over mensen met (een overschot aan) eigen geld, neem ik aan?
  Leg dit eens voor aan mensen binnen een bedrijfsovername, krijg je een interessante discussie...;)

  Zolang de bedrijfsovername in de landbouw 'matswerk' blijft en alles moet een beetje binnen de familie geregeld worden, hoef je het woord 'beleggen' echt niet te gebruiken!

 • veldzicht

  Alco1,of zou het komen dat we bij de ouwe zakken beginnen horen,vroeger zag ik ook nooit bezwaren en kocht en bouwde ik maar raak, de gedachte dat het mis zou kunnen gaan kwam niet bij me op,
  tegenwoordig zie ik steeds vaker wolven en beren op m,n pad.
  maar goed dat er iedere 25 jaar een nieuwe generatie opstaat die er weer tegen aan gaat en geen bezwaren ziet en zou er nooit wat veranderen.

 • koestal

  Dan moeten de provincies ook niet de zaak op slot zetten met het weigeren van een NB vergunning,want dan draai je de economie de nek om

 • info36

  Wat een visie's allemaal. Vergaderboer met z'n groei.
  Hoe is het afgelopen in de legpluimvee en varkenshouderij en champignonsector en witlofsector en grote delen van de glastuinbouw?
  Al die groei heeft maar tot 1 ding geleid : een hoop ellende!

 • bertes

  ik snap het beleggen van grond niet. je koopt een ha. voor 60.000 euro.
  rente X4% = 2400 en aflossen??? in 30jaar? = 2000 euro. opgeteld kost deze grond 4400 euro.
  met mais erop. en de loonwerker eraf. houd je 1000 euro over. dan moet je 3400 euro bijpassen per jaar. je hebt de grond 10 jaar. X 3400 euro per jaar bijgepast. DAN MOET DE GROND AL 34000 EURO MEER OPBRENGEN. als bij de aanschaf. (dat is de laatste jaren ook steeds gebleken) ik zal altijd arm blijven. ik koop geen grond. beleggen met geleend geld is al een beetje dom.

 • Fermer

  @veldzicht, gezien je reactie neem ik aan dat je ook wel weet van de lucht die momenteel in de grondprijzen zit. Ik dacht ook dat banken, die met 100 euro spaargeld 'bezit' tegen 2% een 2000 euro mogen uitlenen tegen 5%, nooit om konden vallen. Ik dacht ook dat een land, Nederland, met jaarlijks 30 miljard euro schoon aardgasgeld, altijd wel het hoofd boven water zou houden. Ik dacht ook dat scholen een vastgestelde eis van kennis aan het eind van de rit zouden garanderen. Kennelijk hoor ik ook bij die oude zakken.

 • farmer135

  grappig, dat u vion erbij neemt als voorbeeld, daar was het ook groei groei groei.......... tot de wal het schip keerde en er onderdelen verkocht moesten worden van de bank.

 • cocoma

  Hallo bertes,

  Je kunt ook anders rekenen.

  60,000 x 3% = 1.800
  Rente aftrekbaar van de inkomstenbelasting (42%) resteerd 1044,-
  Kun je al bijna niet meer voor huren,

  nog een toeslagrechtje erbij van 300,-/ha (of meer).
  mestplaatsingsruimte 200,-?

  Dan komt het met mais zaaien al uit denk ik.

  Vervolgens heb je de waardestijging (of inflatie) er gratis en belastingvrij bij. Dus als jij grond kunt kopen bij je bedrijf van 60.000,- p/ha dan snap ik niet dat je dat niet doet.

  Gegroet.

 • pinkeltje

  Deze discussies zijn inmiddels al tientallen jaren, zo niet generaties lang hetzelfde. Niks nieuws onder de zon. De een houd er mee op en de ander neemt het over. Wie niet in een positie is om een uitbreiding rendabel te rekenen blijft vanzelf achter. Houd het mogelijk nog net vol om de rit uit te zitten en dat is dan het einde van het bedrijf. Dat de grondprijs in NL en eigenlijk de grootste delen van de wereld inmiddels niet meer wordt bepaald door wat de exploitatie van een landbouwbedrijf oplevert zal iedereen duidelijk zijn. Allicht zijn er voorbeelden van groeiers die het niet volhouden. Omgekeerd is het aantal voorbeelden groter. Geen schande, kwestie van geluk of pech, capaciteiten, ambities of gewoon keuzes in wat je met je leven wilt.

 • alco1

  Niks geen oude zakken, maar steeds meer kennis van zaken. Het praatje van vergaderboer is niets anders dan reclame voor speculanten en dat wij boeren er maar weer intrappen.
  Nogmaals: Vroeger kon men gerust investeren in grond, omdat men uit kon rekenen dat men het in vijf jaar terug kon verdienen. Nu is het zoals @Bertes beschrijft. Ook zal een boer ook nooit winst zien, omdat hij nooit land verkoopt. Daarnaast kunnen we door het 'Lucht' onderpand steeds meer lenen, maw. Ons steeds dieper in het onberekenbare begeven.

 • Broer

  Ben het eens met vergaderboer.
  En voor een ondernemer gaat het eigen bedrijfsbelang vóór het sektorbelang.

 • veldzicht

  @broer,als een boer met 40 ha grond en 100 koeien nu een prima inkomen heeft is het dan eigen bedrijfsbelang om 250 koeien te gaan melken met alle risico,s van dien, als veel meer boeren dit gaan doen,ook in andere landen,weet je wel zeker dat de sector naar de verdommenis gaat.zie glastuinbouw waar ook van die cowboys waren die 40 ha glas
  opzetten,de grote en kleinere tuinders hebben nu niet meer te (vr)eten,
  eigen bedrijfsbelangbelang???

 • info36

  De melkveehouderij gaat de andere sectoren achterop die door de 'groei' naar de kloten zijn gegaan. Als je ziet hoeveel er uitgebreid gaat worden houd je je hart vast. Niemand hoor je in de reacties over het feit dat er een markt voor moet zijn. Veel domme reacties trouwens.

 • Ferm

  @info36, in eerdere reacties hebben al meerderen gezegd dat er ook een markt voor moet zijn, maar daar werd niet op gereageerd. Het is net of men de kop in het zand steekt en zich wat aan laat praten en/of niet onder wil doen voor de buurman. En wat vindt jij dan domme reactie's, want dit zegt ook niks.
  Ik ben het eens met hetgeen @veldzicht in reacte #31 zegt.
  Volgens mij praat vergaderboer voor het belang van de melkfabrieken en de periferie om de boer heen. Als het een werkelijk verhaal is, kan Hans beter in Amerika/Texas verder gaan, dan hier naar 300 à 400 koeien willen gaan, zoals vergaderboer als zijn droom in één van de vorige blogs aangaf, dan hier de boel onhoudbaar te maken op deze manier. Want de kleinere boeren betalen nu ook het gelag van deze grootheidswaan.

 • loef

  Cocoma zich lekker aan het rijk rekenen?? Waar betaal je dan die verplichte aflossing die de banken eisen in 25 jaar E.2400, enne dat geld als je dat de bank betaald is niet belasting aftrekbaar.
  Het werd al eerder aan gehaald hier inderdaad vion zich dood gegroeid....of het sprookje van Bakel groot en nog groter..
  Groeien is goed, moet bij persoon en locatie/omgeving passen.
  Soms is optimaliseren ook een vorm van groei!

  groetjes loef

 • cocoma

  hallo Loef,

  Ik had in het verleden altijd leningen zonder jaarlijkse aflossingverplichting, ik mocht jaarlijks wel boetevrij aflossen.
  Maar ieder bedrijf en (overname)situatie is anders.

  gegroet.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.