AlgemeenOpinie

Emoties regeren bij intensieve veehouderij

Voor de gemeente Reusel-De Mierden gaat het Brabantse provinciebestuur nog niet ver genoeg in het knevelen van de intensieve veehouderij. In twee besluiten slaat de gemeenteraad de deur voor ontwikkeling in de bedrijfstak helemaal dicht.

De burger heeft last van de intensieve veehouderij, legt de gemeente uit. De aard van de overlast verschilt. De een ergert zich aan stank, de ander heeft moeite met de grootte van bedrijven. De angst voor een ziekte speelt mee. Ook een maatschappelijk gebrek aan vertrouwen in de sector en het gemis van adequate wet- en regelgeving wordt opgevoerd.

Het is triest dat het gemeentebestuur zich zo laat meeslepen door emotie. De Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV) en Verordening Ruimte 2014 van de provincie gaan al verder dan landelijke, laat staan internationale normen voor de veehouderij. Hanteert Reusel-De Mierden dezelfde emotionele afweging voor andere bedrijfstakken? Waarschijnlijk niet. De bedrijvigheid zal er op een laag pitje komen.

Het is triest dat provincie, en in haar kielzog gemeenten, een van de pijlers van hun ontwikkeling zo verloochenen. De Nederlandse intensieve veehouderij staat internationaal zeer hoog aangeschreven. Noord-Brabant dreigt achterop te raken als niks meer mag, niks meer kan. Het wordt tijd dat burgers, buitenlui én bestuurders in de stallen gaan kijken welke geweldige innovatieve stappen er op bedrijven worden gezet die nog wél iets ruimte hebben. Zij zullen onder de indruk zijn.

Beheer
WP Admin