Commentaar

17 reacties

Emoties regeren bij intensieve veehouderij

Voor de gemeente Reusel-De Mierden gaat het Brabantse provinciebestuur nog niet ver genoeg in het knevelen van de intensieve veehouderij. In twee besluiten slaat de gemeenteraad de deur voor ontwikkeling in de bedrijfstak helemaal dicht.

De burger heeft last van de intensieve veehouderij, legt de gemeente uit. De aard van de overlast verschilt. De een ergert zich aan stank, de ander heeft moeite met de grootte van bedrijven. De angst voor een ziekte speelt mee. Ook een maatschappelijk gebrek aan vertrouwen in de sector en het gemis van adequate wet- en regelgeving wordt opgevoerd.

Het is triest dat het gemeentebestuur zich zo laat meeslepen door emotie. De Brabantse Zorgvuldigheidsscore (BZV) en Verordening Ruimte 2014 van de provincie gaan al verder dan landelijke, laat staan internationale normen voor de veehouderij. Hanteert Reusel-De Mierden dezelfde emotionele afweging voor andere bedrijfstakken? Waarschijnlijk niet. De bedrijvigheid zal er op een laag pitje komen.

Het is triest dat provincie, en in haar kielzog gemeenten, een van de pijlers van hun ontwikkeling zo verloochenen. De Nederlandse intensieve veehouderij staat internationaal zeer hoog aangeschreven. Noord-Brabant dreigt achterop te raken als niks meer mag, niks meer kan. Het wordt tijd dat burgers, buitenlui én bestuurders in de stallen gaan kijken welke geweldige innovatieve stappen er op bedrijven worden gezet die nog wél iets ruimte hebben. Zij zullen onder de indruk zijn.

Laatste reacties

 • krulsaart

  '....de ander heeft moeite met de grootte van bedrijven'. Tja, is dit voortaan de basis waarop regelgeving gemaakt wordt in Brabant?
  Ik heb trouwens moeite met de geweldige secundaire arbeidsvoorwaarden voor ons bedroevend slechte ambtenarenapparaat.

 • Broes

  Met filmpjes die op internet rouleren wordt de consument beïnvloed:

  <>

  Geen wonder dat ook in Brabant de emoties gaan regeren.

 • Burnetti

  @Jan
  Bouw vertrouwen op ipv. olie op het vuur te gooien.

 • cocoma

  Hallo,

  Een aantal jaren geleden bleken een aantal luchtwassers niet aanwezig of niet in werking te zijn. Een aantal boeren brengen hun collega's met dergelijk gedrag nu in de problemen. Vertrouwen terug winnen is vaak moeilijk.

 • farmerbn

  Hopelijk wordt vion verkocht aan de Chinezen en gaat het grootste gedeelte van het vlees daarheen. Als er een vleestekort komt zullen de burgers anders piepen.

 • Zewa

  Tja...vertrouwen komt te voet en gaat te paard..

 • somporn

  Laten we de DSM,AKZO en SHELL Pernis dan ook maar dicht doen en alle andere grote bedrijven in NL.
  Volgens mij zijn de meeste mensen in NL van de pot gerukt.
  Waar is het gezond verstand gebleven,dit niet dat niet,niets is meer goed.
  Wat willen we nu,straks alles importeren buiten de EU en dan alleen maar voedselschandalen die in de doofpot gaan omdat we zelfs niets meer kunnen produceren.Of wil iedereen straks iedereen op een flatje een huiszwijntje.
  Kom op mensen laten we nu het nog kan eens even ons gezonde verstand gebruiken of gooien we de welvaart te grabbel en wil men een derde wereldland worden en alleen welvaart voor de rijken.We gaan de ukraine toch niet na of wel.

 • mbm

  Ach ja, emotie regeert en kijk nu eens wat er in heel Nederland aan de hand is: intensief is in de ban en grondgebondenheid is het toverwoord. Allemaal politieke manoeuvres om de hele veehouderij, ja ook de melkveehouderij, te minimaliseren. En rationeel gezien: waarom eigenlijk? Met alle technologie en innovaties is er geen nadeel te bespeuren aan intensieve veehouderij in bijna alle vormen. De achterliggende gedachte is en blijft: links Nederland wil gewoon die veehouderij niet. Wat van ver komt: dat is pas lekker!

 • farmerbn

  Als we nou beginnen met zeggen dat we allemaal links gaan stemmen dan gaat links goed voor ons zorgen. (Nu weten ze toch al dat de boerenstand niet op hen stemt). Laten we gezamelijk lid worden van een linkse partij zodat we op bijeenkomsten onze stem kunnen laten gelden en een beetje goodwill kunnen opbouwen.

 • John*

  varkenshouderij is het verlengstuk van de akkerbouw. mss met de akkerbouw ook maar verplicht worden om vee te houden. i.p.v. shell, akzo en dsm te sponsoren...

 • Ishtar

  Weet je wat triest is dat ZLTO al vb zoveel gemeentelijk en provinciale macht had (leest bewust inmenging qua eigenbelang) dmv als vb locale politieke pionnen van de cda.
  Zodoende heeft men brabant volgebouwd met vee-industrie en bewust weinig regels gemaakt.
  Immers Ton ten Hove van LTO is al 40 jaar bezig met het maken van afstandcriteria tussen de vee-industrie en burgers.
  En rara? Komt nooit iets uit?
  Raar toch, lijkt wel erop dat er geen wil is?
  Ton ten Hove ook RvC bij VION, tja......... zegt toch alles qua amateurisme?
  Maw eerst brabant op power play volbouwen met de zieke vee-industrie, bewust wetten en regels minipuleren en tegen houden etc etc.
  En nu klagen?
  Tja daar is de sector wel professioneel in....
  80% minimaal koud saneren is het beste, hand in eigen boezem aub, laat boeren hun geld maar halen bij LTO/ZLTO en voerbedrijven.
  Immers het is hun beleid, hun visie.

 • juur

  Zolang er mensen in de gemeenteraad zitten met die het eigen belang boven het algemeen belang stellen,en andere raadsleden die niet deskundig zijn weten te manipuleren Zullen er ook problemen blijven . Er moet eenduidende regeling komen voor het hele land veelal voor intensive veehouderij . Een norm voor afstand tot andermans woning en een geurnorm. Er zijn gemeenten die er potje van maken. Zo als de grootste stallen (intensive veehouderij) laten bouwen op 50 meter van woningen ook nog zonder alle voorzieningen(luchtwassers en gesloten putten) Die zijn niet nodig volgens hen IN het buiten gebied Wat is een leefbare omgeving voor iedereen.

 • fietskip

  leuk stuk ishtar, dit alles wat je zegt toepassen bij bijvoorbeeld de steden.(terug naar de grenzen van de tijd waar jij over praat) hoeveel moeten die dan krimpen. het is heel gemakkelijk te praten over een ander. als ik als buitengebied bewoner in de stad ga wonen en me hetzelfde gedraag als wat jij nu zegt betekent dit misschien wel dat de bewoners in een straal van pakweg 50 meter weg moeten, ik heb daar namelijk overlast van. wat een onzin he. ik ben overigens niet tegen alle regels, en ook niet voor alle uitbreidingen. wilt U niet dat U geschied doe dat ook een ander niet.

 • Burnetti

  Wanneer betrokken partijen zich in 2006 tot 2010 maximaal hadden ingespannen om Q-koorts in te dammen waren veel sterfgevallen en gezondheidsschade voorkomen.

  Doordat de politiek onder invloed van belangen partijen moeilijke beslissingen jarenlang uitstelde heeft de ziekte maximaal toegeslagen:

  25 sterfgevallen,
  2800 ernstig zieken,
  40.000 besmettingen!

  Nu is er een recente bedrijfsbesmetting en een recent cluster Q-koortspatienten en opnieuw een lauwe reactie bij de NVWA en politiek.

 • trijnie

  Ja, en wat heeft men voor de slachtoffers gedaan?
  Nagenoeg niets. En het gaat nooit over. De vreemdste ziekten, die ook nog overdraagbaar op mensen zijn, vliegen je om de oren.
  Als het niet hier is dan wel elders.
  Geen wonder dat mensen, zeker in Limburg en Brabant, huiverig staan
  tov bedrijven.

 • bankivahoen

  Over een tijdje zouden alle beroepsklagers helaas wel eens een toontje lager kunnen zingen, voedsel kon wel eens een heel kostbaar bezit gaan worden , dus de productie hiervan zeker .
  Ieder die het wereldnieuws goed volgt ziet dat alle ingrediënten aanwezig zijn om een zeer vervelende tijd tegemoet te gaan , waarin voedselschaarste zeker een rol kan gaat spelen , zie wat hiervan de gevolgen kunnen zijn. Ik denk dat bovenstaande problemen plots geen rol van betekenis meer gaan spelen.
  Het zou goed zijn als de mensheid eens tot bezinning gaat komen !

 • niek brabant

  men praat heel gemakkelijk over het aantal slachtoffers van bijvoorbeeld Q-koorts, maar nooit over slachtoffers van de auto, de luchtvervuiling in steden en bijvoorbeeld de ziektes en enge bacterien van verre reizen. beetje eenzijdig niet. of ben je daar ook tegen Burnetti.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.