AlgemeenOpinie

Duurzaamheid door de strot gedrukt

“Die staatssecretaris Dijksma is eigenlijk wel een toffe tante”, zegt Hans. “Ze kiest voor vergroening en beloont degenen die er een prestatie voor leveren. Dat spreekt me aan.”

“Maar ze zet wel een kop op de Europese regels en daar zit ik niet op te wachten”, vindt Hanna. “Wij moeten concurreren met de andere boeren in Europa en dan moeten we hetzelfde speelveld hebben. Wat Dijksma niet kon bereiken in Brussel wentelt ze nu af op de Nederlandse boer. Dat is zwak. Ze had daar haar rug recht moeten houden. En nu niet in eigen land met de bevriende coalitiegenoten haar zin doordrukken. Ze winkelt selectief in de maatregelen van Brussel en haalt er uit wat haar het beste past. Vooral om de PvdA achterban tevreden te houden.”

“Je moet het zien als een kans”, brengt Hans ertegenin.”Als wij het duurzaamste land van Europa worden, geeft dat mogelijkheden voor de afzet. We kunnen dan andere markten bedienen. Dat moeten we in de prijs terugzien.”

“Geloof je dat?” Hanna loopt rood aan.”Ik garandeer je dat wij met meer regels straks dezelfde prijzen krijgen voor onze producten als anderen binnen Europa. En meer regels betekent hogere kosten. Daar heeft de staatssecretaris geen oplossing voor. Dat laat ze over aan het bedrijfsleven.”

Dit laatste opent een boekje hoe er aan de top van overheid en boerend Nederland wordt samengewerkt. Het werd immers al duidelijk dat de top van het bedrijfsleven kiest voor duurzaamheid. Zie het rapport, waarin LTO, Zuivel, Rabobank en overheid pleiten voor plusstallen en andere maatregelen om duurzaamheid te verbeteren. Kijk naar Vion, die de duurzame koers kiest.

Je zou bijna denken aan een soort complottheorie, waarbij overheid en organisaties in het agrarische bedrijfsleven duidelijk hebben gekozen voor duurzaamheid. Niet na overleg met de achterban, de boeren, maar met elkaar.

En straks komen de plannen bij leden. Op papier mogen die meebeslissen. Maar in feite wordt het ons door de strot gedrukt.

Staatssecretaris Dijksma heeft dat nog even heel erg duidelijk gemaakt.

Beheer
WP Admin