Redactieblog

9 reacties

Duurzaamheid door de strot gedrukt

"Die staatssecretaris Dijksma is eigenlijk wel een toffe tante", zegt Hans. "Ze kiest voor vergroening en beloont degenen die er een prestatie voor leveren. Dat spreekt me aan."

"Maar ze zet wel een kop op de Europese regels en daar zit ik niet op te wachten", vindt Hanna. "Wij moeten concurreren met de andere boeren in Europa en dan moeten we hetzelfde speelveld hebben. Wat Dijksma niet kon bereiken in Brussel wentelt ze nu af op de Nederlandse boer. Dat is zwak. Ze had daar haar rug recht moeten houden. En nu niet in eigen land met de bevriende coalitiegenoten haar zin doordrukken. Ze winkelt selectief in de maatregelen van Brussel en haalt er uit wat haar het beste past. Vooral om de PvdA achterban tevreden te houden."

"Je moet het zien als een kans", brengt Hans ertegenin."Als wij het duurzaamste land van Europa worden, geeft dat mogelijkheden voor de afzet. We kunnen dan andere markten bedienen. Dat moeten we in de prijs terugzien."

"Geloof je dat?" Hanna loopt rood aan."Ik garandeer je dat wij met meer regels straks dezelfde prijzen krijgen voor onze producten als anderen binnen Europa. En meer regels betekent hogere kosten. Daar heeft de staatssecretaris geen oplossing voor. Dat laat ze over aan het bedrijfsleven."

Dit laatste opent een boekje hoe er aan de top van overheid en boerend Nederland wordt samengewerkt. Het werd immers al duidelijk dat de top van het bedrijfsleven kiest voor duurzaamheid. Zie het rapport, waarin LTO, Zuivel, Rabobank en overheid pleiten voor plusstallen en andere maatregelen om duurzaamheid te verbeteren. Kijk naar Vion, die de duurzame koers kiest.

Je zou bijna denken aan een soort complottheorie, waarbij overheid en organisaties in het agrarische bedrijfsleven duidelijk hebben gekozen voor duurzaamheid. Niet na overleg met de achterban, de boeren, maar met elkaar.

En straks komen de plannen bij leden. Op papier mogen die meebeslissen. Maar in feite wordt het ons door de strot gedrukt.

Staatssecretaris Dijksma heeft dat nog even heel erg duidelijk gemaakt.

Laatste reacties

 • Ferm

  Dit noemen we nu voortschreidend inzicht. En de boer die ploegde voort zolang het nog kan/moet.

 • alco1

  Met kwaliteit scoort Nederland al jaren. Of het buitenland ook bereid is om voor duurzaamheid te betalen is nog maar zeer de vraag?

 • Fermer

  @alco, met de kwaliteit van de Nederlandse producten is niks mis, maar of en hoelang je ermee scoort? Zowel in binnen- als buitenland zijn de grote winkelbedrijven erg vrij om in de schappen te leggen wat ze willen qua duurzaamheid of productiemethode, de klant kiest toch vaak weer de goedkoopste variant.
  Daarbij, Dijksma alleen de schuld geven van 'wanbeleid' om 'haar' kiezers tevreden te stellen, de VVD hoeft maar nee te knikken en de voorstellen zijn van tafel gezien de peilingen voor de PvdA. Kamerbreed wordt dit beleid gesteund, verstand is ver te zoeken, de wereld is maakbaar en de jeugd van de 'kenniseconomie' heeft de toekomst!

 • cornelis 22

  Van die kenniseconomie komt net zoveel terecht als van Amsterdam financial centre al ter ziele voor de oprichting. Zou maar zuinig zijn op wat we hebben.

 • koestal

  ja hoor ,ze maakt de boeren eerst blij met een mogelijk zachte landing en drukt daarna er gauw de derogatie door

 • farmerbn

  In Frankrijk houden de supermarkten de boeren tam en in Nederland de politiek. We moeten hier ook niet zwetsen dat de melkprijzen top zijn want je wordt direct met extra kosten bedient (ook door onze melkfabriek).

 • Fermer

  @farmerbn, zijn het niet de verwerkers, die bijna uitsluitend aan de franse supers leveren, die de boeren dom en tam houden? Tevens hebben zij waarschijnlijk de wet voorgekauwd die de melkcontracten verplicht en waarbij de fabrieken verzekerd zijn van voldoende aanvoer met alle risico's slechts op het bordje van de producent. En in Nederland zijn het de banken die de boeren vast zetten, alleen hebben de boeren daar grotendeels zelf voor gekozen.

 • agratax2

  Ik dacht dat Hans een internationaal georienteerde boer was. Maar nee hij denkt alleen met zijn Europese collega's te moeten concurreren en wil daarmee een gelijk speelveld. Hij moet verder kijken en dan zal hij zien dat zijn concurrenten over de hele aardbol wonen en dat die allemaal hun eigen speelveld met eigen spelregels hebben. Zelfs zijn brokken worden vervaardigd met grondstoffen die niet volgens onze (duurzaamheids) spelregels zijn gemaakt, maar wel de Europese brokfabriek in varen met allerlei excuses bedacht door de handelaren. Ik zou willen zeggen wat er ook gebeurt 'De (koeien)boer hij baalt door'.

 • koestal

  Friesland -Campina doet precies wat Dijksma wil,ze wordt op haar wenken bediend.Cees ,t Hart heeft dan daar ook geen problemen mee ,alleen de boeren moeten nog meewerken

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.