AlgemeenOpinie

Buy British fout signaal

Het gaat verder dan een praatje voor de bühne: de Britse premier David Cameron en zijn nieuwe minister voor voeding en plattelandszaken Liz Truss gaan rijksinstellingen verplichten vanaf 2017 eerst te winkelen bij leveranciers van vers en regionale producten.

Pas als hier de producten niet voorhanden zijn, mogen deze elders worden ingekocht. De Britse publieke sector besteedt jaarlijks €1,5 miljard aan eten en drinken. Dit bedrag is zo hoog omdat de instellingen hun personeel, en ook scholen hun leerlingen, lunches aanbieden. De helft van het geld wordt aan buitenlands product uitgegeven. Cameron en Truss menen dat €0,5 miljard hiervan net zo goed in eigen land kan worden gekocht.

De bewindslieden kondigden hun besluit aan op de Royal Welsh Show, de jaarlijkse landbouwmanifestatie in Wales. Een dergelijke boodschap doet het electoraal natuurlijk goed. Cameron kan die steun wel gebruiken. Hij voedt hiermee ook het anti-Europa-sentiment in Groot-Brittannië. De afkeer van de Britten tegen de EU is al sterk, zeker na de benoeming van Jean-Claude Juncker tot commissievoorzitter. Cameron was fel tegen die benoeming.

Het is echter een fout signaal, en druist in tegen het vrijemarktdenken zoals dat juist door de Engelsen is bedacht. De kwaliteit moet voorop staan; de prijs marktconform. De keuze kan dan altijd nog op de regio vallen. De Britse regering houdt met de koopplicht een sector kunstmatig in leven, zonder dat een marktprikkel stuurt. Het verleden heeft uitgewezen dat dit op termijn heel verkeerd kan uitpakken.

Beheer
WP Admin