Commentaar

9 reacties

Buy British fout signaal

Het gaat verder dan een praatje voor de bühne: de Britse premier David Cameron en zijn nieuwe minister voor voeding en plattelandszaken Liz Truss gaan rijksinstellingen verplichten vanaf 2017 eerst te winkelen bij leveranciers van vers en regionale producten.

Pas als hier de producten niet voorhanden zijn, mogen deze elders worden ingekocht. De Britse publieke sector besteedt jaarlijks €1,5 miljard aan eten en drinken. Dit bedrag is zo hoog omdat de instellingen hun personeel, en ook scholen hun leerlingen, lunches aanbieden. De helft van het geld wordt aan buitenlands product uitgegeven. Cameron en Truss menen dat €0,5 miljard hiervan net zo goed in eigen land kan worden gekocht.

De bewindslieden kondigden hun besluit aan op de Royal Welsh Show, de jaarlijkse landbouwmanifestatie in Wales. Een dergelijke boodschap doet het electoraal natuurlijk goed. Cameron kan die steun wel gebruiken. Hij voedt hiermee ook het anti-Europa-sentiment in Groot-Brittannië. De afkeer van de Britten tegen de EU is al sterk, zeker na de benoeming van Jean-Claude Juncker tot commissievoorzitter. Cameron was fel tegen die benoeming.

Het is echter een fout signaal, en druist in tegen het vrijemarktdenken zoals dat juist door de Engelsen is bedacht. De kwaliteit moet voorop staan; de prijs marktconform. De keuze kan dan altijd nog op de regio vallen. De Britse regering houdt met de koopplicht een sector kunstmatig in leven, zonder dat een marktprikkel stuurt. Het verleden heeft uitgewezen dat dit op termijn heel verkeerd kan uitpakken.

Laatste reacties

 • Ferm

  Als het inderdaad zo is dat de andere producten aan dezelfde eisen voldoen als waaraan de Engelse produkten moeten voldoen, dan zou je een punt hebben. Maar dan zou het Engelse product nog een plus qua duurzaamheid scoren omdat het regionaal (afstand klein) betrokken wordt. Tevens behoud je werkgelegenheid op het platteland en daarmee leefbaarheid. Misschien levert dit een land meer op dan marktconform in het vrijemarktdenken.
  Als ik kijk naar Nederland, waar de producenten onder hoge eisen en regelgeving moeten produceren, terwijl producten uit het buitenland hier niet aan hoeven te voldoen, maar net zo makkelijk in het Nederlandse schap liggen en daardoor nog makkelijker door de consument gekocht wordt, waardoor de positie van de Nederlandse producent onhoudbaar dreigt te worden, dan vindt ik bovenstaand nog zo gek niet.

 • agratax2

  Beste Jan. De Britten die voor de Vrije Wereldmarkt hebben gepleit, pleiten nu voor eerst Brits en dan de rest. Wat is er op tegen als de 'promotor ' van een bepaald idee na enkele jaren op zijn schreden terug keert omdat blijkt dat ze de negatieve gevolgen van hun eerder ingeslagen weg zien.
  Ik denk dat het goed zou zijn als ook wij ons eens achter de oren krabben en gaan inzien dat het Vrije Markt denken ook nadelige gevolgen heeft voor lands economie. Handel betekent dat Handelaren verdienen, niet dat de hele bevolking verdient aan deze handel.

 • pinkeltje

  Op korte termijn werkt het een beetje. En als je het aan de mensen op straat vraagt is iedereen voor. Vooral in een tijd dat het economisch wat minder gaat. Uiteindelijk draait het op niks uit en zet je jezelf op achterstand. Concurrentie is lastig maar ook noodzakelijk om bij de tijd te blijven. Maar zoals met zoveel zaken kun je het ook overdrijven. Wie altijd alleen voor het goedkoopste gaat op korte termijn komt ook een keer van een koude kermis thuis. Dus zoals zo vaak is een middenweg zo gek nog niet. Maar die kun je weer moeilijk in wetten en verplichtingen vastleggen. Kortom, de ideale wereld gaan we voorlopig nog even niet meemaken.

 • Ishtar

  Wat een slechte conclusie dat het vrijemarksdenken eerst zou moeten tellen, om dan pas naar de regio kijken.
  Wat een kortzinnige conclusie van de artikel schrijver.
  Eigenbelang dus, en geld als enige doel.
  Slecht stuk niet alleen, maar vooral kortzinnig.
  Goed signaal van UK.

 • Ishtar

  Oh, ik weet het al, de amateurs van LTO, ZLTO RFC en Nevedi zijn tegen ,
  -transparantie.
  -tegen labeling.
  -tegen herkomst labeling.
  -tja, dan verdien je ook niets anders dan weggehoond te worden als NL in Europa.

 • Mozes

  @ishtar, labeling leidt tot misleiding van de consument. De consument kan geneigd zijn om op basis van nationalistisch sentiment te kopen waarbij de aandacht wordt afgeleid van werkelijk kwaliteitsverschil. Door gebruik te maken van het nationalistisch sentiment kun je de consument slechtere producten verkopen tegen een hogere prijs.

 • joannes

  Waarom zou je voor een paar centen een bedrijfstak laten verdwijnen of in ieder geval minimaliseren, wanneer alles wat je over de grens koopt buiten je regelbevoegdheden valt als natie? Waarom denk je dat Nederland zo hyper streng is op allerlei residuen en kwaliteits zaken? Ze zijn er te afhankelijk van met hun, voor nationale consumptie, te ruime overproductie! Dus óók niet productief voor Boeren en Akkerbouwers! Agrarische producten zijn voor een bepaald deel ontzettend gevoelig voor het weer, denk aan de aardappelen, vandaar dat een overcapaciteit en internationale handel altijd aan de orde zijn. Maar in essentie, een overheid kan niet goed voor haar burgers zorgen wannneer ze, te afhankelijk wordt van agrarische importproducten! Politiek wordt voor een deel door de maag gestuurd!

 • Ferm

  @Mozes, de hele tijd wordt er gepraat over transparantie en dan zou labeling niet goed zijn? De consument weet heel goed dat Nederland kwalitatief hoge produkten produceert, ze is het misschien niet eens met de manier waarop. Waarom de consument niet zelf de keuze geven te kiezen dmv labeling. Oh ja, dan krijgen veel verwerkers een probleem, dan kunnen ze niet meer grondstof van andere landen erdoorheen verwerken als er Nederland op zou staan. En weer legt het belang van de boer het af tegen de rest van de keten. @Mozes, praat toch niet alles recht wat krom is. Je praat hier niet vanuit je boerenbelang.

 • agro1

  mozes is zo ontzettend 'reactieproductief' (wat een woord he??), dat hij of heeel weinig doet, of het doet in loondienst, er zijn nl betaalde reageerders. ciolos boppe!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.