Redactieblog

92 reacties

Beste Sieta

Weet je dat je mee was op onze korte vakantie aan de Moezel? We hebben het vaak over je gehad. We waren met vrienden, ook boeren, en lazen in een krant die we kochten dat je de melkprijs nog veel te laag vindt. Je sprak als voorzitter van Dutch Dairymen Board op jullie vergadering in Nijkerk.

Compliment, Sieta. Er is in de veehouderijsector niemand te vinden die zo goed de publiciteit weet te bespelen dan jij. Je strooit met een paar cijfers en alle kranten nemen het over. Volgens jou is de melkprijs nog steeds lager dan de kostprijs. Zonder toeslag is deze nu 47 cent. Met ruim 40 cent beuren we nog veel te weinig.

Knap, Sieta, om dit zo breed in de krant te krijgen. De vraag is natuurlijk of het ook klopt. Het is een beetje als in de politiek. De hardste schreeuwers krijgen de meeste aandacht en hun partij de meeste stemmers.

Maar terug naar de vakantie. Onze vrienden genoten ervan dat je weer zo fors op de trom sloeg. Hanna en ik deden er eerst het zwijgen toe. Later konden we het toch niet laten te zeggen dat het een beetje vreemd is dat we, met de hoogste melkprijs sinds tientallen jaren, nog klagen. Bovendien stijgt jouw kostprijs wel erg snel. Toen we 30 cent kregen – een paar jaar terug – was je kostprijs 40 cent. Nu we dat krijgen ga je richting 50 cent. Is dat nog wel geloofwaardig, Sieta?

Volgens ons bevriend echtpaar wel. Alles wordt duurder. Als de rente stijgt, komen veel boeren in de problemen. Bovendien, als je de geldontwaarding meerekent, plus de rente van je eigen grond, is de melkprijs nog veel te laag. We waren dus met twee fanatieke leden van je fanclub op vakantie.

Hanna en ik denken anders. We hebben zelf een veel lagere kostprijs dan 47 cent. We kopen grond en bouwen een stal. De rente zetten we voor langere tijd vast. En wij niet alleen, kijk maar om je heen. We vinden dat we prima jaren hebben. Ons eigen vermogen groeit. Als we niet oppassen, moeten we fors belasting betalen.

Met onze vrienden werden we het niet eens. Wij kregen net geen ruzie. Maar wel een schaduw over onze zonnige vakantie.

Laatste reacties

 • W Geverink

  Als je een beetje zakenman was beste vergaderboer had je geschreven: Sieta je hebt helemaal gelijk! Zoals de zaken er tegenwoordig voor staan hebben we die bedragen zeker wel nodig! En dan ga je de volgende keer voor een wat langere vakantie aan de Donau, de Mississippi of een andere river van jouw keuze in plaats van klagen dat je teveel betaald krijgt.

 • H Zonderland

  Mee eens Geverink. Het gaat hier onderhand zo dat de kosten opgehoest kunnen worden en de grondprijsstijging het pensioen moet voorzien. En Sieta krijgt van mij alle steun al is het alleen maar om de zaak scherp te houden.

 • sneek1

  Het slaat idd nergens op dat geschreeuw van Sieta. Natuurlijk zijn er ook nu nog een paar boeren die kwalijk het hoofd boven water kunnen houden, maar de meesten boerren momenteel zeer goed. Het is niet voor niets dat de BV steeds meer zijn intrede doet in de melkveehouderij. Puur omdat de winsten zo hoog worden en zodoende minder belasting te betalen.

 • H Zonderland

  Die Bv's e.d zijn vaak nodig om te voorkomen dat een opvolger het gehele bedrijfsvermogen moet ophoesten. Dan is ie kansloos.

 • BO(skabout)ER

  als je een nieuwe stal bouwt en je betaald dat jaar nog een bult belasting doe je in mijn ogen ook iets verkeerd...er zijn dan ook zat dingen die je wat sneller kunt afschrijven.

  En als iemand een kostprijs heeft van 47 cent kan hij beter stoppen met boeren, dan is het een hopeloze ondernemer.

 • Fermer

  Fijn vergaderboer, dat u het er zo goed van kunt doen. Maar u kunt niet alleen vanuzelf uitgaan in deze. Gelukkig neemt Sieta het op voor de sector als geheel.
  Het is jammer dat u Sieta niet inhoudelijk tegenspreekt met feiten, die spreken voor de sector als geheel, dan pas was het een interessante blog.

 • veldzicht

  En ik word niet goed van dat gejammer van die Sieta,moeten we straks weer met mesttanken vol met melk weer naar Brussel of Den Haag?
  en wie moet het tekort aanvullen? mens hou toch op en kijk eens naar de glastuinbouw,varkens//kippenhouders,middenstanders die niet kunnen concurreren met telecombedrijven en kleine aannemers die hebben 10 keer meer reden tot klagen dan die verwende melkveehouders die zich zelf voor gek zetten met hun geklaag.

 • sneek1

  Tja, Veldzicht heeft volledig gelijk hierin. Wees eens tevreden nu het zo goed gaat in de sector en straal dat ook eens uit.

 • agratax2

  Vergaderboer ik denk dat beide kampen gelijk hebben. Jullie hebben een ander uitgangspunt dan Sieta en de Milk Board. Zij rekent vermoedelijk alle kosten inclusief de kosten van de gezinsarbeid op CAO tarief, dus zondagtarief, overuren etc. Dit is wat geen boer doet en daarmee geeft hij de overheden een wapen om de prijzen laag te houden. Hoeveel boeren bestaan niet bij de gratie van onbetaalde arbeid door echtgenote, kinderen en stagaires (zakgeld) en opa's etc. Zo houd je de kosten laag en strooi je zand in je eigen ogen. Het enige 'Mansholt bedrijf' in Groningen gesticht vierde kwartaal vorige eeuw ging ter ziele aan het feit dat de heren hadden bedacht dat ieder een vergoeding moest ontvangen volgens de wet (rente, CAO lonen etc.) Hiermee werd aangetond dat deze vorm van landbouw bedrijven onmogelijk was en is in West Europa tegen marktwaarde van de grond en de arbeid.

 • agratax2

  BO(skabout)er. Hoe snel jij ook afschrijft de fiscus krijgt zijn deel, zij kunnen wachten tot de dag die jij niet meemaakt. Schrijf je nu snel af, dan komt de winst binnen een kortere termijn of je moet weer investeren om de fiscus voor te blijven. De vraag is echter of dit soort investeringen wel rendabel zijn. Een ding is zeker de fiscus zal bij bedrijfsstaking de boekwinst flink afromen en daarmee zijn eerder niet gekregen deel als nog binnen halen, met alle concequenties voor je opvolger en jouw oudedag.

 • Piet, Midden-Europa

  Grappige reactie's, klagen is voor mij gelukkig een vreemd woord, daar kan ik ook niet gelukkig van worden. Een lage kostprijs en een fatsoenlijke produktie is mijn devies/doel !!!... Tenslotte gaat het toch om WINST !!!!!.....

 • a van kempen

  Ik lees in de blog niets over betaalde arbeid, wij als agrariërs moeten onze arbeid mee rekenen , niemand wil en kan voor niets werken! We zijn geen voetballers die bij elke winnende ronde weer een paar ton extra zien bij geschreven op hun bankrekening! Bij ons is het helaas centen werk! Sieta is wel iemand die de politiek prikkelt en de boel op scherp houdt!

 • Fermer

  @sneek1, boekhoudkantoor? Bij mij kun je werken als je ook je kantoorskosten op nul zet en je pas je loon verwacht, nadat en afhankelijk van mijn zuivere winst die is bijgeschreven. Groeten,

 • joannes

  Reageert Vergaderboer niet op de ¨Nooit genoeg¨ houding! Vele boeren kijken naar de melkprijs maar zijn natuurlijk behoorlijk fortuinlijk geweest met de combinatie; stijgende grondprijzen dankzij inflatie + lager rente kosten + melkprijs + vervallen van melkquotum + export naar China en Rusland, etc.... Er is een behoorlijke rugwind in de melkvee houderij op het ogenblik.. Je plaats kennen in de gemeenschap is ook belangrijk, anders kent men je niet in de slechte tijden, die óók zullen komen. Dat weten we uit de historie!

 • hansvanbergen

  Boekhoudkantoor heeft berekend dat melkprijs ruim 40 cent mioet zijn om alle kosten te betalen. Gemiddeld. Dat is meer dan de huidige melkprijs. Er moet nu dus al alle dagen geld bij. Dat zijn gewoon de feiten daar valt volstrekt niet over te discusieren. Als NMV zou je geen knip voor de neus waard zijn als je dat niet aan de orde zou brengen. Dom vind ik dan weer dat de NMV het melkquotum niet aan wil passen. Dat kost de melkveehouders veel meer geld.

  Vergaderboer en Hanna zitten lekker in maatschap met hun enig kind. dat is financieel de meest gunstige tijd. Vollop vermogen want er zijn al tientallen jaren voorbij sinds de overname en de meeste schuld is al lang en breed afgelosd. Ook heeft vergaderboer lekker gecasd als vergaderboer bij de coöperaties. Verder is er veel te veel arbeid zodat veel werk zelf gedaan kan worden. En de opvolger staat voor een miniem prijsje op de loonlijst en is dag en nacht beschikbaar.

  De NMV geeft gewoon aan dat ALS er sprake zou zijn van een fatsoenlijke arbeids vergoeding DAN zou de melkprijs 47 cent moeten zijn. En dat mag Sieta gerust zeggen. Wel eerst LEZEN voordat je reageert dat kan je vakantie ten goede komen. En inderdaad zoals de vorige reaguurder al stelde. Na een jaar buffelen je vakantie niet verder brengen dan de Moesel? Dat valt niet echt samen met de suggestie dat jullie enorm veel geld verdiend hebben.

 • vink

  Het gaat verschrikkelijk goed in de melkveehouderij. Vroeger deed men vervangingsinvesteringen van de lopende rekening. Tegenwoordig moet een hooischuddertje vaak nog geleased worden.

 • minasblunders1

  Wat hier over het hoofd wordt gezien is het volgende: de enige 2 zaken die de afgelopen 20 jaar écht iets opgeleverd hebben voor de melkveehouderij, zijn de exorbitante grondprijsstijging en als goede 2e het ge(mis)bruik van de daaraan gekoppelde fiscale faciliteiten, welke nog eens extra werden versterkt door het quotumbeleid van het RVOB. We kunnen dus niet meer praten over een gemiddelde kostprijs. Wat wèl vaststaat is het feit dat de huidige hoge melkprijs niet voldoende is voor reguliere pachters en ook niet voor bedrijven die zwaar overgefinancierd zijn; de 'topondernemers'.

 • PIETER123

  Toch kunnen boeren geen extra geld lospeuteren bij banken.Ondanks een tevreden vergaderboer.
  Is net als is de propaganda van een politieke partij aan het woord voedsel goedkoop en en boeren moeten voor een prikje werken.De B.V Nederland heeft het dan ook erg druk met nieuwe wetten om meer verdien modellen af te dwingen voor boeren.Hoe bedenk je het verplichte afdekplicht voor mestsilo met gaten. Maar het verdiend wel.En boeren mogen verplicht de risico's ook nog nemen.

 • Mozes

  Het verhaal van Vergaderboer is heel herkenbaar. Mijn zwager en zuster in Groningen zijn ook lid van de NMV en DDB. Wij hebben het er nooit over om spanningen te voorkomen. Toen ze nog in Twente woonden hadden ze een DDB-bord voor het erf staan. Bij de verhuizing naar Groningen hebben ze het bord achtergelaten. Dat zegt iets over de huidige betekenis en toekomst van de DDB.
  Dat zij geloofden in de NMV en DDB kwam ook door een kameraad van mijn zwager. Dat was een uitgesproken coöperatie-hater. Zijn haat tegen coöperaties was nergens anders op gebaseerd dan dat er andere mensen in het bestuur zaten dan hijzelf.

  Het verhaal van Sieta is een onzin verhaal. De belangrijkste reden voor stijging van kostprijs is de stijging van de melkprijs.
  Als de melkprijs nog verder stijgt zijn boeren bereidt nog meer te betalen voor grond, voer, mestafvoer, leasekosten of superheffing om maar te kunnen melken. Wij zagen dat vroegere jaren ook met het melkquotum: hoe hoger de melkprijs hoe meer boeren wilden betalen voor quotum.
  Het werkelijke probleem is dat er teveel boeren boer willen zijn in het kleine Nederland. Daardoor is er continu een tekort aan productiemiddelen zoals hiervoor genoemd. Dit leidt tot een hoge prijs voor productiemiddelen in vergelijking tot de melkprijs. Het verhogen van de melkprijs lost dit niet op omdat boeren dan nog meer gaan betalen voor grond, voer, mestplaatsing, enz waardoor de marge hetzelfde blijft.

 • farmer135

  Sieta heeft gelijk, waarom moeten boeren altijd maar bijna voor niks hun werk doen, arbeid mag niet geteld worden, anders kan er niet geinvesteerd worden. En er zijn weinig bedrijven die schuldenvrij zijn.

 • alco1

  Juist @Mozes. Maar om het korter te zeggen: Marktwerking regeert.

 • farmerbn

  Je kunt op vele manieren de kostprijs uitrekenen maar volgens mij moet je wel rekening houden met rente-vergoeding eigen vermogen en vergoeding eigen arbeid. Als je dat doet kom je vaak in de buurt wat Sieta aangeeft. Ook is het niet slim om te stellen dat het allemaal super gaat momenteel want Albert Heijn leest dit ook.

 • W Geverink

  Ondernemers die flesjes water afvullen hoor je nooit over hun kostprijs of dat ze te veel vangen voor een liter. Die mensen denken waarschijnlijk waarom zou ik een liter water door een koe sturen als het daarna als melk minstens de helft minder waard is en als je pech hebt mest en urine tegen betaling afgevoerd moeten worden. Vergaderboer moet en zal zijn gelijk halen al kost het hem 100000 Euro per jaar aan inkomen. Alleen domoren praten hun eigen prijs omlaag.

 • farmer135

  Nou geverink, misschien is vergaderboer geen boer, maar een gefingeerd persoon.

 • Marco22

  Vanuit het niets een melkveehouderij beginnen kan dat? Ik ga naar de bank ik wil een boerenbedrijf met 40ha en 100 koeien kopen,krijg dan een lening? Elke dag stoppen er 5 boeren. Daaronder ook melkveehouders. Omdat de inkomsten zo goed zijn? Waar blijven de opvolgers wie zijn de toekomstige boeren? Als het inkomen zo goed was stonden zij toch te trappelen om de boel voor een habbekrats over te nemen? Zelfs dat nog niet.
  Punt = ALLE KOSTEN WORDEN NIET BETAALD.
  Uurloon van een boer is ongeveer gelijk aan die van een vakkenvuller van de Aldi.
  Rendement op geinvesteerd vermogen en arbeid worden niet in rekening gebracht.

 • veldzicht

  Ja hoor Marco 22,ik heb medelijden met je.

 • alco1

  Marco22. Je hebt gelijk. Maar zo werkt alles niet. Ook iemand zonder talent komt nooit in het Nederlands voetbal team. Boer zijn is net als bij de middenstander een concurrentie strijd en alleen de beste hebben overlevingskans. M.A.W. Als je je niet kunt onderscheiden in kostprijs, prestatie of zeg maar biologisch, dan is het maar beter de realiteit onder ogen te zien.

 • gjh

  klopt marco helemaal mee eens en Sieta ziet het zeer goed jammer dat er mensen zijn die dat niet zien.

 • veldzicht

  Marco,dat veel boeren stoppen komt vaak niet uit armoe maar gewoon omdat ze geen opvolger hebben,vroeger zo,n 40 jaar terug ging bijna iedereen met zijn 15e jaar van school en kon dan kiezen tussen het
  (on)rendabele bedrijf van zijn ouders overnemen of febrieksarbeider worden,,tegenwoordig kan iedereen doorleren ,vaak buitens huis,en
  zien dan dat er wel andere dingen zijn dan de boerderij en koeien en
  met een beetje diploma,s lagen de goede banen voor het opscheppen
  en was de keus gauw gemaakt,volgens mij niets mis mee.overigens een verschijnsel dat je in alle sectoren tegenkomt en die lopen ook niet zo zielig te doen.

 • johannetje

  Als je je uren gewoon betaald wil hebben, moet je in loondienst gaan, wat een gezwam. Als ondernemer verdien je wat er onder de streep over blijft. Dat is in de landbouw niet anders als in andere sectoren. Het ene jaar misschien € 100/uur, het jaar erop 0. Dat hoort bij het ondernemen. Zolang je de aflossing kunt betalen en je leeft er van, is er niets aan de hand. Aflossingen kun je bij je zogenaamde uurloon optellen, want dat is hetzelfde als sparen.
  Doorgaans zijn er niet zoveel banen te vinden die zoveel geld opleveren dat je daar zoveel aflossing en leefgeld van kunt betalen. (cashflow) Bij de meesten die volop boer zijn is dat opgeteld toch meer als een ton. Het gemiddelde loon van een werknemer is bruto ergens in de buurt van € 45.000. Mijn werknemer wil een huis kopen, met hangen en wurgen, met hulp van zijn ouders krijgt hij het voor elkaar om een huis van € 190.000 te kopen. Ik heb in twee jaar ruim een miljoen geinvesteerd. Zo zijn de verhoudingen.

 • johannetje

  En hij krijgt elk uur betaald, volgens CAO. 40 uur in de week, plus overuren.

 • johannetje

  DDB wil liever dat de melkveehouderij in het bijzonder en de landbouw in het algemeen, veredelde Brusselse ambtenaren worden, Uitvoeringsdienst voedselproduktie, vallend onder de dienst Landbouw van Colios. Kolchos denken, Marxistische trekjes heeft dat, mijns inziens. Help de SP aan de macht en je krijgt het.

 • zon

  Wees realistisch,er gaat bijna geen melkveehouder failliet.in andere sectoren gaat dat veel harder.
  Als velen een lagere kostprijs hebben dan anderen,dan kan dat doordat ze b.v al veel ingelopen zijn op hun investeringen.
  Betekent dus gewoon dat er goed geboert is.
  Ze maken mij niet wijs dat deze hoge kostprijs reeel is ondanks wat sommige boekhouders uitrekenen.
  Dan zouden vele melkveehouders geen boer meer zijn.

 • minasblunders1

  Kennelijk ben ik gisteren in #17 niet duidelijk genoeg geweest. Of het is te moeilijk om te snappen: Een gemiddeld melkveebedrijf is nu gefinancierd voor 1,25 euro. 20 jaar geleden was dat iets meer dan een gulden (ongeveer 50 eurocent). Stel dat dit bedrijf gegroeid is van 400.000 liter naar 1 miljoen liter; dan betekent dit dat de financieringslasten van dit bedrijf gegroeid is van 200.000 euro naar ruim 1,2 miljoen euro, in 20 jaar tijd is de financieringslast dus gestegen met 1 miljoen euro. Dit houdt dus in dat een gemiddeld melkveebedrijf nu al 20 jaar lang 50.000 euro per jaar méér uitgeeft dan het binnenkrijgt. Zodra de grondprijsstijging stagneert, is het afgelopen met het klotsende geld van 50.000 euro per jaar en dan wordt het al moeilijk genoeg voor het gemiddelde bedrijf. Als dit bedrijf nu óók nog eens moet gaan aflossen (in 30 jaar), komt daar nog eens een aflossingsplicht overheen van 40.000 euro per jaar. Dat betekent dat dit bedrijf er al 90.000 euro op achteruit gaat qua liqiditeit, dit nog los van alle belastingvoordelen die met die 50.000 euro konden worden gerealiseerd, want ook die raakt men kwijt.

 • Fermer

  @johannetje, aflossen is geen sparen, aflossen is het betalen van bedrijfsbenodigdheden. Leef je daarvan, dan eet je je bedrijf op. Samen met je 'leefgeld' is dit vaak meer dan een ton, want gebouwen en machines zijn nu eenmaal duur.
  Wanneer je ziet hoe het gem. uitgavenpatroon van de Nederlander momenteel uitziet, zou ik ook iemand met 45.000 euro brutto geen lening van bijna 200.000 euro verstrekken, want dat komt nooit terug. Jij kunt veel lenen doordat je waarschijnlijk grond in eigendom hebt, langer geleden verworven en door de grondbubbel nu (veel te) veel 'waard'. Dus niet door je bedrijfsverdiensten, maar door 'speculatie op de grondmarkt' heb jij vermogen gewonnen.

 • johannetje

  Je vergeet een paar dingen. In 20 jaar is er afgelost op die investering. Op die 600.000 liter melk is omzet gehaald, melkgeld en aanwas van vee.dat geeft meer liquiditeit, meer aflossingscapaciteit, meer efficientie, wellicht meer belastingvoordeel, etc. Als de betreffende veehouder bij zijn 400.000 liter was gebleven had hij nu een (schuldenvrij) keuterij, die tegen elke vervangingsinvestering aanzag, waar zeker geen opvolger voor te vinden was en krijgen we de toestanden zoals hierboven beschreven.

 • Fermer

  @zon, boerenfailliet laten gaan is geen optie, de bank zou dan z'n onderpand bij alle andere boeren in een keer naar de kl'ten helpen. Reeel gezien zijn er al heel veel boeren failliet, de grondbubbel is nog veel groter dan de huizenbubbel en ieder weet hoe de burger en de bank en de overheid hier al mee in hun maag zitten!

 • johannetje

  @ emmerei, ik ben het niet met je eens. Aflossen is het zelfde als sparen.Vooral op grond, maar ook op machines. Snel aflossen op machines maakt geld vrij voor de toekomst. Lening op nul, machine vrij nieuw (5 jaar) met beste restwaarde. Aflossen op grond idem. Duurt wat langer, maar hoe groter je aflossingsdeel, hoe groter je pensioen bij verkoop. Niemand kan in de toekomst kijken wat de grondprijs doet en niemand heeft daar individueel invloed op. Alles wat ik de laatste jaren gekocht heb is op saldo gedaan, niet op vermogen. Ik kan het rondrekenen op de gekochte ha's, zonder bestaande ha's er bij te halen. Deed de bank ook niet. Investeringen moeten renderen, beleggen laat ik aan een ander over, al is afgeloste grond een goede belegging, dus indirect doe ik het toch :-)

 • agratax2

  Veldzicht #29. Geen opvolger hebben heeft ook een reden. Dit kan zijn geen interresse, de levensgezel(lin) wil niet, sociale omstandigheden (scholen op te grote afstand) maar de reden kan ook zijn dat overname alleen kan met subsidie van broers en zusters. Zeg deels onterven via kapitaals overdragt in maatschap. Als deze laatste optie de enig mogelijk vorm van overname is, dan heeft Sieta geheel gelijk met haar te lage melkprijs. Ik zou geen bedrijf willen over nemen over de rug van mijn broers of zussen en daar dan af en toe fijnstjes op gewezen worden.

 • minasblunders1

  Johannetje, als er daadwerkelijk was afgelost was de schuldenlast niet zo opgelopen. Her en der zal er wel wat zijn afgelost, maar al die aflossingen die tussentijds zijn gedaan, zijn ook weer bij gefinancierd.

 • johannetje

  'aflossen is het betalen van bedrijfsbenodigdheden'. inderdaad. Zodat die van jezelf worden en niet van de bank. Kun je ze ook zelf verkopen, zonder eerst met een ander af te rekenen. Dus spaargeld.

 • johannetje

  Ja, en zo creeer je een grotere cashflow en meer weerstand

 • johannetje

  Het werkt als een vliegwiel, als het een maal aan de draai is gaat het steeds sneller en gemakkelijker. Omzet daar draait alles om.

 • minasblunders1

  Johannetje (#38): de SNS bank keek ook jaren niet naar de achtergronden, je weet hoe het daarmee afgelopen is!

 • johannetje

  Juist. En gelukkig doet mijn bank dat wel. (Rabo). Een goed onderbouwd bedrijfsplan helpt.

 • johannetje

  Maar er is geen mens gelijk, de een onderneemt, de ander past op de tent en mijdt risico's . Ieder zijn eigen ding.

 • agratax2

  Ik heb op dit forum onlangs de vraag gesteld aan mensen die geloven, dat produceren in het groot goedkoper is om me dit even voor te rekenen aan de hand van een voorbeeld. Tot nu toe geen reactie, moet ik hier uit concluderen dat hun idee gestoeld is op een Geloof en niet te bewijzen is?

 • Fermer

  @johannetje, omzet vergroten geeft meer arbeidsbehoefte. Met machines en robots is veel mogelijk, je wordt dan wel afhankelijk van storingsdiensten, energiekosten, onderhoudscontracten enz. Met levende have werken vraagt toch ook altijd mankracht, het is geen doods productieproces. Goede jaren geven zodoende kosten die aftrekbaar zijn, mindere jaren die ongetwijfeld komen zal je als ondernemer uitsluitend zelf moeten betalen, weinig saldo geeft weinig belasting maar je kosten zakken niet. Meer weerstand creeer je door meer reserve's, bezit, geld of grond, niet door bedrijfsgroei, want je wordt alleen kwetsbaarder.

 • veldzicht

  Johannetje,helemaal met je eens,boeren en speciaal melkveehouders hebben altijd de mond vol over vrij ondernemen de markt moet zijn werk doen maar o wee als de melkprijs een beetje te laag wordt!!!!

 • minasblunders1

  Veldzicht, ik geloof niet dat jij er veel van begrepen hebt.

 • Fermer

  @agratax, het is inderdaad hun geloof, verkondigt door handelaren, profiteurs en mee-eters, vol overtuiging, want elk van hen is voor de boterham afhankelijk van een voldoende grote agrarische productie. Als gevolg van het waardeloze beleid inzake agrarische inkomens leggen steeds meer boeren het bijltje erbij neer, nu er nog goed (te veel) betaald wordt voor productiemiddelen ter overname door de gelovigen. Om dit te betalen wordt de productie nog eens extra verhoogd, maar voor de melkprijs maakt dit niet uit, zegt men. Waarom is de spotmelkprijs dan niet gelijk aan de uitbetaalde melkprijs? Omdat de momentele overproductie evenals de meerproductie van straks niet op de bestaande markt verkocht kan worden, deze is reeds voorzien, moet daar steeds een nieuwe, vaak minderdraagkrachtige markt voor gezocht worden. De meerprodyuctie van straks komt dus geheel op de spotmarkt, en zal dus de gemiddelde melkprijs, waar het aandeel met de spotmarktprijs sterk zal toenemen, veel meer fluctueren, om waarschijnlijk gemiddeld op een lager niveau te eindigen. Eens zien of die grote bedrijven hun kostprijs dan werkelijk concurerend hebben?

 • Mozes

  @minasblunders #34, de beperkende factor bij financiering is niet de zekerheidsstelling maar de betalingscapaciteit voor rente en aflossing. Tenminste bij melkveehouders en akkerbouwers met een redelijk percentage eigen grond. Of de marktprijs van landbouwgrond hoger of lager wordt verandert niets aan de mate waarin men financiering kan krijgen.
  Technisch goede resultaten draaien met een bovengemiddeld saldo geeft wel veel extra ruimte voor financiering.

 • Mozes

  Wat ook heel positief is voor het verkrijgen van meer financiering is een vrouw die een goede baan met goed salaris buiten de boerderij heeft. Dit geldt vooral voor de kleinere bedrijven.

 • Fermer

  @mozes, waarom dan de redelijke percentage eigen grond? De enige Zekerheid!

 • Fermer

  De moderne melkveehouderij in Nederland: 25 cent per liter + 5 cent toeslagrechten + 5 cent inleg door echtgeno(o)t(e) + 10 cent toeleggen op eigen arbeid en kapitaalvergoeding = de benodigde literprijs van Sieta!

 • veldzicht

  Minasblunder,volgens mij begrijp ik het wel,maar wat wll je nou?
  60 cent voor een liter melk?gevolg dat je je uit de markt prijst nog veel meer productie(ik moet de boer nog tegen komen die minder gaat melken
  omdat hij met minder toe kan)en straks geen €50.000 maar 90.000 per
  ha moet betalen , een overheid die nog meer achterlijke regels oplegd,
  voor opvolgers blijven de problemen precies het zelfde hoe hoger de melkprijs hoe hoger de overnameprijs.en nu ga ik aan het werk.

 • alco1

  @ Mozes. Als je een vrouw hebt met een goede baan, zou ik dat maar buiten het bedrijf laten. Als je voor financiering daarvan afhankelijk bent, ben je zo wie zo 'labiel'.

 • minasblunders1

  Emmerei (54): juist! Met daarbij nog de gratis verkregen vermogenstoename door de grondprijsstijging. Heeft dus helemaal niets met goed ondernemerschap te maken.

 • minasblunders1

  Veldzicht, hoor je mij klagen over de melkprijs? Die is meer dan prima! Wat ik aan wil geven is dat je met zulke grote verschillen tussen bedrijven (door factoren als grondprijsstijging) niet meer kunt praten over de 'gemiddelde kostprijs'. Een en ander is nl. niet meer met elkaar te vergelijken.

 • Piet, Midden-Europa

  Goede opmerking @agratax1 # 47, dat is het PUNT ''geloof'' omdat het ''in'' is groot te zijn en de adviseur/kredietgever willen dat. Ach ja de generatie na mij rekent weinig of niet meer en houden zich vast aan Theorie die zelden in de Praktijk verwezenlijkt wordt !!!... Laatst hoorde ik van een krachtvoer verkoper dat er in NL niet alleen Huizen maar ook Boerderijen onder water staan (?)

 • farmerbn

  Het gaat pas goed met de landbouw als de opvolger gewoon de marktwaarde van de boerderij kan betalen. Dat betekent dat de opbrengsten in verhouding zijn met de kosten. Moet de opvolger financieel gesteund worden dan zijn de opbrengsten te laag. Kun je hier wel stoer doen maar je bent het niet.

 • Ferm

  @Mozes, in je reactie #19 zeg je dat het werkelijke probleem in een klein land als Nederland teveel boeren boer willen zijn. Dat er daardoor een tekort aan productiemiddelen is. Raar is het dan dat groeien nu de toekomst lijkt te hebben. Dit zou dan beteken dat er nog meer productiemiddelen nodig zijn, wat ook zo is. Het probleem zit hem volgens mij niet in het feit dat er teveel boeren boer willen zijn, maar dat er veel boeren zo hard groeien. Het is dan ook een terechte opmerking/vraag van @Agratax1 #47 of produceren in het groot goedkoper is? Ik vraag het me af. Want door deze ontwikeling worden kleinere boeren 'gedwongen' af te haken. Maar solidariteit is toch al geen gemeengoed onder de boeren.

 • Gerd

  Van 60 koeien te verhogen tot 200 vergt veel lenen van de bank.
  Als dan moeten de werknemers worden betaald, ect de feestdagen, ziekte.
  Het risico voor de ondernemer is groter dan nu.
  De kostprijs is voor iedereen anders - voor alle overige kosten voortdurend stijgen en de prijs van de melk gelijk te houden. Dan zijn we minder dan een vrijer ondernemers betaald.

 • alco1

  @Paysanne. Wel bij middenstanders? En laten voetballers zomaar een ander winnen. Alleen vooruitzien in groter, beter en trots doet mensen inspireren tot werken. Helaas maar waar, dat is de realiteit.

 • Ferm

  @Alco1, inderdaad ook niet bij middenstanders. Je zegt,'alleen vooruitzien in groter, beter en trots doet mensen inspireren tot werken.' Volgens mij is dat echt Nederlands, maar geldt zeker niet voor alle Nederlanders. Er zijn er ook die tevreden zijn met wat ze hebben en daarvan genieten zonder de drang naar nog meer.
  Die laatste groep trekt met de huidige ontwikkelingen aan het kortste eind, terwijl het nog maar de vraag is of de sector erop vooruitgaat qua verdienmodel. Het is inderdaad een realiteit die gaande is, maar daarom kunnen we er wel vraagtekens bijzetten, om kritisch te blijven.

 • johannetje

  Een ondernemer onderneemt. Ik moet er niet aan denken om 20 jaar hetzelfde te doen. Een beetje uitdaging mag er wel zijn. Anders wordt het hoofd lui.

 • Demeter Griend

  Ik ben laatst op een zaterdagavond een keer bij die kanjer langsgereden met de vrouw.
  Wat een bende ze moet zich diep schamen.
  Onvoorstelbaar dat je zo op de voorgrond durft te treden terwijl je op je eigen bedrijf lang niet bij de bel kan.
  Ga binnenkort eens bij een collega in de omgeving vragen hoe zij hierover denken. Dan horen jullie weer even van mij.

 • bertes

  als er 5 cent af gaat. dat moet geen probleem zijn lees ik. wat ik ook gelezen heb; Nederlandse EDF'ers hebben gemiddeld 11,5 mille per koe aan financiering. Dat betekent ‎4,5 cent per kilo aan rentelasten.Koplopers zijn de Denen met een financiering van ruim €19.000 per koe en rentelasten van iets minder dan 6 cent per kilo. de Nederlander staat nog op de tweede plaats. dus nog wat grond erbij kopen. dan kom je op de eerste plaats. wat ik ook lees; Hans Huijbers
  LTO Duurzaam Ondernemen. Ik houd mijn hart vast voor andere sectoren. De ontwikkelingen in de glastuinbouw zijn vaak de ‘aanzegger’ voor wat enkele jaren later in andere intensieve sectoren, zoals de varkenshouderij, zal plaatsvinden. Kijk maar eens om u heen.
  Een glastuinder die een te lage prijs beurt voor zijn product bouwt er een kas bij. En een varkenshouder die last heeft van een te lage vergoeding voor zijn varken investeert in verdere kostprijsverlaging en schaalvergroting. The race to the bottom met alleen verliezers, is dat duurzaam ondernemen?

 • veldzicht

  Demeter Griend ,wie bedoel te met die kanjer?

 • gjh

  Demeter is het daar erger als bij die tering zooi bij siem jan schenk in nieuwe nieuwdorp. want dat kan ik me niet voorstellen wat een bende bij die prutser

 • W Geverink

  Tja, Er zijn die met een kromme rug en stoflongen van het vegen en een schuldgevoel als het er een keertje niet perfect bij ligt of met pijn en moeite er een keertje tussenuit kunnen. Anderen vinden het boerenbedrijf wel leuk maar werken wel voor centjes om ook andere leuke dingen te doen. Weer anderen hebben de stallen leeg en een grote mond over hoe de buren hun erf er bij moeten hebben liggen. So what als er wat blijft liggen? Dat is toch niet jouw probleem? Geniet van het leven want je bent er maar even zeggen ze wel eens...

 • A1967

  Ondernemen is rekenen en keuzes maken, je kunt de nieuwe stal voor 2500 euro of voor 6000 euro per koeplaats bouwen, je kunt die hectare die eigenlijk te duur is kopen of niet. Op het moment dat anderen verantwoordelijk zijn voor de keuzes die de ondernemer maakt, stopt het vrije ondernemerschap.

 • alco1

  Demeter. Er zijn er wel meer die hier schrijven en het bedrijf erbij hebben liggen waarbij je denkt. Ik zou me maar koest houden. Rotzooi om het bedrijf is natuurlijk geen uithangbord, maar nog een tweede. Maar mensen die hier schreeuwen om bv.hogere melkprijs, meer weidegang subsidie of schaduw plekken en de eigen koeien nog in een stal hebben liggen uit het jaar nul, waar dus de koeien tenminste een half jaar in moeten verblijven. Dat doet mij bedenkelijk worden.

 • Rip

  Een boerin als Sieta - en trouwens ook Siemjan Schenk - die zo goed weten wat een ander moet doen, zouden thuis de zaakjes wel goed op orde moeten hebben. Bovendien worden op de netste bedrijven vaak de beste inkomens gehaald hoorde ik van mijn accountant. Hij kan vaak aan het erf zien hoe de goed de boer boert.

 • alco1

  @Rip. Het is ook vaak een uiting van de problemen die er rond een bedrijf hangen.
  Het hoeft voor mij ook echt niet pik en span te zijn, maar wel werkbaar schoon en voor het vee hoort de huisvesting niet voor verbetering vatbaar te zijn.
  Alleen waar een boer goed voor zijn vee is, zorgt het vee ook voor de boer!

 • veldzicht

  Die kostprijs van melk dat interresseert Jumbo en AH geen bal,
  als ze het voor 35 cent kunnen krijgen geven ze echt geen 36 cent,
  zie de ehec bacterie bij tuinders 3 jaar terug, ze kregen een prijs voor de tomaten en komkommers dat ze net het sorteren en verpakken konden betalen de rest kon in de vuilcontener,is je kostprijs structureel te hoog
  is er maar een oplossing als de bliksem de kostprijs verlagen als dat niet lukt moet je er mee stoppen, is overal zo en in de melkveehouderij niet anders.

 • Fermer

  Het issue blijft Veldzicht # 56. Wanneer is de Nederlandse boer tevreden? Gaat men zoals nu met een rederlijke melkprijs alle risico's aan, pakt men alle financiering die de bank wil verstrekken om te groeien, kan men doorgaan en hopen dat de gemeenschap qua milieu en dierenwelzijn het eens zullen begrijpen? Wanneer ziet men dat de belasting in goede jaren inderdaad flink meebetaalt, maar dat de rekening later dubbel terug komt? Ook de huizenbezitters zagen geen enkel gevaar, maar zie waar velen van hun in terecht zijn gekomen. Ondernemen is goed, alleen in Nederland kun je niet vrij in de agrarische sectoren ondernemen. De overheid en de burger zitten zo kort op de boer dat de regelgeving alleen maar drukkender zal worden en dus de concurentie met het veel dunbevolktere buitenland steeds moeilijker. Waarom alles in de waagschaal zetten en je buurman het liefst zien verdwijnen als je normaal samen, ieder voor zich boerend, ook rond kunt komen?

 • alco1

  @emmerei. Ik denk niet dat je een socialistische stemmer bent, maar je gedachtegang is wel in die richting. Zo is het ook bij mij, alleen ben ik er van overtuigt dat die gedachtegang een utopie blijft. Er springen altijd kikkers uit de kruiwagen die het dan beter hebben omdat anderen niet 'meegaan'. Met als gevolg dat er meer kikkers springen.

 • minasblunders1

  Alco, dat 'beter hebben' is gebaseerd op een luchtbel. Binnenkort zullen veel van die kikkers uitgesprongen zijn.

 • Fermer

  @alco, ook de zgn. huizenbezitter (met niets afgeloste hypotheek) rekende zich al jaren rijk, en verkondigde dat volop. Net zoals enkele jaren geleden de aandelen bezitters (liefst met geleend geld), wat was je een l'l als je daar niet aan meedeed. Aan het eind van de rit is misschien toch de nuchtere Nederlander die normaal doet nog wel de spekkoper.

 • alco1

  Ik zeg ook niet dat je er uit moet springen. Ik zie de realiteit en denk ook zeer zeker dat velen van de koude kermis thuis komen. Maar hoe kun je daarin verandering teweeg brengen?

 • Fermer

  @alco, de verandering zal zichzelf regiseren. Enkele reageerders hier zien de melkveehouderij steeds verder in de verkeerde richting uitgaan, die van grote financiele risico's aangaan onderbouwd door vage aannames. Groei moet want verlaagd de kostprijs zegt men, vervolgens vraagt @agratax om een sluitende berekening en niemand reageert. Aannames als een toekomstige melkprijs op een niveau waar we gemiddeld de laatste jaren nog niet aankwamen, voerkosten die niet stijgen bij een 20% meer beesten, mestafzet en fosfaatrechten hoor ik niemand over en rente die zeer laag blijft. Waar blijft de reele berekening die laat zien dat je bij uitbreiding boven je eigen ruwvoerproductie en eigen arbeid nog rendabel groeit?

 • Demeter Griend

  Aan de gebouwen te zien is er geen deur meer die goed dicht kan.
  Aan welke melkfabriek wordt deze 1ste klas melk geleverd. Volgens mij heeft Qlip hier de ogen goed dicht.
  Zullen we eens vragen of Rob Geus van de smaakpolitie bij deze woordvoerster van de melkveehouderijsector langs kan. Zodat iedereen kan zien op TV hoe dit prachtige 1ste klas melkprodukt gewonnen wordt.

 • W Geverink

  Tegenwoordig staan de deuren wagenwijd open en de zijmuren zijn vervangen door een gordijn. Toch leveren deze boeren prima kwaliteit melk...

 • gjh

  demeter dus bij siem jan schenk is het nog erger wat een trieste bedoeling daar in nieuwe nieuwdorp als je de dam op rijd staat je tot de assen in de modder. en dat moet ons vertegenwoordigen wederom een trieste en hopeloze man.

 • Mozes

  Heren, willen jullie niet met stront gooien? De aanwendingsnormen zijn tegenwoordig zo laag dat wij ons niet kunnen permitteren het hier ook nog doelloos in het rond te gooien.

 • Demeter Griend

  SBS 6
  Rob mag ik een kijkje nemen in uw melkstal als vertegenwoordiger van de melkveehouderijsector om de kritische consument te laten zien hoe u het doet.
  Denk dat heel Nederland dubbel ligt van het lachen.

 • gjh

  mozes ik spreek uit ervaring bij mijn vorige baas was ik de enigste die tot mijn knieeen in de stront wilde staan de rest van mijn collega,s dacht doe het lekker zelf SCHENK in die vieze bende daar aan de LANGE REIS in nieuwe niewdorp. Hoe diep moet je zinken om deze man te geloven.

 • Mels

  GJH,Je gaat wel ver in je rancune tegen SJ Schenk,aangezien ik de man als persoon persoonlijk ken en het een prima kerel vind om als gespreks/sparring partner te hebben kan ik deze rancune niet begrijpen. Waar ik het wel mee eens ben is dat de BUITENKANT van zijn bedrijf,wat gerund wordt door zijn zoon overigens,voor verbetering vatbaar is maar om iemand daar nu op aan te vallen. Mij kan het geen ruk schelen of iemand zijn erf vlak en strak is en de stal mooi geschildert. Wie weet is het een goed idee voor veel Nederlandse boeren om zich wat minder druk te maken om wat er bij de buren gebeurt. Gelukkig zit ik daarvoor nu op de juiste plek.........

 • koestal

  In 2009 kregen ongeveer 20 cent voor een liter melk ,nu ongeveer 40 cent,dat is blijkbaar nog te weinig,elke boer heeft z,n eigen kostprijs,dan schrijven we nu maar voor elk uurtje een factuurtje.Daar kunnen ze bij de zuivelfabriek dan rekening mee houden

 • gjh

  mels klopt schenk kan lullen als als beste maar kan weinig inhoud geven en wat ik erg mis is dat als er iets is gelijk toe geeft en er niet voor vecht om zijn gelijk te halen zeg maar een echte lto er veel woorden maar zonder inhoud

 • Broer

  Laten we op dit forum Sieta op haar woorden en daden beoordelen en haar thuissituatie er buiten laten. Ik woon net zo ver boven Grou als zij eronder.
  Ik had verwacht dat nu de melkkwotering ophoudt ook zij er mee zou ophouden maar dat blijkt een misverstand.
  Zij houdt aan als 'storein', motregen.
  En met achter haar aan een hele schare bewonderaars, vaak gefrustreerde Lto- en cooperatiehaters. Het mag.

Laad alle reacties (88)

Of registreer je om te kunnen reageren.