10 reacties

Begin

Het Europees Parlement is uit de startblokken. Het leek af en toe net de Tour de France. Na een ietwat chaotische start ligt nu iedereen op koers. De portefeuilles zijn verdeeld. Ik ben zeer trots dat ik tijdens deze beginfase gelijk een verkiezingsbelofte heb kunnen inlossen.

Tien jaar lang was niemand uit Nederland lid van de landbouwcommissie. Bij de Europese Commissie keek men hier altijd van op. Voormalig landbouwminister Cees Veerman sprak er zijn ongenoegen over uit. Niet zo vreemd. Brussel is dé plek waar de belangrijkste wet- en regelgeving voor de agro- en foodsector worden gemaakt. De komende tijd zal net name de invulling van het nieuwe Europese landbouwbeleid hoog op de agenda staan.

Vóór 1 augustus moeten lidstaten hun plannen voor vergroening bij de Europese Commissie hebben ingeleverd. Vijf procent van onze kostbare bouwland moet worden ingericht als ecologisch aandachtsgebied (EFA). Dit forse landverlies is in tijden van groeiende wereldwijde vraag naar voedsel niet uit te leggen. Ik heb de Europese Commissie gevraagd om de landbouwcommissie in het Europees Parlement op de hoogte te houden over de plannen van de verschillende lidstaten. Ik verwacht namelijk dat sommige lidstaten flexibeler zullen zijn dan anderen. Dit ondermijnt het gelijke speelveld. De kosten voor grondgebonden vergroening is in Nederland sowieso al het hoogst binnen de hele EU. Daarnaast maak ik me grote zorgen over de bureaucratie van deze vergroeningsmaatregelen, de uitvoerbaarheid en de controle daarvan.

Het doel is nu juist een simpeler, efficiënter en effectiever landbouwbeleid te hebben. Het tegenovergestelde gebeurt: lidstaten klagen dat ze extra ambtenaren moeten aannemen. Voor de boeren is er grote onzekerheid en de administratieve rompslomp is gigantisch. Daarnaast is het risico op fouten een stuk groter. Boeren kunnen onterecht gekort worden op inkomenstoeslagen. Dit heb ik tijdens de vergadering van de landbouwcommissie van 23 juli reeds aangekaart. De Commissie heeft mij toegezegd de administratieve lasten voor boeren tot een minimum te beperken. Hier ga ik ze aan houden. Ik zal ze dan ook blijven confronteren met problemen waar de Nederlandse agrarische ondernemers tegenaanlopen. Uw inbreng is meer dan welkom!

Nog liever zou ik de 5 procent EFA-verplichting laten schrappen. In de wandelgangen van het Europees Parlement vind ik steeds meer Europarlementariërs die daar net zo over denken. Over een paar jaar zal de Europese Commissie met een tussentijdse evaluatie van het landbouwbeleid komen. Vrij snel daarna zal alweer gesproken worden over het landbouwbeleid na 2020. Er liggen volop kansen.

Bovenal ben ik hier voor jullie. Graag hoor ik van u. Kritiek, advies of praktische problematiek. Via het mailadres jan.huitema@europarl.europa.eu of telefoonnummer +32(0)2 28 45131 is mijn kantoor bereikbaar. Uiteraard bent u ook van harte welkom om een bezoek te komen brengen aan het Europees Parlement. De koffie staat klaar.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Administratieve lasten tot het minimum beperken is een loze kreet. Je kunt daar nooit iemand op aanspreken want hij zegt dan gewoon dat dit het minimum is. Beter is om in tijd of aantal muisklikken af te spreken omdat dat goed meetbaar is. Lijkt mij eigenlijk wel leuk om te zien hoeveel uur een boer verplicht wordt om aan zijn papierwerk te besteden. Blijkt straks dat de boer evenveel achter het buro zit als een ambtenaar en dat hij er dan nog een boerderij ernaast heeft.

 • koestal

  De EU is op de hobbytour ,wil leuke dingen doen voor de burger,maar heeft niet in de gaten dat dit weer geld kost en veel administratie voor de boer.

 • anton1937

  Ik verwacht niets van Heitinga als vertegenwoordiger voor de landbouw. Ik heb meer vertrouwen in Annie Schreier die een echt Boerenhart heeft.

 • pinkeltje

  Dat de landbouw van de VVD niks hoeft te verwachten is toch al wat langer dan vandaag bekend? Mooie praat, dat wel. Anderzijds, dat pappen en nathouden en met alle winden meewaaien van het CDA raak je ook een keer op uitgekeken. Van overige partijen hoeft de landbouw al helemaal niks te verwachten dus er is niet veel te kiezen.

 • abtje

  Goed bezig dat Brussel. 45 % ongewervelde dieren in 35 jaar uitgestorven door ontbossing. In Europa lekker doorgaan met landbouwgrond onttrekken aan de landbouw. Word wel gecompenseerd door extra oerbos/tropisch regenwoud plat te branden. Er moet toch gegeten worden.

 • johannetje

  Zet em op, Jan! Trap flink op de rem van de linkse hobbyisten!

 • veldzicht

  De enigste partij die nog voor de boeren op komt is de S.G.P,
  maar om daar nou op te stemmen als katholiek,ik weet niet of ze daar blij mee zijn. dan toch maar C.D.A.

 • boercees

  Goed bezig Jan , laat zien dat ik niet voor niets op je gestemd heb. was voor het eerst van mijn leven dat ik VVD gestemd heb .

 • Broer

  Jan, nog gefeliciteerd en veel succes.
  Als Cda-lid en volger van Esther de Lange voelde ik het als plicht op haar te stemmen, dat had ze ook wel verdiend zo vindt ik, maar bij navraag in mijn familie bleek dat zelfs mijn vader (1924) op jouw te hebben gestemd. Mooi toch ! Groet.

 • koestal

  Jan, je bent een waardig opvolger van Jan Mulder

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.