Commentaar

13 reacties

Banken aan de schandpaal

Na de veehouderij en supermarkten zijn nu ook banken in het beklaagdenbankje van de milieu- en dierenwelzijnsorganisaties geplaatst.

Vorige week dienden milieuorganisaties een klacht in tegen Rabobank omdat de bank zaken doet met een bedrijf dat illegale plantages beheert en zich schuldig zou maken aan ontbossing. Nu is het Wakker Dier die banken aan de schandpaal nagelt.

'Nederlandse banken topinvesteerder in buitenlandse megastallen', kopt het bericht van de dierenwelzijnsorganisatie. Gezien het feit dat financieringen op dit moment uiterst moeizaam tot stand komen, zou dat een groot compliment zijn aan het adres van de banken. Dat is echter niet de boodschap die Wakker Dier wil uitdragen. De organisatie wil wantoestanden aan de kaak stellen.

Met de term megastallen probeert Wakker Dier bij mensen de emotie aan te spreken van zielige dieren op een te klein oppervlak. Daarmee slaat de aanklacht de plank mis. De omvang van een stal of het aantal dieren op een bedrijf zegt namelijk niets over dierenwelzijn. In een grote stal is het welzijn vaak beter geborgd dan in een kleine.

Aan de andere kant verdient de organisatie lof voor het feit dat zij banken erop wijst dat maatschappelijke verantwoordelijkheid niet ophoudt bij de grens van de EU en dat zij daarbuiten rekening houden met normen en regels zoals die hier gelden. Geld verstrekken voor de bouw van een grote legbatterij past niet meer in het beeld dat Europese boeren en burgers voor ogen hebben. Het feit dat daar in diverse landen geen regels voor zijn, doet daar niks aan af.

Laatste reacties

 • Heindekort

  Heeft iemand een betere oplossing dan voor het voeden van de groeiende bevolking in betreffende landen?

 • joannes

  @Heindekort voordat je met dat alsmaar herhalende argument ¨groeiende bevolking¨ begint, lees eens de krant, en zoek eens op internet wat de actualiteit is en een groeiend wereldprobeem. Honger is al lang geen probleem meer, het tegenovergestelde bedreigd de wereld bevolking http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/ overgewicht of obesity zoals dat in het Engels genoemd wordt. Maar je hoeft niet ver te gaan, wanneer je een keer naar de Stad gaat zie je dat overgewicht ook in Nederland voorkomt. Hoe kan je dan nog met Honger een argument winnen?

 • joannes

  Wakker Dier heeft een voltreffer voor aandacht! 3 artikelen in 2 dagen alleen al in de Boerderij! Maak je borst maar nat, dit gaat eenlange staart krijgen. Wakker Dier gaat het om Donateurs en middelen om de groep voldoende te ondersteunen. Wanneer ze in plaats van Nederlandse Boeren met hun relatief diervriendelijke dierhouderij minder aandacht geven en de Financierings stromen van Banken en Pensieonfondsen gaan volgen zullen ze meer vrienden en Potenciële Donateurs vinden, Want wie is er nog sympatiek naar de Financiële instellingen? En .......burgers hebben nog een rekening open staan bij die tak van de economie.

 • Fermer

  @joannes, de boer is momenteel erg afhankelijk (gemaakt) van de bank, dus door de bank aan te vallen over milieu- en diergerelateerde vraagstukken pakt men indirect toch ook zeker diezelfde boer!

 • kuiken007

  vind het wel een goeie actie van wakker dier!!!
  hier willen ze de 'wereldverbeteraars'zijn door alleen maar duurzame stallen te financieren en in het buitenland het tegenovergestelde

 • aarthamstra1

  Banken halen hier (WEST EUROPA) massaal hun geld weg om in de lage lonen landen ( groei economieën) te investeren inc onze RABO boerenbedrog die het het meest bont maakt men haar investeringen en in eigendom hebbende bedrijven de eigen leden beconcurreren ,PS behalve MOZES,,

 • Marco22

  Wakker dier klets zoals wel vaker uit haar nek. Bron DAS KAPITAL
  NL'se banken investeren helemaal geen miljarden in megastallen
  DasFactCheckWe lazen gisteren in de overtikmedia dat 'Rabobank en ING megastallen spekken' en 'miljarden in megastallen investeren' in opkomende economieën als China en Brazilië.
  lees verder op http://daskapital.nl/2014/07/nederlandse_banken_investeren.html

 • Marco22

  Goh penningmeester van wakkerdier werkt in het eggie bij de ABNAMRO. Maar die wordt niet genoemd????
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/07/wakker_dier_two_can_play_the_tendentieuze_aantijgingen_game.html

 • koestal

  ach,de bankwereld heeft een plaat voor de kop,dikke salarissen en bonussen ,daar draait het om !

 • agratax2

  Banken finacieren palmolie plantages die omstreden zijn. Wie heeft de aanzet gegeven tot deze palmolie productie als Groene energie? Juist de organisaties die nu lopen te schoppen, zij zijn het die in de alternatieve hoek zitten en hebben beweerd dat palmolie beter voor het milieu is dan aardolie. Nu blijkt dat palmolieproductie zeker zoveel CO2 en Nx gassen het milieu in pompen dan de aardaolie, moeten de banken die enkele decennia geleden hun verantwoording namen door deze nieuwe trend te financieren nu als boeven worden weg gezet. Wat wilen deze activisten nu echt? De wereld redden of de dieren redden of de emnsheid redden? Ik denk dat ze alleen mar zichzelf willen redden door steeds nieuwe acties te bedenken en daarmee de burger onzeker te maken en het bedrijfsleven onder uit te halen. Zij vergeten wie hen voedt.

 • ed12345

  Agratax je slaat de spijker op z'n kop .Heel veel van die organiesaties zijn allereerst bezig zich zelf te bewijzen ,lees inkomen te verzekeren

 • veldhuize001

  En dan is er nog zo'n stomme postcodeloterij om ze ook nog even 5ton te geven van de opbrengst van het geld wat ze binnen halen. Gister werd ik nog gebeld of ik weer wilde meespelen ik heb gezegd nee nooit meer want jullie geven geld aan wakker dier die niets anders doet dan leugens vertellen en zo denk ik over wakker dier

 • Jan van het Zand

  Wakker Dier heeft zijn basis aan de Amsterdamse Grachtengordel. Wel heel vreemd als er dagelijks in Amsterdam mensen worden doodgeschoten. Je zou toch denken dat Wakker Mens voor Amsterdam beter op zijn plaats is. Maar ja, als je de aandacht niet op Amsterdam gericht wil hebben, moet je natuurlijk iets anders verzinnen om dan daar alle aandacht op te richten en te krijgen van de mensenmassa.
  Intussen worden dieren in Nederland netjes door de boeren verzorgd. Buiten de boerenstand is het erger gesteld.
  Een enkele idioot brengt dierenleed toe aan paarden of kleine dieren van een kinderboerderij. Dat is dan wel een psychopaat, maar daar kan je toch wel veel last van hebben.
  Laten we dan maar hopen dat de mensen in Wakker Dier geen psychopaten zijn. Wie weet wat die dan de boeren gaan aandoen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.