Boerenblog

2501 x bekeken 12 reacties

Water

Op het platteland in Ontario zijn we voor onze watervoorziening afhankelijk van een eigen bron. Afgelopen winter kwam er geen drup meer uit onze kraan. Wat nu?

In de Westerse wereld vinden we veel dagelijkse voorzieningen heel vanzelfsprekend. Draai de kraan open en het water stroomt, druk op de schakelaar en het licht brandt. De auto staat altijd startklaar voor de deur. We zijn constant met de hele wereld verbonden via de computer. We kunnen geen moment zonder onze smartphone en ga zo maar door.
Maar wat als er geen drup uit de kraan komt? Wat als we in het donker zitten, omdat er een stroomstoring is? Hoe reageren we als de auto niet wil starten, terwijl we al laat zijn voor het werk of een afspraak? Het voelt ongemakkelijk als we een paar dagen geen computer onder handbereik hebben om mogelijk belangrijke e-mails te lezen. En de paniek slaat helemaal toe als we onverhoopt in een gebied verzeild raken waar we geen of een slechte ontvangst hebben voor onze mobiele telefoon.

Eigen bron
Hier in Ontario op het platteland zijn de meeste mensen voor hun watervoorziening afhankelijk van een eigen bron. Meestal is dat een ondiepe, geboorde bron van 18 meter diep. Als je geluk hebt is het grondwater van goede kwaliteit en is er voldoende te vinden vlakbij het huis of zelfs onder het huis. Dan kunnen de pomp en het drukvat vlakbij het huis in een hokje staan, of zelfs in de kelder van het huis.

In ons geval was dat destijds blijkbaar niet mogelijk. Vandaar dat ons pomphuis op een afstand van 300 meter van ons huis staat, midden in het land. Vandaaruit loopt een leiding naar het huis en wordt het grondwater ongezuiverd in het leidingsysteem gepompt (we hopen maar dat het water geen schadelijke stoffen bevat). Deze leiding hoort volgens de voorschriften 4 voet (120 centimeter) diep onder de grond te liggen om gevaar voor bevriezing te voorkomen.

Tijdens drainagewerkzaamheden enkele jaren geleden bleek dat onze leiding niet zo diep lag. De drainageploeg die op een diepte van 3 voet (90 centimeter) aan het werk was, trok plotseling een flink stuk stalen buis mee omhoog. Dat was onze waterleiding. Toen we de buis repareerden, bleek deze op sommige plekken maar 2 voet (60 centimeter) diep te liggen. We hadden daarmee nog nooit problemen gehad.
Echter, afgelopen winter was er een voor de recordboeken. Rond 1 december begon het te vriezen en de temperatuur kwam de hele winter amper meer boven nul. We hebben veel nachten gehad met temperaturen van min 20 of lager, met als laagterecord  min 29. En dat zijn voor Zuidwest-Ontario geen normale temperaturen.

Bevroren leiding
Toen we afgelopen winter weer thuiskwamen van ons jaarlijkse trip naar Nederland, was de waterleiding dus bevroren. Er kwam geen druppel uit de kraan. En dat was toch wel erg lastig. Koffie zetten en eten koken ging nog wel met flessenwater, maar handen wassen, even lekker douchen of zelfs gebruikmaken van het toilet, dat gaat niet. En hoelang zou het duren voordat de vorst weer genoeg uit de grond zou zijn getrokken zodat de leiding weer vanzelf zou ontdooien? Een leiding van 300 meter lang ontdooi je zelf niet zomaar even.

Dus moesten we creatief zijn en togen we naar een soort Welkoop-winkel voor een kleine hydrofoorunit. Geluk bij een ongeluk: ze hadden een mooie, volledig roestvrijstalen unit met 0,75 pk-pomp en een kleine druktank in de aanbieding: van 485 dollar voor 289 dollar. Een tank van 1.000 liter hadden we nog staan. Het geheel werd geïnstalleerd in de garage en via een tuinslang aangesloten op het leidingnet van het huis.
Daarna moest ik wel om de drie dagen de tank vullen bij een watertappunt waar we normaal het water voor spuitwerkzaamheden halen, maar we konden in elk geval weer 'normaal' leven.

Foto

 • Het noodwatersysteem.

  Het noodwatersysteem.

 • Close-up van de pomp.

  Close-up van de pomp.

Laatste reacties

 • l coumans

  ja jan daarom zijn we ook boeren die doen dingen gewoon

 • el

  Dat word graven deze zomer , meteen maar 5 foot diep.

 • Jan-Zonderland

  @ el, dat ligt wel in de bedoeling. 4 voet diep is echter wel voldoende. We willen dan gelijk een electra kabel er heen leggen want nu heeft het pomphuis een eigen aansluiting met meter. Het stroomverbruik is nihil maar door allerlei toeslagen bedraagt de rekening elke maand wel rond de 80 dollar.
  Overigens duurde het tot 11 Mei voordat de leiding ontdooid was en er weer water doorheen liep. Al die tijd hebben we dus water uit het gemeentelijke leidingnet moeten gebruiken en daar zit zoveel cloor in dat je er geen koffie van wilt zetten of je eten in koken.

 • vuuren

  ik woon 1uur rijden noordwest of jullie huis in walkerton en het advies op de radio was laat de tap rustig lopen want er warterleidingen deze winter bevoren voor eerst in 30 jaar

 • el

  Het was wel extreem, hier inTexas hadden we ook veel koude dagen, zefs enkele dagen gehad dat het onder het vriespunt bleef en dat is zeldzaam, dan laten we het water ook lopen om bevriezing te voorkomen!

 • rosevill

  Wij zitten in Zuid Oost Manitoba en toen wij terug kwamen van onze trip naar Nederland begin april was de waterleiding naar ons huis ook bevroren en deze ligt standaard hier 6 voet diep. Tot op heden nog steeds bevroren. In Winnipeg zitten nog steeds meer dan 30 huizen zonder water. We hadden dan ook de strengste winter sinds 1898 met een gemiddelde etmaal temperatuur van -22C van begin december tot eind februari.

 • snip

  viva la hollandia haha. het mag dan vol met regels zitten maar ook vol met luxe maatregelen. na een half jaar New Mexico (USA) en 3 maand ontario (CA) ben ik toch altijd blij om in ons kikkerlandje te zijn :)

 • W Geverink

  In het veld onder de bergen sneeuw zat bij ons afgelopen winter weinig tot geen vorst in de grond. Onder een erf of weg waar de vorst vrij spel heeftwordt bij ons in het westen aangeraden om een water leiding op acht foot (2.4 m) diep neer te leggen.

 • 7

  Ik snap er nu helemaal niets meer van, hoe diep de waterleiding moet liggen. Jan zegt dat 1,2 meter diep genoeg is en Geverink zegt dat 2,4 meter wordt geadviseerd. Dus wat is het nu .........

 • Jan-Zonderland

  @7,W Geverink heeft gelijk dat onder erf en wegen de vorst vaak veel dieper de grond in trekt, o.a. omdat de sneeuw daar altijd verwijderd wordt maar een advies om daar op die plaatsen de waterleiding op 8 voet (2,40 mtr) diep te leggen is mij ook onbekend. Maar soms is het beter safe than sorry te spelen.
  @roseville, dat duurt wel erg lang ook bij jullie voordat de vorst eruit is. Hoe doen jullie het nu dan met het water in huis ?

 • rosevill

  We hebben wel water in de stal bij de melkkoeien en van daaruit een tuinslang aangesloten op de waterleiding in ons huis. Ik denk dat de waterleiding bevroor omdat we niet thuis waren en dus geen water gebruikten, in de stal wordt natuurlijk volop water gedronken door de koeien.

 • W Geverink

  @#7. Canada is een heel groot land waar ook de hoeveelheid winter per gebied behoorlijk verschillen. Aan de oost en westkant is er een zeeklimaat met een landklimaat er tussenin. In totaal 6000 km aan variatie. Jan woond in de zuidelijke punt van Ontario waar het weer wat warmer is. Als ze mij vertellen dat de waterleiding veilig ligt op 8 foot graaf ik wel 8 foot. 6 foot is in Manitoba blijkbaar ook niet genoeg om bevriezing te voorkomen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.