Redactieblog

10 reacties

Veelkleurige Vogel(aar) verlaat melkveehouderij

Jan Cees Vogelaar zal dit stukje niet lezen, want hij is zo boos op mij dat hij zelfs het abonnement van deze krant heeft opgezegd. Toch vind ik dat Vogelaar niet zonder afscheidgroet van mij het melkveeplatform kan verlaten.

Want ik vind het jammer dat hij zijn melkgereedschap aan de wilgen hangt. Hij combineert vele dingen die andere bestuurders en boeren missen. Zoals zakelijkheid, de kunst van het woord te voeren en ook zijn column in Nieuwe Oogst was altijd helder en duidelijk. Daarbij trapte hij vele heilige huisjes omver. Tot het einde. In zijn laatste column vloerde hij nog even de LTO, die volgens hem geen enkele daadkracht en samenhang vertoont. Daarbij kreeg het boegbeeld er fijntjes, maar venijnig van langs.

Vogelaar had er geen enkele moeite mee heren die hij diende later nog even stevig aan te pakken. Hij vond FrieslandCampina te zwak bij de stimulering van de weidegang. Bij de melkveehoudersvakbond NMV veroorzaakte hij woede, toen hij hun pleidooi voor het Canadese systeem van productiebeheersing afkraakte.

Het deerde hem niet, deze veelkleurige Vogelaar. Hij kon vrolijk voorzitter zijn van de NMV en zich tegelijk kandidaat stellen voor het voorzitterschap van LTO. Hij won het van bioboer Harm Waalkens en zette de LTO-pet op. NMV-leden waren later teleurgesteld.

Hij werd een beetje een pluchebekleder. Bij FrieslandFoods, één van de voorgangers van FrieslandCampina, viel hij op door zwijgzaamheid. Hij nam de kleur aan van zijn omgeving.

Pas toen hij verlost was van de bestuurlijke besognes kwam de echte Jan Cees Vogelaar weer bovendrijven. Scherp, zakelijk en flexibel als een tuinslang. Werkt aan het opzetten van Harvestagg, een grasverwerker, waar 150 akkerbouwers gras aan zullen moeten leveren. Eindproduct: gas,veevoer en meststoffen. Melkveehouders in de polder denken dat hij de prijs van ruwvoer gaat opdrijven. Vogelaar ligt er niet wakker van.

Flexibel als hij is verkocht hij zijn veebedrijf. Voor een beste prijs. En misschien ook wel vanwege zijn laatste constatering als melkveehouder: de melkprijs gaat volgend jaar dalen.

We zullen deze flexibele profeet missen.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Tja Vergaderboer, uw blog is doorspekt met cynisme...
  Zo kennen we U weer, nou ja, kennen.... U blijft altijd in anonimiteit uw kritiek uiten, in tegenstelling tot Dhr. Vogelaar.

  Deze profeet was een échte Vergaderboer met een missie, waar je het mee eens of oneens kon zijn. Je kon hem daarop aanspreken, in tegenstelling tot vele andere ' vergaderboeren '....
  En inderdaad, dergelijke profeten zijn er te weinig en we zullen hem missen!

 • Broer

  Jammer dat Vogelaar er mee ophoudt maar hij was ook wel eens een beetje gogelaar.. Niet helemaal te volgen.
  Met de anonimiteit van vergaderboer heb ik weinig moeite.
  Hij doet serieus mee en reageert wel op kritiek.
  Laat dat maar mooi één van de best bewaarde geheimen blijven.

 • farmerbn

  Het valt mij al langer op dat mensen die een column hebben in de Boerderij, bijna altijd stoppen met het bedrijf en de verkopende generatie zijn. Kan de redactie dat eens onderzoeken?
  Hoe zou dat komen? Zijn het mensen die het goed kunnen vertellen maar niet goed kunnen werken? Als het waar is dat columnisten dus wijsneuzen zijn die er niet veel van bakken , wie wil er dan nog een stukje voor boerderij schrijven? Voor je het weet ben je je bedrijf kwijt.

 • Bert Roeleveld

  Er zijn meer dingen in het leven dan alleen maar werken farmerbn ,
  maar goed dat er mensen zijn als Vogelaar die iets nieuws , of iets anders proberen nadat hij bestuurlijk ook actief is geweest om de belangen van zijn hardwerkende collega s te verdedigen .
  En nu zijn project met de grasrafinage , hij durft hier zijn vermogen in te stoppen ,wie weet slaagt dit en kunnen vele hier weer baat bij hebben .

 • Hans Brasil

  Vogelaar heeft zijn gras altijd omgezet in melk, en het quotum zorgde voor een redelijke marge. Nu het quotum eraf gaat, de Nederlandse melkveehouders zich klaarmaken voor de dodelijke melk-triatlon, (melkprijs laag, ruw-voer duur, en stront nog duurder) kan ik mij wel begrijpen dat hij zijn gras liever omzet in brandstof en restproducten. Vogelaar, gefeliciteerd.

 • Demeter Griend

  Vogelaar heeft veel positieve elan in de sector gebracht met zijn heldere visies.
  Groot gelijk dat hij dat nu een andere koers inzet, het is hem van harte gegund.
  Die weidegang gaat er met de nieuwe GLB ook wel komen.

 • melkveehouder .

  Mensen met een stelling die ze gedegen weten te motiveren kunnen altijd op mijn waardering rekenen. Vogelaar is er één van. Ook het feit dat hij niet alleen gebaande wegen bewandelde is een sterk punt van hem. De keren dat ik vergaderingen van hem bijwoonde heb ik genoten van zijn spirit, zijn drive en zijn vermogen om het debat op het scherpst van de snede te voeren met als resultaat overtuigingskracht. Een echte voorman dus vergaderboer, een (opr)echte leider waar er te weinig van zijn! Jan Cees, succes toegewenst!

 • H M

  Koeien in de wei maakt de buurman blij .[kan die zijn bedrijf kopen ]

 • brutus71

  Toch typisch dat er veel bestuurlijke melkveehouders er de brei aan hebben gegeven, Vogelaar is niet de eerste, ik denk ook aan Meilink (Coberco), Albers (Friesland Dairy Foods).

 • koestal

  man met visie en met een missie

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.