AlgemeenOpinie

Supers moeten ook zelf aan de bak

Voedsel was nog nooit zo veilig en zo goedkoop en toch is de consument chronisch ontevreden. Hij klaagt over dierwelzijn en als er iets mis is met de kwaliteit, is er meteen een ‘voedselschandaal’.

Alle verbeteringen die er al geweest zijn door kwaliteitssystemen, lijken onvoldoende te helpen. De supers zijn dit nu zo zat dat ze zelf met een actieplan komen. Kernpunten zijn risico’s in beeld brengen en wanpresteerders uitsluiten van leverantie.

Hulde hiervoor. De overheid kan niet alles oplossen, zie de problemen bij de NVWA. De gezamenlijke voedselproducenten, ofwel de ketenpartijen, moeten zelf schoon schip maken. Zij moeten met zijn allen zorg dragen voor onberispelijke producten.

Net zoiets speelt zich af in de wereld van het diervervoer. De brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland opereert in een uiterst gevoelig terrein. Ze wil de discussie de goede kant op sturen door zelf heel actief te volgen en uit te dragen hoe het diervervoer in zijn werk gaat. Bij een expertisecentrum hoort ook een afspraak om gezamenlijk het dierwelzijn te garanderen, op minstens het wettelijk niveau maar liever nog iets beter. Dat maakt indruk en wekt vertrouwen bij het publiek.

Er is wel één ding om goed in de gaten te houden. Het is goed dat deze koepelorganisaties het voortouw nemen. Maar ze moeten ook de hand in eigen boezem steken én zelf bijdragen aan de kosten. En supermarkten moeten bedenken dat leveranciers er niet om zijn af te knijpen en zo snel mogelijk in te wisselen voor goedkopere, maar dat wederzijds vertrouwen een andere basis vraagt.

Beheer
WP Admin