Commentaar

6 reacties

Supers moeten ook zelf aan de bak

Voedsel was nog nooit zo veilig en zo goedkoop en toch is de consument chronisch ontevreden. Hij klaagt over dierwelzijn en als er iets mis is met de kwaliteit, is er meteen een 'voedselschandaal'.

Alle verbeteringen die er al geweest zijn door kwaliteitssystemen, lijken onvoldoende te helpen. De supers zijn dit nu zo zat dat ze zelf met een actieplan komen. Kernpunten zijn risico's in beeld brengen en wanpresteerders uitsluiten van leverantie.

Hulde hiervoor. De overheid kan niet alles oplossen, zie de problemen bij de NVWA. De gezamenlijke voedselproducenten, ofwel de ketenpartijen, moeten zelf schoon schip maken. Zij moeten met zijn allen zorg dragen voor onberispelijke producten.

Net zoiets speelt zich af in de wereld van het diervervoer. De brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland opereert in een uiterst gevoelig terrein. Ze wil de discussie de goede kant op sturen door zelf heel actief te volgen en uit te dragen hoe het diervervoer in zijn werk gaat. Bij een expertisecentrum hoort ook een afspraak om gezamenlijk het dierwelzijn te garanderen, op minstens het wettelijk niveau maar liever nog iets beter. Dat maakt indruk en wekt vertrouwen bij het publiek.

Er is wel één ding om goed in de gaten te houden. Het is goed dat deze koepelorganisaties het voortouw nemen. Maar ze moeten ook de hand in eigen boezem steken én zelf bijdragen aan de kosten. En supermarkten moeten bedenken dat leveranciers er niet om zijn af te knijpen en zo snel mogelijk in te wisselen voor goedkopere, maar dat wederzijds vertrouwen een andere basis vraagt.

Laatste reacties

 • massy

  Dat moet je dan ook even met buitenlandse producten doen en niet doen of het hier alleen fout gaat want als er ergens ter wereld gecontroleerd wordt is het hier. en iedereen moet zich met iedereen bemoeien. maar je kunt er ook zelf ook aan beginnen in plaats van iedereen die probeert veilig voedsel te maken AFTEZIJKEN.

 • Fermer

  Als de supers echt willen doen wat ze zeggen, is de oplossing eenvoudig. Ze zouden kunnen beginnen met de kwaliteitseisen bij zichzelf, de supers neer te leggen i.p.v. bij de producent, dan hoeft deze laatste niet te concurreren met goedkoper geproduceerd voedsel met lagere kwaliteitseisen. Zo ontstaat voor de (Nederlandse) producenten een gelijkwaardiger speelveld en heeft de consument meer duidelijkhied. De supermarkten zouden dan borg moeten staan voor de producten die in de winkel liggen. Voor Nederlandse producten is die kwaliteit goed geborgd via bestaande systemen. Voor de geimporteerde voedingsmiddelen, die het meerendeel van de aangeboden waar omvat, zal door de supers ook een borgingssysteem ingesteld moeten zijn of worden. De consument kan dan ook niet meer naar de primaire producent wijzen, maar naar diegene die die grondstoffen verwerkt, de levensmiddelenindustrie die de direct aangesprokene door de super is.

 • W Geverink

  Ik denk niet dat het zo zeer met de kwaliteit van het product te maken heeft. Het verbaast mij niks dat op dit moment bij jullie zuidamerikaans rundvlees, (waar trouwens helemaal niks mis mee is) wordt verkocht als top kwaliteit van eigen bodem. Voor een flinke meerprijs uiteraard. Door dat het zo moeilijk te controleren is en omdat het er hetzelfde uit ziet was het bij jullie in dat perfecte Europa mogelijk om zelfs paard als rund te verkopen. Voordat jullie anderen voor knoeiers uit maken moeten jullie eerst maar eens zien dat je thuis de zaken op orde krijgt.

 • Zuperboer

  AH zal wel denken, 't is nu lang genoeg geleden niemand denkt er meer aan en wij kunnen lekker met verdere door onze Nyenrode-staf bedachte plannetjes de primaire producent verder uitwringen.

  K O N I J N E N V L E E S uit C H I N A !

  Geen dank AH.

 • koestal

  Koepelorganisaties moeten het voortouw nemen , ja met lage prijzen.De supermarkten in Frankrijk en Engeland knijpen de veehouders al af met lage vleesprijzen,het zal ook niet lang meer duren dat hier dat ook gebeurt.Hoezo wederzijds vertrouwen ,de wereld op dat gebied is keihard.Oppewal kent de realiteit niet

 • John*

  kijk is wat er in rusland gebeurd.. 10% minder vlees, de prijs verdubbeld en de marge vertienvoudigd. probleem ligt echt niet verderop in de keten. zij moeten alleen waken dat ze niet meer betalen dan een de concurrent anders leggen ze zelf het loodje. We zitten nu eenmaal in een kostprijs gedreven markt..

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.