Boerenblog

1845 x bekeken 7 reacties

Rijden voor goed doel

Ik wil een boer in Gambia een duwtje in de rug geven. Hebben wij niet allen ooit zo’n duwtje gehad?

Mijn naam is Rim Vliegen. Ik ben 36 jaar, woonachtig in het Gelderse Deest en ik ben opgegroeid tussen de koeien van mijn ouders. Samen met Boy Litjens, 32 jaar, eveneens boerenzoon uit Deest, vertrek ik volgend jaar mei per trekker van Amsterdam naar Banjul om voor het project Boer Helpt Boer een trekker te doneren aan een boer in Gambia.

Afgelopen juli bladerde ik op een middag door Boerderij. Het lezen van een persbericht over een trekkertocht van Amsterdam naar Gambia triggerde mij. Ik heb er nog een paar dagen over nagedacht, en besloot toen dat een inschrijving niet kon uitblijven. Dezelfde maand nog volgde Boy. Team ‘Farmers United’ was geboren!

Al een paar jaar klaagt iedereen steen en been over crisis hier en crisis daar, maar als we kijken naar wat we elke week in de winkelwagen laden ... Tuurlijk gaat het minder dan tien jaar geleden. Maar écht slecht? Dat nou ook weer niet. Iemand een stap voorwaarts helpen door hem een trekker en machines te schenken, hem een duwtje in de rug te geven zodat hij een beter bestaan kan opbouwen, dat moet toch kunnen! Hebben we niet allemaal wel eens een duwtje in de rug gehad?
Zelf de trekker naar Gambia brengen, zodat het zeker is dat die aankomt op de plaats waar hij moet aankomen, daarvoor wil ik me sterk maken. Vier weken lang sturen van Amsterdam naar Gambia over allesbehalve comfortabele wegen. Het plan is geboren, de website farmersunited.nl is online, nu de uitvoering nog.
Afgelopen jaar gooide ik her en der een balletje op om het sponsor-animo te peilen. En dat is er zeker! Gelukkig zijn er veel boeren in Maas en Waal met het hart op de goede plek. Een oude stalmeststrooier, zaaieg, landrol, kleine trommelmaaier, hout voor een nieuwe bak voor de strooier, nieuwe verlichting, verf, geld, diesel ... Iedereen wil wat bijdragen.
De strooier is inmiddels opgeknapt, en met de maaier is een start gemaakt. Een aantal winkeliers stemde er mee in om een spaarpot op de toonbank te zetten, en de supermarkt in Winssen gaf zelfs toestemming voor een brievenbus naast de statiegeldautomaat. Links en rechts kijken we naar een geschikte trekker, maar dat blijkt nog een hele kluif.
Het lijkt nog ver weg, maar volgend jaar al klinkt het startschot. Vanaf deze plek zal ik regelmatig berichten over mijn vorderingen voor Boer Helpt Boer.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Mechanisatie leveren aan land waar een berg handen aanwezig zijn, dus mensen daar van werk bestelen, zal wel de logika missen hoor.
  Onderhoud?Diesel?

 • ed12345

  Flyinghollander ik denk dat je die mensen toch wel kan helpen met zo simpel mogelijke trekkers en werktuigen .Wat ik vreemd vind dat je die trekker zelf naar gambia gaat rijden ,een leuke uitdaging voor de chauffeurs ,maar of dat nou zo best is voor trekkers en materiaal ,dat betwijfel ik toch ten zeerste, om maar niet te praten van de banden.Ook het standpunt van de organisatoren :van zoek het zelf maar lekker uit met het legaal zijn op de weg in verschillende landen vind op z'n zachts gezegd vreemd.Ik denk dat de Gambiase boer er meer bij gediend zal zijn die spulletjes daar te krijgen met iemand voor een paar weken om gebruik en onderhoud te onderwijzen
  Tussen haakjes Jeroen ,Han is een paar daagjes bij ons ,is echt leuk

 • flyinghollander

  @ED, er is daar een overvloed aan werkhanden, als je dat wil helpen breng scheppen,handzaaiers of dergelijke, lijkt me veel beter.
  Nu ga je mechaniseren waar dus mensen werk kwijt door raken.

  Groeten aan HAN.

 • agratax2

  Ik ben net terug van een reis naar Gambia. Prachtig land, maar arm en helaas met een mentaliteit van 'Als je me geld geeft dan kan ik verder'. Ik heb helaas geen boeren kunnen ontdekken, die naar mijn idee rijp zijn voor een trekker. De projecten die ik mocht bezoeken, zijn kleinschalig en worden gedragen door de vrouwen. Naast dit alles is er een beweging gaande van 'land pacht aan groot kapitaal, die daarmee de hele lokale structuur en cultuur uiteen ravelt'. De dorpen waar lokale boeren zijn, is vooral de rijstbouw en graan van belang. Rijstbouw vraagt speciale trekkers en dan ook nog een andere teelt methode dan de daar gebruikelijke teelt. Maar nog veel belangrijker is; 'Wie betaalt het onderhoud en de brandstof voor de trekker?' Banken zijn voor de kleine man onbereikbaar, dus voor financieren van de oogst zal alleen mogelijk zijn als men zich wendt tot loesje handelaren. Naar mijn bescheiden mening heeft het project alleen kans van slagen als er in ieder dorp een Teeltbegeleider komt die van praktisch boeren weet en een deel van de sponsor gelden wordn gebruikt om de eerste oogsten te financieren.

 • annekeg

  Ik ben het ermee eens dat overal een nadeel aan kleeft maar zoals ik het nu zie is dit echt een goed initiatief. Ik kan me niet voorstellen dat er niets met kennisoverdracht gedaan wordt want dat gaat toch hand in hand met mechanisatie. Er zijn veel te weinig trekkers in Afrika dus dit kan alleen maar een vooruitgang bieden. En ik kan me niet voorstellen dat er door de trekkers minder werk is voor de boeren, ze kunnen hierdoor alleen maar meer grond bewerken. Ze nog meer scheppen geven is leuk maar zo geef je ze nooit een kans om vooruit te komen.

 • flyinghollander

  Annekeg, dus mechanisatie is vooruitgang, lijkt me raar.
  Waarom zijn er te weinig trekkers?$ duur in vergelijking met handwerk en daarnaast onderhoud,diesel? Daar al aan gedacht? Meer grond bewerken terwijl EU zijn producten daar dumpt,zodat ze geen normale prijs vangen en door mechanisatie gaan ze in jou ogen nog meer produceren, word nog goedkoper leven.

 • agratax2

  fluinghollander. Jammer van alle goede bedoelingen, er is in dit en buurlanden maar 1 baas en dat is de president met zijn kliek. Zij bepalen wie wel en niet mogen produceren en waar. Ik heb de moderne irrigatie kanalen in aanbouw gezien en de daarbij behorende ontginningen door het groot Kapitaal. Er wordt op deze gronden Industriele landbouw bedreven en daarmee staan de huidige bewoners van het gebied droog, hun water, gras en akkerbouw is door de claim en de rechten van de groot investeerder(s) waardeloos geworden. Jammer dat mensen in Amsterdam die deze actie hebben bedacht, zich niet eerst hebben verwittigd van de situatie ter plaatse en zich hebben gerealiseerd wat de moderne 'Land Grabbing' betekent voor hen goed bedoelde initiatieven. Dit Land Grabbing verhaal speelt niet alleen in de arme landen, maar ook in meer bekende imigratie landen en zelfs in Midden en Oost Europese landen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.