Redactieblog

2810 x bekeken 7 reacties

Opvolger zoeken of bedrijf verkopen?

Is een boerderij een familiebedrijf dat moet blijven voortbestaan? Die interessante vraag stelt Ramon Klaassens van de NAJK.

Hij vergelijkt met familiebedrijven buiten de landbouw. Daar blijft de familie eigenaar, maar opvolgers in de leiding kunnen best van buiten komen. De capaciteit telt.

Dit brengt mij bij de vraag: willen we dat in de landbouw ook? Een initiatief als Boer zoekt Boer zorgt wel voor het voortbestaan van het bedrijf, maar uiteindelijk zonder de oorspronkelijke familie. Willen we dit?

In mijn beleving niet. Een boer op een familiebedrijf voelt het als een opdracht het bedrijf voort te zetten en uit te bouwen. Dat was vooral in het verleden heel sterk. Tegenwoordig vervlakt dat gevoel. Als een kind opvolgt, geweldig, maar een ander? Daar doe je als boer toch geen moeite voor?

Het moet al bijzonder goed klikken als je er een beetje een eigen gevoel bij houdt als een ander het bedrijf overneemt. Bij je eigen kind ben je altijd nog een beetje welkom. Dat zal bij een derde veel minder zijn.

Daarom moet je niet zoeken naar een bedrijfsopvolger. Als één van je kinderen het wil, geweldig. Tenminste, als ook de 'koude kant' een beetje in de familie past. Maar een ander? Nee. Ik zou nooit zoeken naar de beste bedrijfsopvolger. Ik zou het bedrijf verkopen.

Dan kan ook de schaalvergroting doorgaan. Het is niet belangrijk dat een bedrijf blijft bestaan, maar dat we een gezonde sector houden. En dat kan alleen als er bedrijven stoppen.

Laatste reacties

 • John*

  geloof mij maar een potentiele boer met capaciteiten die geen bedrijf thuis over kan nemen is zeer dankbaar voor de kans die hem geboden wordt. Misschien nog wel meer dankbaar dan een eigen kind die het bedrijf in de schoot geworpen krijgt of zich verplicht voet om het over te nemen. Desalniettemin is het een proces wat moet groeien en veel tijden doorzettingsvermogen vergt.

 • jaspr

  Volgens mij zijn de meeste ondernemers overtuigd van hun eigen aanpak (veroorzaakt door jarenlang zelfstandig en vaak alleen de boel te runnen) waardoor hun capaciteit om te overleggen over te dragen verminderd is. Bij familie is het deels nog te slikken omdat zoon of dochterlief erin groeit en deels uit het zelfde hout gesneden is. De ruimte die gemaakt moet worden vraagt volgens mij teveel van veel ondernemers.
  In de industrie is die enorme emotionele binding vaak al meer op afstand geplaatst omdat men ook veelal meer mensen in dienst heeft genomen.

 • Broer

  Door het veelal ontbreken van personeel wordt in de landbouw niet vaak de noodzaak gezien om volgas tot het eind door te gaan en om het bedrijf al draaiende over te dragen aan een volgende generatie of eigenaar.
  De boer gunt zichzelf vaak een afbouwperiode om daarna het bedrijf, lees het onroerend goed, te koop aan te bieden.
  In andere sektoren zou bij een groot bedrijf met personeel de vakbonden dit onacceptabel vinden.

 • Demeter Griend

  Je kan ook gewoon gras verkopen en mest plaatsen.
  Beur je de bedrijfstoeslag en SNL mooi zelf.
  Straks de 50 euro extra flatrate premie voor jonge landbouwers er per hectare bij, kan mijn zoon ook lekker een keer exstra met zijn vriendinnetje op vakantie.
  Ik zie het probleem niet alleen maar kansen voor mijn bedrijfsopvolger.

 • Rip

  Een landbouwbedrijf is niet vergelijkbaar met een ander familiebedrijf. Kijk alleen maar eens naar de rendementen. Er moet al een heel speciale reden zijn om een bedrijfsopvolger buiten de eigen familie te willen hebben. Immers, kinderen van boeren zijn bevoorrecht omdat ze voor weinig geld een duur bedrijf overkrijgen. Wie heeft er behoefte aan een wildvreemde dit voordeel te bieden? Reken maar dat de eigen kinderen, geen opvolgers dus, er niets voor voelen om een deel van hun toekomstige erfenis naar een ander zien gaan. Kortom, een opvolger zal steeds uit de familie komen en verder zijn er weinig verstandige mogelijkheden.

 • kenijor

  Het rendement in de landbouw is laag omdat het onroerend goed generatie op generatie doorgegeven wordt ipv verkocht.

 • Fermer

  Ik zag zojuist de documentaire: Boerenleven, van omroep MAX op uitzending gemist. Daar wordt het melkveebedrijf van een boerin door een neef overgenomen. Generatie verschillen en inzicht verschillen. Boekenwijsheid en praktijkwijsheid. Vernieuwingsdrift en het wiel voor een tweede keer willen uitvinden. Kortom: het schets een beeld van een overname binnen de familie en wat daar bij speelt. Lang niet altijd makkelijk!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.