AlgemeenOpinie

Opvolger zoeken of bedrijf verkopen?

Is een boerderij een familiebedrijf dat moet blijven voortbestaan? Die interessante vraag stelt Ramon Klaassens van de NAJK.

Hij vergelijkt met familiebedrijven buiten de landbouw. Daar blijft de familie eigenaar, maar opvolgers in de leiding kunnen best van buiten komen. De capaciteit telt.

Dit brengt mij bij de vraag: willen we dat in de landbouw ook? Een initiatief als Boer zoekt Boer zorgt wel voor het voortbestaan van het bedrijf, maar uiteindelijk zonder de oorspronkelijke familie. Willen we dit?

In mijn beleving niet. Een boer op een familiebedrijf voelt het als een opdracht het bedrijf voort te zetten en uit te bouwen. Dat was vooral in het verleden heel sterk. Tegenwoordig vervlakt dat gevoel. Als een kind opvolgt, geweldig, maar een ander? Daar doe je als boer toch geen moeite voor?

Het moet al bijzonder goed klikken als je er een beetje een eigen gevoel bij houdt als een ander het bedrijf overneemt. Bij je eigen kind ben je altijd nog een beetje welkom. Dat zal bij een derde veel minder zijn.

Daarom moet je niet zoeken naar een bedrijfsopvolger. Als één van je kinderen het wil, geweldig. Tenminste, als ook de ‘koude kant’ een beetje in de familie past. Maar een ander? Nee. Ik zou nooit zoeken naar de beste bedrijfsopvolger. Ik zou het bedrijf verkopen.

Dan kan ook de schaalvergroting doorgaan. Het is niet belangrijk dat een bedrijf blijft bestaan, maar dat we een gezonde sector houden. En dat kan alleen als er bedrijven stoppen.

Beheer
WP Admin