Redactieblog

2576 x bekeken 10 reacties

Nertsenverbod

De rechter in Den Haag heeft de Wet verbod pelsdierhouderij buiten werking gesteld. Niet omdat de wet zelf niet klopt, maar omdat de schadevergoeding voor de gedupeerde pelsdierhouders volgens de rechter niet goed geregeld is.

Komt er een goede schadevergoedingsregeling, dan gaat de wet gewoon door en is het in 2024 verboden om nertsen te fokken.

De nertsenhouders vechten voor hun bedrijven. Dat de wet teruggedraaid wordt, zie ik niet snel gebeuren, maar dat de getroffen ondernemers recht hebben op een schadevergoeding is evident. En dat zal een ruime schadevergoeding moeten zijn, want de economische schade is groot. 170 ondernemingen worden gedwongen te stoppen, 1.400 werknemers verliezen hun baan en de schatkist mist miljoenen belastinginkomsten op de (hoge) winsten van de bedrijven.

Ik vind het nog steeds vreemd dat wij in Nederland de fok van pelsdieren verbieden. Met het verbod worden succesvolle ondernemingen weggejaagd uit Nederland naar landen waar het veel slechter gesteld is met het dierenwelzijn. Een verbod heeft alleen zin als je dat in groter verband zoals de Europese Unie organiseert. Nu verplaats je alleen de productie, wat ook nog eens ten koste gaat van het dierenwelzijn. Natuurlijk mogen principes best geld kosten, maar dit is gewoon zinloos geld over de balk gooien.

Het ministerie van Economische Zaken heeft inmiddels hoger beroep ingesteld. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma is het daarom nog steeds verboden om nieuwe bedrijven met pelsdieren op te starten of bestaande pelsdierhouderijen uit te breiden in aantallen dieren. Hier is de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) het weer niet mee eens. De NFE heeft de rechtbank gevraagd om de opschorting van het buiten werking stellen van de wet ongedaan te maken. Als de NFE gelijk krijgt dan mogen pelsdierhouders (tijdelijk) hun bedrijf weer uitbreiden. Alleen al om de schadevergoeding te maximaliseren als definitief het doek valt, zullen veel pelsdierhouders proberen om hun bedrijf uit te breiden of om een nieuw bedrijf te starten. Dat Dijksma dit op haar beurt weer probeert tegen te gaan, is logisch.

Maar het is ook logisch dat er een goede schadevergoeding moet komen voor de op dit moment bestaande bedrijven. Gelukkig hebben we in Nederland een rechter die – als het niet op een andere manier kan – hiervoor zorgt.

Laatste reacties

 • joannes

  Het is gewoon stemmen kopen over de rug van die 170 bedrijven en 1400 werknemers. Daarbij is het een verstoring in de keten die het voor voor deze dieren verzorgt. Die moeten ook uitwijken naar alternatieven, die zeer waarschijnlijk meer zullen gaan kosten. Die nertsen leefden op afval van andere industrieën. Politiek is een raar beest wanneer je je erin verdiept. Hoe kan je anders verklaren dat een minderheid zoveel invloed heeft, dat ze de Nederlandse economie van de Wereld kan verbijzonderen.

 • Fermer

  @joannes, zoals je wel weet, de politiek is 1 jaar een regering vormen, 1 jaar beleid samenstellen, dan 1 jaar elkaar de tent uit vechten en dan 1 jaar campange voeren en veel beloven voor de volgende verkiezing. Er tussen door weet alleen die groepering wat te bereiken die de grootste mond heeft.

 • l coumans

  ja emmerei dat is nou het minpuntje van een democratie

 • cornelis 22

  mevrouw Dijksma, de hele pvda en groenlinks zijn bewijzen dat ook democratie zijn beperkingen heeft en dan zwijg ik nog over egoisten als de ouderenpartijen.

 • l coumans

  beste cornelis eindeloos overleggen kost elke gezonde onderneming de kop . gewoon een kapitein met GBV en verantwoordijkheid.

 • Marco22

  Idealen van enkele politici die een beetje van de wereld los zijn mogen de belastingbetaler enorm veel geld kosten. Hier wordt geen nerts beter van. En het ergste is dat iedeen dat weet.
  Wat is dit tegenwoordig in den Haag, is dat het Ultieme randstad denken. Dat zie je ook bij de accijnsgedoe langs de grens en windmolenparken op zee, kost bakken met geld en banen. En toch vast houden aan het beleid willens en wetens niet toegeven dat men totaal fout zit.

 • Zippie

  Er zijn 3 soorten in deze wereld.
  en dan in deze volgorde:
  1. Mensen die met weinig verstand van zaken zijn geboren. En die kunnen daar ook niets aan doen.
  2. De deurklink van mijn tuinhuisje (en die heeft geen hersenen).
  3. Dat stelletje malloten in onze regering.

 • Fermer

  @Zippie, er zijn dus 2 soorten!

 • reiziger

  Vroeg of laat maken ze in den haag elke ondernemer kapot want ze zijn communisten tot op het bot
  de diefstal van pvda party van de armmoede met de handtekening van de vvd
  Pomphouders naar de kloten aan de grens
  bouw aan het touw door btw verhoging met 3,5 % de laaste 10 jaar
  transport naar de gort door dure diesel
  Akkerbouw in het slop door afschaffing rode diesel
  Boer naar malle moer door menig wet
  nerts weg door stomme pech
  go wat een graaiers zijn die haagse kraaiers
  wie stop de communist met zijn alleen voor een hogere uitkering stemmen zonder te werken is het peramide spel van den haag wat betaalt wordt door de diefstal van de werkmens en ondernemer

 • wienbemelmans

  we moesten hier een kleine poetin hebben.die
  eerst de helft van alle onzinnige wetten en regels
  afschaft, vervolgens 60% van de amtenaren naar
  een werkkamp, of noch beter helpen in de landbouw
  inc de zg werkelozen.dan kan er weer wat verdient
  worden.maar dat zal wel nooit uit komen,

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.