AlgemeenOpinie

Nertsenverbod

De rechter in Den Haag heeft de Wet verbod pelsdierhouderij buiten werking gesteld. Niet omdat de wet zelf niet klopt, maar omdat de schadevergoeding voor de gedupeerde pelsdierhouders volgens de rechter niet goed geregeld is.

Komt er een goede schadevergoedingsregeling, dan gaat de wet gewoon door en is het in 2024 verboden om nertsen te fokken.

De nertsenhouders vechten voor hun bedrijven. Dat de wet teruggedraaid wordt, zie ik niet snel gebeuren, maar dat de getroffen ondernemers recht hebben op een schadevergoeding is evident. En dat zal een ruime schadevergoeding moeten zijn, want de economische schade is groot. 170 ondernemingen worden gedwongen te stoppen, 1.400 werknemers verliezen hun baan en de schatkist mist miljoenen belastinginkomsten op de (hoge) winsten van de bedrijven.

Ik vind het nog steeds vreemd dat wij in Nederland de fok van pelsdieren verbieden. Met het verbod worden succesvolle ondernemingen weggejaagd uit Nederland naar landen waar het veel slechter gesteld is met het dierenwelzijn. Een verbod heeft alleen zin als je dat in groter verband zoals de Europese Unie organiseert. Nu verplaats je alleen de productie, wat ook nog eens ten koste gaat van het dierenwelzijn. Natuurlijk mogen principes best geld kosten, maar dit is gewoon zinloos geld over de balk gooien.

Het ministerie van Economische Zaken heeft inmiddels hoger beroep ingesteld. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma is het daarom nog steeds verboden om nieuwe bedrijven met pelsdieren op te starten of bestaande pelsdierhouderijen uit te breiden in aantallen dieren. Hier is de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) het weer niet mee eens. De NFE heeft de rechtbank gevraagd om de opschorting van het buiten werking stellen van de wet ongedaan te maken. Als de NFE gelijk krijgt dan mogen pelsdierhouders (tijdelijk) hun bedrijf weer uitbreiden. Alleen al om de schadevergoeding te maximaliseren als definitief het doek valt, zullen veel pelsdierhouders proberen om hun bedrijf uit te breiden of om een nieuw bedrijf te starten. Dat Dijksma dit op haar beurt weer probeert tegen te gaan, is logisch.

Maar het is ook logisch dat er een goede schadevergoeding moet komen voor de op dit moment bestaande bedrijven. Gelukkig hebben we in Nederland een rechter die – als het niet op een andere manier kan – hiervoor zorgt.

Beheer
WP Admin