Commentaar

1 reactie

NRM vooral een sociaal evenement

Vandaag begint het tweejaarlijkse hoogtepunt van de rundveefokkerij: de Nationale Rundvee Manifestatie.

Tienduizend koeienliefhebbers komen naar Zwolle om zich te vergapen aan het neusje van de zalm als het gaat om melkgevend rundvee in Nederland. Volgens de organisatie komt maar liefst de helft van alle actieve melkveehouders naar het evenement.

Wat zoeken ze daar eigenlijk? Nieuwe informatie is er amper te vinden. Alleen de dochtergroepen op vrijdag hebben voor de vakman die bezig is met stierkeuze toegevoegde waarde. De rest is vooral show, zeker de zaterdag. De uitslag van de keuringen doet er voor de op productie gerichte fokkerij weinig toe. Het gaat om de buitenkant. Exterieur telt, productiecijfers tellen voor de uitslag van de koeienshows niet mee.

Het gaat dan ook niet om de prestaties maar om de sociale contacten, om de ontmoeting met vakgenoten en gelijkgestemden. De NRM als een feestje van trotse melkveehouders onder elkaar. Daar is niks mis mee, integendeel.

Daarnaast is er nog een doel: exportbevordering. Het is een prachtig evenement om buitenlandse gasten danwel klanten te laten zien wat ons land te bieden heeft. De Nederlandse fokkerij  mag dan op het gebied van exterieur misschien niet de absolute wereldtop zijn, maar er zit in de nationale veestapel kwaliteit genoeg. De export van fokmateriaal is nog altijd een belangrijke economische pijler onder de melkveehouderij. Als dit koeienfeest daar aan bijdraagt, mogen nog vele afleveringen volgen.

Eén reactie

  • koestal

    Veel boeren krijgen blijkbaar nooit genoeg van koeien kijken

Of registreer je om te kunnen reageren.