Redactieblog

1530 x bekeken 10 reacties

Klaar voor volgende stap bij antibiotica

De veehouderij verdient een compliment. Ten opzichte van 2009 is het antibioticagebruik in de vier belangrijkste veehouderijsectoren met 57,7 procent afgenomen.

Daarmee is de reductiedoelstelling van halvering van het gebruik in 2013 ten opzichte van 2009 ruimschoots gehaald. In de varkenshouderij daalde het antibioticagebruik afgelopen jaar met 30 procent, in de pluimveehouderij met 29 procent en de kalverhouderij met 15 procent. Alleen in de rundveehouderij bleef het antibioticagebruik stabiel.
Hoewel er alle lof klinkt voor de sectoren en de dierenartsen is het dossier hiermee zeker nog niet afgesloten. Voor 2015 staat een reductiedoelstelling van 70 procent genoteerd. Het uiteindelijke doel is niet de vermindering van het antibioticagebruik, maar vermindering van de resistentie tegen antibiotica. Eerder dit jaar kwamen hierover hoopgevende eerste cijfers naar buiten: de resistentievorming in de pluimveehouderij daalde sneller dan gedacht.
De Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen kondigt al aan naar een ander systeem te willen om verdere reductie van antibioticagebruik te realiseren. Even bekruipt het gevoel dat je een winnend team niet moet veranderen. Maar in de strijd tegen antibioticaresistentie lijkt dit wel de goede weg. Het laaghangende fruit is geplukt. Of een reductie van 70 procent haalbaar en noodzakelijk is, is nog moeilijk te zeggen. Beter is om te kijken welk antibioticagebruik het meeste risico vormt als het gaat om resistentievorming. Beter is het om daar op te richten dan op nog meer generieke doelen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Mag / moet ik uit dit stuk concluderen dat we in het verleden 'onnodig met antibiotica hebben gestrooid in onze stallen'. Hadden we als boeren door minder te luisteren naar de industrie geld in onze zak kunnen houden zonder slechtere productie resultaten? Het heeft er alle schijn van!!!

 • fransderondhoeven

  agratax1 vroeger reed een auto 1 op 8 nu 1 op 18 hier geld ook hetzelfde tijden veranderen mensen ook als we allemaal minder eten hoeven we ook niet af te vallen of naar de sport school zo gaan we maar door

 • Broes

  In zweden blijkt het antibioticagebruik nog veel lager te kunnen. Het lijkt mij zinvol om niet alleen de resistentie te willen verminderen maar ook het gebruik. Dat brengt namelijk ook de kosten omlaag. Pruducenten van antibiotica zullen altijd blijven lobbyen om hun afzet te garanderen. En Mariska Vermaas sluit daar naadloos op aan.

 • Burnetti

  Complimenten voor de inzet van de dierenartsen en veehouders die de reductie hebben gerealiseerd!

 • Mozes

  @Broes, je kunt het antibiotica gebruik in Zweden en Nederland niet met elkaar vergelijken omdat je met twee geheel verschillende veehouderijen te maken hebt.

 • Broes

  @Mozes: neemt niet weg dat je daarvan toch kunt leren en dat je de rol van de producenten niet uit het oog moet verliezen. Misschien kunnen die veehouderijen wel naar elkaar toegroeien met een beetje hulp van Europese wetgeving; alles ten behoeve van een gelijk speelveld.

 • Mozes

  @Broes, een belangrijk verschil is bv al dat wij in Nederland een grote kalvermesterij sector hebben. Kalveren zijn vatbaar voor darm en longinfecties waardoor deze vorm van veehouderij meer antibiotica vraagt. Als je antibioticagebruik wilt vergelijken moet je dat per sector doen. Melkvee met melkvee, vleeskalveren met vleeskalveren, enz.,

 • j.verstraten1

  antibiotica werken groeibevorderend. Daarom werden ze in het verleden ook wel via het (meng)voer toegediend. Het werkt ook bij kinderen.
  http://www.foodlog.nl/artikel/zijn-ze-nou-helemaal-gek-geworden-antibiotica-als-groeibevorderaar-voor-men/
  Idioterie dat men daar dan nog verder onderzoek naar gaat doen. Artsen met oogkleppen op, wellicht aangespoord door de pharma die haar omzet in Europa ziet dalen.

 • John*

  Antibiotica is niet zozeer groeibevorderend maar risico beperkend. Nu is er ook te zien wat er dankzij de megastallen met optimale huisvesting bereikt is.. mag ook wel is gezegd worden.

 • landboer

  Nooit geweten dat we dat aan de megastallen te danken hebben

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.