Redactieblog

Jan en Annie naar Brussel

Vorig jaar schreef ik over Annie Schreijer-Pierik dat die wachtgeld kreeg, terwijl ze ook boerin was. Nou, dat heb ik geweten. Wat een boze reacties, wat een afkeuring. Kortom, ik kreeg een kruiwagen vol kritiek over me heen.

Toen begreep ik het niet zo goed. Het ging over het hoge wachtgeld als ex-Tweede Kamerlid en dat verhaal hing ik op aan Annie. Dat had ik dus beter niet kunnen doen.

Het werd me vorige week pas helemaal helder dat ik daarmee de hele fanclub van Annie kwetste. Met liefst meer dan 110.000 voorkeurstemmen kwam ze in het Europese Parlement. Een ware prestatie. Veel boeren en boerinnen zullen haar hebben beloond voor haar inzet voor de agrarische sector in Nederland. Ze spreekt de taal van de boer en dat slaat aan. Veel succes dus, Annie, we zullen je volgen.

Jan Huitema, een jonge boer uit Makkinga, kwam ook met voorkeursstemmen in het Europese Parlement, met een kleine 25.000 stemmen. Ook een grote prestatie, want Huitema heeft geen fanclub uit het verleden. Hij is 29 jaar – zou dus een zoon van de 61-jarige Annie kunnen zijn -, heeft in Wageningen gestudeerd, een paar jaar in Brussel gewerkt en boert nu in maatschap met zijn ouders. Met trekker en aanhangwagen met de kreet 'boer zoekt stem', zocht en vond hij de publiciteit. Knap!

Jan en Annie dus samen naar Europa. Ik hoop vooral dat ze proberen het boerenverstand in Brussel terug te brengen. Als dat lukt, zijn ze voor onze sector onbetaalbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.