Redactieblog

3 reacties

Gezondheid

Je kunt van veel dingen ziek worden. Drinken, roken, te veel eten, sporten, allemaal risico's. Er is al heel veel onderzoek gedaan, maar er is nog niet vastgesteld dat je van veehouderijen ziek kunt worden, behalve van geiten.

Toch is dat elke keer weer een discussie, ook in rechtszaken tegen veehouderijen. Veel mensen hebben gezondheidsklachten. Een GGD-rapport noemt dat 'zelfgerapporteerde gezondheidseffecten en beleving'. In de Wet dieraantallen en gezondheid, die nu in voorbereiding is, wordt een juridische basis gegeven aan dit onderbuikgevoel.

Het voorzorgbeginsel lijkt een belangrijke rol te gaan spelen: ook al is er wetenschappelijke onzekerheid, dat hoeft niet te leiden tot het achterwege laten van maatregelen. En dus komen er 'veedichte gebieden' en worden per veehouderijlocatie maximale dieraantallen vastgesteld. Ik heb daar wel moeite mee: er zijn geen gezondheidseffecten, maar we nemen toch wel drastische maatregelen. En hoe ver moet dat dan gaan met dat voorzorgsbeginsel? Als je zaken die volgens onderzoek geen risico opleveren aanpakt, dan moet je dat zeker doen met zaken waarvan wel vaststaat dat zij risico's opleveren. En dan weet ik er nog wel een paar: autorijden, naar voetballen kijken, bergbeklimmen, werken, patat met frikandellen eten, popfestivals bezoeken. Dat zijn natuurlijk allemaal wel leuke dingen, dus worden de risico's misschien gemakkelijker geaccepteerd. Wat heeft het tenslotte voor zin om heel oud te worden zonder al die genoegens?

Zelf pas ik het voorzorgsbeginsel dan ook uiterst selectief toe: alleen als het om sporten gaat. Het is bekend dat je daarvan allerlei blessures kunt krijgen, dus daar waag ik mij maar niet aan. Maar varkens of kippen in de buurt, die zijn niet leuk, daar beleven we als omgeving geen plezier aan. Die moeten weg. Het zou tenslotte toch wel heel lullig zijn als uiteindelijk in je advertentie kwam te staan: hij woonde dertig jaar in een veedicht gebied. Een ongelijke strijd die niet te winnen was.

Laatste reacties

 • Marco22

  Die laatste zin is erg sterk.

 • jan van den broek

  De wetenschap denkt te weten dat wij mensen niet zoek worden van de uitstoot van varkens, koeien, runder, eend, kippen ,kalkoenen,nertsen stallen.Ik hoop dat de wetenschap gelijk heeft,
  Echter bij geitenstallen ,is de uitstoot van besmetten stallen ,met geiten wel zeer ongezond, voorbijgangers, die deze uitgestoten lucht inademen kunnen Q-koorts krijgen.
  Het is en was erg dat de twee van het CDA eentje met een blonde lok dit bleven ontkennen, echter om rust te krijgen in het bio gebeuren,zou hier toch maximale prioritijd aan gespendeerd mogen worden.
  De mensen die hier verantwoordelijk voor dragen, moeten alert,zijn scherp en bij vermoedens ,het geheel goed onderzoeken en afschermen. Je zou maar iemand verloren hebben door dat hij of zij overleden is aan Q - koorts.

 • agro1

  Q kwam niet uit stallen, maar van Q-mest op het land gespreid. hoewel.... zonder stallen met zeeeer grote aantallen dieren in dichte pakking zou dit ernstige probleem zich waarschijnlijk niet in die mate voorgedaan hebben. je zal maar een buurman hebben, die Q-mest van heinde en verre aan laat voeren, nou daar ben je (letterlijk) mooi klaar mee. ciolos boppe!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.