Commentaar

623 x bekeken

Geen lappendeken van convenanten

Een afgewogen landelijk middelenbeleid is beter dan lappendeken aan lokale regels.

Het nieuws over de chemische gewasbescherming volgt elkaar op. Lokaal en landelijk. Anderhalve week geleden ondertekenden in Hardenberg (Ov.) gemeente, bollentelers en verontruste omwonenden een convenant waarin bollentelers beloven rekening te houden met omwonenden. Vorige week verbood staatssecretaris Dijksma per direct voor heel Nederland het grondontsmettingsmiddel metam-natrium. Volgens Dijksma kan niet worden uitgesloten dat het middel schade toebrengt aan de gezondheid van kinderen.
Het is goed de lokale aanpak eens af te zetten tegen de landelijke. Wat vinden we van het plaatselijke Hardenbergse convenant? Je kunt pragmatisch redeneren dat de bollentelers met die 5 meterzone plus wat overlegopdrachten goed wegkomen. Vorig jaar nog wilde men daar nog een spuitvrije zone van 50 (!) meter. Pak als ondernemer zo’n convenant met beide handen aan, zeg je dan. Je plek in je omgeving moet je verdienen. Als je zo de boel kunt sussen ...

Maar er is ook een principiële kant: waar bemoeien ze zich in Hardenberg mee? Middelen worden uit-en-te-na getoetst. Als een spuitvrije zone nodig is, dan overal in Nederland. Als die niet nodig is, dan natuurlijk ook in Hardenberg niet.

Staatssecretaris Dijksma zei in februari op een bijeenkomst te snappen dat het middelendebat soms emotioneel kan zijn. Tegelijk zei ze ook dat volgens wetenschappelijke, Wageningse criteria moet worden gewerkt.

Hoe gecompliceerd dát al is, blijkt uit het gegeven dat de gezondheidsschade door metam-natrium niet keihard vaststaat, maar dat die ‘niet kan worden uitgesloten’. Het is al moeilijk genoeg om op basis hiervan de pittige ingreep van een tijdelijk verbod te nemen. Je wilt er toch niet aan denken dat alle gemeenten een apparaat moeten optuigen om dit soort beslissingen zelf verantwoord te kunnen nemen.

Het is echt een misvatting om te denken dat een lappendeken aan gemeentelijke convenanten een alternatief kan zijn voor een afgewogen, in de samenleving ingebed, landelijk middelenbeleid.Of registreer je om te kunnen reageren.