AlgemeenOpinie

EU belangrijk voor boer én natuur

‘Europa’ is een arena waar landbouw en natuur elkaar veel te bieden hebben. Die hoeven elkaar bovendien niet in de weg te zitten.

‘Europa’ is een arena waar landbouw en natuur elkaar veel te bieden hebben. Tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen, de afgelopen maanden, viel mij op dat zowel landbouw- als natuurorganisaties groot belang hechten aan Europees beleid en Europese samenwerking. Voor landbouw is dat het GLB, voor de natuur met name Natura 2000. Voor beide sectoren is eenduidigheid op Europese schaal van groot belang. Voor de landbouw vanwege markt en concurrentie, voor de natuur om Europese topnatuur veilig te stellen op de beste locaties. Uiteindelijk zijn beide sectoren er in mijn ogen bij gebaat als gewassen en natuurtypen floreren op de plekken waar de natuurlijke omstandigheden het gunstigst zijn.

Europees natuurbeleid groot succes

In haar recente natuurvisie stelt staatssecretaris Dijksma dat het Europees natuurbeleid (Natura 2000) een groot succes is. Dat komt doordat het een offensief natuurbeleid is: maak natuur zo robuust dat deze een stootje kan hebben. Als dat eenmaal zo is, vormen economische ontwikkelingen ook geen grote bedreiging meer en kunnen natuur en economie beide tot hun recht komen. Deze programmatische benadering ligt ook ten grondslag aan de PAS: een sterke natuur kan beter tegen enige belasting met stikstof. Ik hoop deze manier van werken binnenkort vastgelegd te zien in de nieuwe natuurwet.

Multifunctionele natuur in opmars

Op Europese schaal doet ook de multifunctionaliteit opgeld. Natuur is er niet alleen voor zichzelf, maar ook voor waterveiligheid, zuivering van drinkwater, recreatie, gezondheid, natuurlijke plaagbestrijding. En landbouw doet meer dan producten voortbrengen. Die sector kan bijdragen aan vele maatschappelijke behoeften en verdient daarvoor dan ook beloning.

Terecht hechten zowel de landbouw als natuurgerelateerde partijen dus grote waarde aan Europa. Europees prioriteren geeft het beste resultaat per euro van de belastingbetaler en klant. Europees optimaliseren kan leiden tot twee sectoren die robuust en gezond zijn en elkaar daardoor minder in de weg zitten. Alle reden dus om daarbij waar mogelijk samen op te trekken.

Lees meer over de verkiezingen!

Beheer
WP Admin