Commentaar

7 reacties

Dilemma's bij financiering

Er is iets schizofreens aan de hand met financiering in de land- en tuinbouw. Aan de ene kant is er de klacht dat het steeds moeilijker wordt om geld los te krijgen bij banken.

Niet alleen gonst dit op sociale media, ook de economen van het LEI benoemen dit bij de presentatie van het jaarlijkse financiële overzicht van de sector in het Landbouw Economisch Bericht. Banken zijn voorzichtiger geworden na de financiële crisis. In reactie groeit de belangstelling voor alternatieve vormen van financiering, zoals crowdfunding en kredietunies.

Tegelijk is het verstrekte vreemd vermogen in agrarische bedrijven de afgelopen jaren wel enorm toegenomen. De financiering per bedrijf is in tien jaar meer dan verdubbeld. Blijkbaar is die terughoudendheid van de banken in de praktijk minder groot dan gedacht. Als ze eenmaal over de streep zijn, lenen ze het geld bovendien betrekkelijk goedkoop uit. De rente is historisch laag, en zelfs met de hoge opslagen die banken rekenen, blijven de geldkosten historisch gezien laag.

Conclusie moet zijn dat het toch wel een beetje meevalt met het gebrek aan bankgeld. De zorg moet eerder uitgaan naar een te zware financiering van bedrijven dan naar een te grote terughoudendheid bij de kredietverlening. En voor wie 'nee' krijgt bij de bank mag het verleidelijk zijn om crowdfunding te proberen, maar de mogelijkheden zijn beperkt en er zijn veel voetangels en klemmen.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Of zijn banken voorzichtiger omdat ze zich realiseren dat veel bedrijven er inmiddels ook wel diep genoeg in zitten? Die lage rentes zullen toch immers ook niet tot in het oneindige blijven duren?

 • ikkethuis

  Ik heb bij deze blog ook nog vele vragen. Is het niet mogelijk voor Boerderij hier wat dieper in te duiken. Lijkt me heel intressant.

 • ohzo

  Als er andere financiers zijn, waarom denkt de Rabo dat we hen nog nodig zijn?

 • farmerbn

  In Frankrijk 7-jaar lening met vaste rente van 2.3%. Jaarlijks aflossen.

 • Mels

  Pinkeltje,ik denk dat je het bij het rechte eind hebt.Zou het zo kunnen zijn dat banken inzien dat grond de zichzelf onmogelijk nog terug kan verdienen het financieren niet meer waard is tenzij er zovee EV in het bedrijf zit dat dat als onderpand gebruikt wordt....Moeten alle stallen en andere agrarische gebouwen wel zo mooi en luxe....Moet ik nog doorgaan??

 • koestal

  Nieuwe stallen schieten hier als paddestoelen uit de grond,en land wordt ook vlot verkocht,hoezo dilemma,s ?

 • Sjaak

  'Conclusie moet zijn dat het toch wel een beetje meevalt met het gebrek aan bankgeld. De zorg moet eerder uitgaan naar een te zware financiering van bedrijven dan naar een te grote terughoudendheid bij de kredietverlening. En voor wie 'nee' krijgt bij de bank mag het verleidelijk zijn om crowdfunding te proberen, maar de mogelijkheden zijn beperkt en er zijn veel voetangels en klemmen. '

  Bovenstaande is alles zeggend en de kern waar het om draait. De depositorente bij de ECB is negatief, het is voor de banken dus niet echt interessant om hun overtollige liquiditeit daar te stallen, wat ze overigens ook weer te danken hebben aan extra ECB-leningen....over dilemma's gesproken!
  De reden dat een bank niet financiert heeft ook meer te maken met de 'zorg-plicht' dan met de beschikbaarheid van liquide middelen en ook ik ben van mening, dat als een bank, op dit moment in dit financieel klimaat 'nee' zegt tegen een financieringsaanvraag, alternatieve financieringsvormen eigenlijk ook geen verantwoord perspectief bieden....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.