Redactieblog

2062 x bekeken 5 reacties

De goede kant van superheffing betalen

"Sneu geld", zegt Hanna over de €132 miljoen die de Nederlandse boer over vorig jaar aan superheffing moet betalen. "Alleen Brussel wordt er beter van. Ze konden het beter besteden aan de oplossing van het mestprobleem. Hadden we er allemaal nog wat aan."

Het zijn inderdaad forse bedragen. Je weet dat het er aan zit te komen, maar je schrikt toch nog. Zo wordt een goed jaar weer afgeroomd.

"Jullie moeten niet zo zeuren", sneert Hans. "Het gezegde dat boeren altijd klagen komt daarmee uit. Kijk eens naar de goede kant van deze hoge bedragen aan superheffing."

"Goede kanten?", vraagt Hanna verbaasd. "Wat moet ik me daarbij voorstellen? En wat dat klagen betreft, dat zou ik maar niet te hard zeggen. Misschien waren de boeren vroeger echte klagers, maar nu zijn de rollen omgekeerd. De burgers klagen meer over de boeren en dat hangt mij de keel uit. Wij moeten steeds in de verdediging."

"Dat bereik je door als melkveehouder nu te klagen over de hoge superheffing", zegt Hans. "We hebben zelf de overschrijding veroorzaakt. Dan moet er betaald worden. En het positieve van het hoge bedrag aan superheffing is dat vele boeren investeren in hun toekomst na 2015. Dat is winst. Verder was en is de melkprijs zodanig, dat de superheffing de betrokken boer veel minder kost dan in de jaren met lage melkprijzen."

"Het meest belangrijke is dat de markt kennelijk een verhoging van de melkproductie van ruim 4 procent kan hebben", vervolgt Hans. "Er zijn geen extra overschotten, de vooruitzichten op de zuivelmarkt blijven gunstig. Ook voor de komende tijd wordt een goede melkprijs verwacht. Misschien wat lager dan vorig jaar, maar nog steeds een melkprijs waar we uitstekend kunnen boeren. Wat willen we nog meer? Niets om te klagen dus."

Zit wat in. Misschien moeten we maar even slikken over de superheffing en ons verder richten op de vetcorrectie voor volgend jaar. Die race is nog niet gelopen en daar moeten we allemaal achter staan. Hier zouden LTO, NMV en DDB best samen een vuist kunnen maken.

Laatste reacties

 • Fermer

  Superheffing betalen is geld terugbetalen. En fijn dat de rest van Europa zich wel aan het quotum gehouden heeft, waarschijnlijk bleef daardoor de melkprijs in de benen.

 • agratax2

  Met Hans in gezwinde spoed naar 2015 met een eindeloze productie ruimte als de superheffing en de quotering tot het verleden behoort. Maar waarom spiegelt Vergaderboer zich zo graag aan de super grote bedrijven in Ameriika, als we weten dat de meerderheid van de bedrijven van Nederlandse omvang is en dat er in zijn algemeenheid met laatste Farm Bill weer heel erg veel $$$$$$$$$$$$$$$$$ richting landbouw zijn gegaan en zullen gaan. Reken in dezen niet op Brussel.

 • joannes

  @agratax1, omdat het eigenbelang vaak de opinie kleurt! Verwacht van Vergaderboer geen algemeen maatschappelijk belang daar is hij letterlijk te kortzichtig voor. Wanneer hij met zijn intellect wat ruimer zou waarnemen, zal ook hij moeten constateren, dat maatschappelijk gezien, Nederland niet de plaats is om voor de Wereld, of zelfs Europa, te produceren. Laat staan dat er vergelijkingen met de US gemaakt kunnen worden.

 • Broer

  Nog negen en een halve maand kwotering.
  Soms telt elke cent maar het is ook goed om een kerel te zijn en niet te pleiten (zeuren) om tijdens deze laatste wedstrijd de regels te veranderen.
  NMV / DDB willlen eigenlijk ook niet méér melken en Lto kan van de aldus bespaarde inzet beter de contributie naar beneden doen.
  En als het vanaf nu niet meer regent ..

 • koestal

  al een beetje wennen aan het quotumloze tijdperk

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.