Redactieblog

4 reacties

Commissarissen voor de etalage

Rokje aan, 35 jaar, een goede opleiding, een leuke snoet en een vlotte babbel: tegenwoordig het beste profiel om in aanmerking te komen voor een vacature in een raad van commissarissen. Niks op vrouwen tegen in besturen, ze mogen er wel meer komen, want ze brengen kwaliteiten mee die mannen niet hebben. Maar dat positieve discriminatie ten aanzien van vrouwen altijd het gewenste effect heeft, betwijfel ik. Nu wordt de lat voor vrouwen minder hoog gelegd dan voor mannen en dan hebben de dames alleen maar etalagewaarde.

Niet dat dit van toepassing hoeft te zijn op de nieuwste RvC-aanwinst van FrieslandCampina, mevrouw Addink, groen is ze wel. Daarmee is het benoemen van onervaren bestuurders op deze functies het koesteren van illusies en het 'handelen' van teleurstellingen. Een goed college behoeft vrouwen en mannen met opleiding, expertise en ervaring, waarbij routiniers en starters met een tinteling in de ogen een gezonde mix vormen.

Ook nu weer koos FrieslandCampina een commissaris van buiten de colleges, wederom een miskenning van de kwaliteit in de ledenraad. Geheid hebben ook nu  vier, vijf of zes mensen uit de ledenraad gesolliciteerd naar de functie in de RvC. Dat is een fenomeen wat zich vaker manifesteert bij FC. Het zal toch niet zo zijn dat uit de dikke 200 ledenraadsleden niet een 60 – 70 procent van de RvC gevuld kan worden. Het wordt hoognodig tijd, dat er een andere verkiezingsmethodiek komt dan de huidige.

Vertrouwenscommissies zoals we die nu kennen, zijn incestueuze instituties, welke niet transparant acteren. Plaats mensen die voldoende cv hebben op de kieslijst en laat de ledenraad stemmen. De externe commissarissen geven nu vacature-advies; dat goed wegen is vanzelfsprekend, maar we hebben niks aan alleen steriele calculerende bestuurders zonder boerenbeleving. Onze coöperaties zijn geworden wat ze zijn, doordat bestuurders visies hadden, die verder gingen dan spreadsheets en businessplannen. Een interne, die half zo goed is als een van buiten, is in de praktijk twee keer zo best.

Laatste reacties

 • agratax2

  Jan wat jij hier te berde brangt, kan wel eens de doodsteek worden voor de cooperaties. Cooperatie zijn is meer dan een theoretisch verhaal het is een gevoel en hoe moet je dat gevoel hebben als je niet uit landbouw komt en er ookal geen binding mee hebt, anders dan lid van de RvC. Voor mij moet je proberen om statutair moeten regelen dat er inderdaad een 51-75 % van de RvC bestaat uit leden leveranciers of ex leden (oud bedrijfshoofden die bedrijf hebben overgedragen) of patners van leden / leveranciers. In uiterste nood mensen van buitenaf die hun sporen in delandbouw cooperatie wereld hebben verdiend. Mensen die het cooperatieve gevoel in iedere vezel van hun lijf voelen. We moeten in ieder geval in dit land af van de percentages vrouwen en mannen in dit soort colleges, het moet gaan over KWALITEIT bij besturen en niet over sexe.

 • joannes

  Nou, jij durft! Tegen de Politieke en Regel stroom op te roeien! Natuurlijk zullen je emoties liggen zoals je beschrijft in je blog. En rationeel kan je dat ook goed verkopen voor de Boeren achterban, de eigenaren/aandeelhouders! Maar hoe zit het met de actualiteit? De Regelgeving, De Maatschappelijke acceptatie, het Subsidiebeleid, Mestwetgeving, Ruimtelijke Ordening, Natuurbeleid, Export vergunningen, het Politieke Wereld Toneel, enz, enz, Een vertegenwoordiger uit de ledenraad zou best kennis en ervaring over al deze onderwerpen in kunnen brengen maar om de discussie in/binnen de RvC te houden is volgens mij de keuze van een ¨buitenstaander¨ interessanter. Overigens loopt het zo´n vaart niet met je stelling want Mevrouw Addink voldoet behalve leeftijd en buiten de ledenraad, aan al je gewaarde voorwaarden. Je betoog maakt maar weer duidelijk dat coöperaties het liefst defensief en incestieus (boeren onder elkaar) bestuurd willen worden.

 • koestal

  Ach was het met Dijksma ook al niet zo,geen enkele kennis of ervaring met landbouw,maar die heeft wel flink wat juristen achter de hand,die laat je maar op de boeren los.

 • drikhend

  Ik vraag mij af of je een groot bedrijf nog wel coöperatie mag noemen . Ze zijn meestal zo groot dat ze moeten vechten om te overleven . En dan niet meer met belang van de boer (leden) bezig zijn . En dan komen de managers van alle kanten bij deze bedrijven binnen en zullen maar een doel naar streven groei ten koste van lange termijn visie . Een coöperatie gaat voor continuïteit en heeft een lange termijn visie die continu voordeel van leden voor ogen heeft . En niet het groeien om ego en de zakken van managers te strelen of te vullen .

Of registreer je om te kunnen reageren.