AlgemeenOpinie

Commissarissen voor de etalage

Rokje aan, 35 jaar, een goede opleiding, een leuke snoet en een vlotte babbel: tegenwoordig het beste profiel om in aanmerking te komen voor een vacature in een raad van commissarissen. Niks op vrouwen tegen in besturen, ze mogen er wel meer komen, want ze brengen kwaliteiten mee die mannen niet hebben. Maar dat positieve discriminatie ten aanzien van vrouwen altijd het gewenste effect heeft, betwijfel ik. Nu wordt de lat voor vrouwen minder hoog gelegd dan voor mannen en dan hebben de dames alleen maar etalagewaarde.

Niet dat dit van toepassing hoeft te zijn op de nieuwste RvC-aanwinst van FrieslandCampina, mevrouw Addink, groen is ze wel. Daarmee is het benoemen van onervaren bestuurders op deze functies het koesteren van illusies en het ‘handelen’ van teleurstellingen. Een goed college behoeft vrouwen en mannen met opleiding, expertise en ervaring, waarbij routiniers en starters met een tinteling in de ogen een gezonde mix vormen.

Ook nu weer koos FrieslandCampina een commissaris van buiten de colleges, wederom een miskenning van de kwaliteit in de ledenraad. Geheid hebben ook nu  vier, vijf of zes mensen uit de ledenraad gesolliciteerd naar de functie in de RvC. Dat is een fenomeen wat zich vaker manifesteert bij FC. Het zal toch niet zo zijn dat uit de dikke 200 ledenraadsleden niet een 60 – 70 procent van de RvC gevuld kan worden. Het wordt hoognodig tijd, dat er een andere verkiezingsmethodiek komt dan de huidige.

Vertrouwenscommissies zoals we die nu kennen, zijn incestueuze instituties, welke niet transparant acteren. Plaats mensen die voldoende cv hebben op de kieslijst en laat de ledenraad stemmen. De externe commissarissen geven nu vacature-advies; dat goed wegen is vanzelfsprekend, maar we hebben niks aan alleen steriele calculerende bestuurders zonder boerenbeleving. Onze coöperaties zijn geworden wat ze zijn, doordat bestuurders visies hadden, die verder gingen dan spreadsheets en businessplannen. Een interne, die half zo goed is als een van buiten, is in de praktijk twee keer zo best.

Beheer
WP Admin