Redactieblog

9 reacties

Boer blijven

Begin deze eeuw sprak toenmalig landbouwminister Brinkhorst er regelmatig zijn verbazing over uit dat boeren ook bij een laag inkomen hun bedrijf blijven voortzetten.

Hij heeft zelfs Dr. Paul Schnabel, destijds directeur van het Sociaal-Cultureel Planbureau, een essay laten opstellen over de vraag waarom boeren boer blijven. En inderdaad, hoewel het tegenwoordig in de glastuinbouw en in mindere mate de varkens- en pluimveehouderij wat anders ligt, komt het slechts sporadisch voor dat agrarische bedrijven 'voortijdig' stoppen.

Globaal gesproken zijn de agrarische inkomens de laatste jaren beter dan in de tijd van Brinkhorst. Toch is de beloning dooreen genomen nog niet erg riant, al zijn er natuurlijk grote verschillen tussen de diverse sectoren en tussen afzonderlijke ondernemers. Als ik het goed heb uitgerekend, verdienden boeren en tuinders en hun gezinsleden in de afgelopen tien jaar gemiddeld op het bedrijf - inclusief toeslagen, maar zonder inkomsten van buiten het bedrijf - zo'n 15 tot 16 euro per uur. Dit bedrag omvat ook de vergoeding voor het gezinskapitaal van gemiddeld circa 1,5 miljoen euro per bedrijf. Ruwweg een derde van de agrarische gezinnen heeft een totaal inkomen – dus inclusief inkomsten van buiten het bedrijf - beneden het minimum voor zelfstandigen. Deze gegevens wijzen erop dat de vraag van Brinkhorst nog steeds actueel is.

Het ondanks een lage beloning voorzetten van het agrarisch bedrijf wordt vaak toegeschreven – ook door Dr. Schnabel – aan factoren als gehechtheid aan beroep, bestaan, woonplek en manier van leven. Zulke factoren spelen natuurlijk een belangrijke rol, maar ook financieel gezien zal boer blijven, ondanks een laag inkomen, in veel gevallen de minst slechte keus zijn. Het is namelijk de vraag of een agrariër als hij elders emplooi zoekt, een hogere (netto) beloning ontvangt voor zijn arbeid en zijn kapitaal dan bij voortzetting van het bedrijf. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met de waardestijging van de grond en met fiscale aspecten. Het hoeft dus lang niet altijd verbazing te wekken dat boeren lang boer blijven.

Laatste reacties

 • Fermer

  Een boer leeft arm, maar sterft rijk. Leuk voor de opvolgers (?) en de belasting. 15 euro per uur, gerekend over 2000? uur per jaar geeft een 30.000 euro per jaar inkomen. Toeslagrechten ong. 15.000 euro, vergoeding kapitaal a 1.5% geeft 22.000 euro, samen 37.000 euro. Dus op je productie leg je 7.000 euro toe, leuk voor de agrarische industrie.

 • farmerbn

  Met 4 ton melk en voldoende eigen land verdient een boer mooi genoeg voor zijn gezin. Hij kan het werk goed af en zijn bedrijf hoeft voor hemzelf niet groter. Echter de firma's waar hij zijn voer enz koopt , zien hun klant liever groeien want hoe meer koeien dat hij melkt hoe meer voer hij nodig heeft. De boer wordt door allerlei (foute)argumenten gepushed om te groeien. Hierdoor gaat hij echter niet meer verdienen maar krijgt het alleen maar drukker. Hij groeit voor het voordeel van zijn voerfirma,boekhouder of bank. Dat is de reden dat een boer blijft boeren (kan niet meer stoppen) maar ook dat er weinig wordt verdient (veel aflossen,afbetalen en onnodig investeren). Er valt niet veel te verdienen voor toeleveringsbedrijven van een schuldloze kleinere, maar meer verdienende boer.

 • Barneveldsei

  Van de 15 euro per uur maal 80 uur per week, gaat 10 euro per uur naar de belasting. Toch wel triest.

 • John*

  boeren hebben een hekel een belasting betalen en dat is de rede waarom ze zo 'weinig' verdienen. duurzame productie middelen in de helft van de economische levensduur afgeschreven. op het moment dat er weer belasting betaald moet worden wordt er weer geïnvesteerd.. en zo gaat het maar door. Op het moment dat de ondernemer besluit te stoppen boert deze rustig uit en verkoopt stukje bij beetje zijn bedrijf om de winsten maar te drukken... melkquotum en varkensrechten zijn het ultieme middel om de bedrijfswinsten te drukken.

 • pinkeltje

  80 uur per week maal 50 weken (ik gun een boer ook 2 weken vakantie) maakt 4000 uur. Maal 15 is 60.000. Daar zou dan 40.000 aan inkomstenbelasting over worden betaald? Ben benieuwd hoe meneer Braak dat heeft uitgerekend. Volgens mij heeft een boer gewoon met dezelfde tarieven voor inkomstenbelasting te maken als iedere andere Nederlander? Ben ook benieuwd hoeveel boeren er daadwerkelijk effectief 80 uur per week werken. Dat is ook makkelijker gezegd dan gedaan en dat ga je in ieder geval geen 40 jaar volhouden.

 • farmer135

  nou pinkeltje dat is natuurlijk gemiddeld : er zullen weken bij zijn van 60 uur maar ook weken van 100 uur

 • pinkeltje

  Ook gemiddeld geloof ik er niks van. Net zo min als dat gekakel over die 15 Euro per uur waar dan tweederde van naar de belasting gaat. Of vanuit het oogpunt van de belastingbetaler: Hoeveel subsidies heeft zo'n hard werkende ondernemer dan ontvangen?

 • John*

  als die subsidies er nu is afgingen.. dan zouden de producten twee keer zo duur worden en hoeft de boer niet meer zoveel en lang te werken. zal wel ff schrikken worden in de supermarkt... maar dat terzijde

 • agratax2

  @emmerei. Je berekening toont mooi aan waarom -overname- door de kinderen zo moeilijk is. Zij hebben die 1,5 miljoen eigen vermogen nog niet Zij zijn dan ook aangewezen op subsidie van de oude boer of van een inkomen van buiten het bedrijf.
  @John. Als de subsidie verdwijnt, worden de producten duurder maar de belasting kan naar beneden. Hier zit nu net het addertje onder het gras, subsidie bedrag verwerken in de consumenten prijs betekent; 'Dat armen een gelijk deel kwijt zijn aan eten dan de rijken. Warbij we moeten aantekenen dat de armen nu niet bijdragen aan de subsidie pot en de rijken dubbel'. Van deze werkwijze gaat een inkomens nivelerende werking uit.' Deze nivelering wordt door politiek Den Haag niet gezien en voor hen geldt; 'Landbouw subsidie weg, goedkoop eten uit het buitenland en veel grond voor natuur. Dat deze natuur een hoge prijs zal hebben ontgaat deze 'Alpha 's'. Wij geen eigen eten, dan gaat de vraagprijs omhoog, maar we zullen ook meer dan honderdduizend werlklozen erbij krijgen en de export (met Brusselse subsidie) mislopen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.