Commentaar

1475 x bekeken 2 reacties

Balanceren met antibiotica

Antibioticaresistentie wordt volgens deskundigen één van de grootste gezondheidsproblemen de komende decennia. Vanwege dit gegeven heeft minister Schippers van volksgezondheid samen met Sharon Dijksma een internationale top over antibioticaresistentie georganiseerd.

De centrale boodschap van Schippers is dat overheden, bedrijfsleven en wetenschappers wereldwijd moeten samenwerken bij het aanpakken van antibioticaresistentie. Schippers noemt in dat kader drie belangrijke thema's: een zoektocht naar nieuwe antibiotica, focus op het afmaken van kuren en het voorkomen van infecties. Binnen dat laatste item zijn hygiëne en het verminderen van het antibioticagebruik in humane en dierlijke sector speerpunten.

De veehouderij pakt dat voortvarend op zo blijkt uit de laatste rapportage van de stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen. Alleen het afgelopen jaar al is in de zeugenhouderij 37 procent minder antibiotica ingezet. Dit positieve nieuws kent echter wel een keerzijde. Zo zijn er verschillende ziektes die vaker de kop op steken in de varkenshouderij. Het streven om maar geen antibiotica te gebruiken wordt in voorkomende gevallen te ver doorgevoerd. Dat gaat ten koste van dierenwelzijn en voedselkwaliteit.

Het verder drukken van het antibioticagebruik zonder dat de diergezondheid daaronder lijdt, is de echte uitdaging voor de komende jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.