Redactieblog

2585 x bekeken 1 reactie

Arend Heida is ondernemer

U hebt ongetwijfeld gehoord van de familie Heida in Lelystad. Het bedrijf waar vader Jan 25 jaar geleden begon met het maken en aan de man brengen van yoghurt. Veel smaak en veel calorieën. Het liep als een trein.

Het bedrijf werd in 2001 zelfs Agrarisch Ondernemer van het jaar. Mede door de yoghurt. Zoon Arend stond toen al in de startblokken en nam het bedrijf in 2006 over.

Nu heeft Arend de yoghurtproductie overgedaan aan zuivelboerderij Den Eelder. Hij voelt zich toch meer melkveehouder dan ondernemer. Zegt hij in Boerderij Ambitie. Hij heeft nu – samen met zijn vrouw Marlies – naast Lelystad ook nog een stevig melkveehouderijbedrijf in Groningen. Met het vervallen van de superheffing wil hij uitbreiden. Een bedrijf van 500 koeien lijkt hem het meest rendabel. Een bedrijf met 300 het meest wenselijke en maatschappelijk acceptabel. Want Arend Heida vindt die weidegang noodzakelijk voor het imago van de melkveehouderij.

Op een vraag of hij zich nu ondernemer voelt of melkveehouder koos hij voor het laatste. Dat ben ik niet met hem eens. Volgens mij is hij een echte ondernemer. De yoghurt, waar het bedrijf veel geld mee heeft verdiend, stoot hij af. De noodzakelijke aandacht voor de afzetmarkt kan hij niet geven omdat zijn twee boerderijen en gezin met vijf kinderen veel aandacht vragen. Dat is ondernemerschap. Keuzes maken en aanpassen.

Hij ziet de uitbreiding van activiteiten liever bij de twee melkveebedrijven, waarbij het bedrijf in Groningen volledig draait met vreemd personeel. Bovendien houdt hij rekening met de maatschappelijke acceptatie door de bedrijven niet te groot te laten worden. Desnoods splitst hij. Want hij kiest voor weidegang.

Dus een echte ondernemende melkveehouder, met de nadruk op ondernemer. Inspirerend dat er zulke jonge boeren zijn.

Eén reactie

  • koestal

    Zal me benieuwen hoe hij weidegang gaat organiseren met deze koppels koeien

Of registreer je om te kunnen reageren.