AlgemeenOpinie

Wijffels duidelijk over coöperatie en beursgang

Hebt u het interview op de televisie met Herman Wijffels, voormalig topman van de Rabo, gezien? Zo niet, dan hebt u wat gemist.

Een man die zijn kwetsbaarheid durfde te tonen. Hij heeft in zijn privéleven veel meegemaakt, maar is altijd staande gebleven.

Een man met gezag, die nu ook weer interessante uitspraken deed. Over de Rabo, maar ook over coöperatie en de beursgang van coöperaties.

Kort en bondig formuleerde hij zijn bezwaren. Als een coöperatie naar de beurs gaat verandert plotseling de doelstelling. Het aandeelhoudersbelang komt op de eerste plaats. Als dat niet meer de boeren zijn, zoals in coöperaties, dan staat de geldverschaffer op nummer één.

Even simpel als duidelijk. Als Forfarmers naar de beurs gaat, moet de koers aantrekkelijk blijven. Een hoge winst dus en een fors dividend. Dan blijft de aandeelhouder tevreden.

Dat kan niet anders gaan dan ten koste van de afnemer, de boer. Men kan nog best concurrerend zijn, maar het eerste doel is winst en daarna – op afstand – het boerenbelang. Forfarmers heeft daarvoor gekozen. Bij de uitspraken van Wijffels werd me dat weer pijnlijk duidelijk. We hebben het roer uit handen gegeven. De aandeelhouders zijn de baas en wij hoeven alleen maar een beetje tevreden te zijn.

In dezelfde lijn ligt volgens Wijffels de teloorgang van de Rabo. Er zijn allemaal mensen op topposities binnen gehaald, die geen kaas hadden gegeten van coöperaties. Het ging hun alleen maar om eigenbelang (bonussen) en hoge winsten. Het coöperatieve vind je alleen nog terug bij de plaatselijke Rabobanken, betoogde Wijffels.

Hij heeft gelijk. Daarom moeten die wakker worden/blijven en zorgen dat centrale bank in Utrecht weer met beide benen op de grond staat. Anders kunnen ze het logo wel afschaffen.

Beheer
WP Admin