Redactieblog

1768 x bekeken 12 reacties

Wijffels duidelijk over coöperatie en beursgang

Hebt u het interview op de televisie met Herman Wijffels, voormalig topman van de Rabo, gezien? Zo niet, dan hebt u wat gemist.

Een man die zijn kwetsbaarheid durfde te tonen. Hij heeft in zijn privéleven veel meegemaakt, maar is altijd staande gebleven.

Een man met gezag, die nu ook weer interessante uitspraken deed. Over de Rabo, maar ook over coöperatie en de beursgang van coöperaties.

Kort en bondig formuleerde hij zijn bezwaren. Als een coöperatie naar de beurs gaat verandert plotseling de doelstelling. Het aandeelhoudersbelang komt op de eerste plaats. Als dat niet meer de boeren zijn, zoals in coöperaties, dan staat de geldverschaffer op nummer één.

Even simpel als duidelijk. Als Forfarmers naar de beurs gaat, moet de koers aantrekkelijk blijven. Een hoge winst dus en een fors dividend. Dan blijft de aandeelhouder tevreden.

Dat kan niet anders gaan dan ten koste van de afnemer, de boer. Men kan nog best concurrerend zijn, maar het eerste doel is winst en daarna – op afstand – het boerenbelang. Forfarmers heeft daarvoor gekozen. Bij de uitspraken van Wijffels werd me dat weer pijnlijk duidelijk. We hebben het roer uit handen gegeven. De aandeelhouders zijn de baas en wij hoeven alleen maar een beetje tevreden te zijn.

In dezelfde lijn ligt volgens Wijffels de teloorgang van de Rabo. Er zijn allemaal mensen op topposities binnen gehaald, die geen kaas hadden gegeten van coöperaties. Het ging hun alleen maar om eigenbelang (bonussen) en hoge winsten. Het coöperatieve vind je alleen nog terug bij de plaatselijke Rabobanken, betoogde Wijffels.

Hij heeft gelijk. Daarom moeten die wakker worden/blijven en zorgen dat centrale bank in Utrecht weer met beide benen op de grond staat. Anders kunnen ze het logo wel afschaffen.

Laatste reacties

 • agratax2

  vergaderboer. Je stelt dat de plaatselijke banken de Centrale Rabo bank weer met beide benen op de cooperatieve grond moeten zetten. Helemaal mee ens maar dat betekent wl dat de plaatselijke Ledenraden de dames en heren directie moeten bewerken in deze richting en wel op een wijze, dat deze mensen doordrongen zijn van het esentiele veschil tussen cooperate en beursgenoteerd en daarin zelf ook (gaan) geloven. Dan pas kunnen zij het uitdragen. Als Ledenraden niet verder komen dan 'Leuke' dingen doen voor de plaatselijke bevolking en 'Betrokken' zijn bij het wel en wee van stad en dorp is co-op ver weg. De Ledenraden bestaan uit heel veel wel willende mensen, maar er zijn maar winig die weten wat co-op betekent en hoe het in de praktijk werkt(e).

 • slutter

  Bloemen voor Herman.

 • aarthamstra1

  Hoe Euribor/libor/swap.Altijd staande gebleven ten koste van???? Normale ondernemers draaien daarvoor de bak in, Deden ze allemaal in het belang van de boeren. De plaatselijke banken hebben ze systematisch hun bevoegdheid ontnomen /samengevoegd. .

 • Rip

  Nu zitje fout, aarthamstra. Wijffels was al lang weg voor de libor-affaire begon. Even nadenken voor je schrijft en een trap gaat uitdelen. En anders even op 'uitzending gemist' kijken - heb ik ook gedaan - en dan zou je dit niet schrijven.

 • Mozes

  Vergaderboer raakt precies mijn bezwaar tegen de beursgang van Forfarmers. Met de beursgang is Forfarmers niet meer ván de boeren en ook niet meer vóór de boeren maar slechts gericht op de boeren. De boeren zijn een doelgroep van en voor de aandeelhouders.

 • cornelis 22

  Dat logo kun je sowieso wel afschaffen beter lijkt mij de volgende slagzin :de mens centraal maar waag het niet om aan de balie te komen. Of : het geneuzel voorop de klant bij het grof vuil.

 • Hans Brasil

  De beurs is de beste plek om je cooperatie te verkopen, als je maar weet wat je met de centen wil doen, want er moet wel iets anders voor in de plaats komen.

 • koestal

  Het komp wel goed met For Farmers,kop der veur

 • agratax2

  koestal. Ik denk niet dat er iemand van de schrijvers denkt dat For Farmers niet goed komt. Maar beursgenoteerd betekent, 'Weg inbreng boeren, weg belang boeren'. Beursgenoteerd betekent 'Belang kapitaal heeft voorrang en einde jaar moet er en keurig ogende balans liggen, niemand zal dan ng vragen of deze balans ook duurzaam is.

 • denker123

  Het wordt tijd dat boerderij de boeken van en over Pater van den Elzen en andere cooperatie pioniers gaat verkopen,velen zijn blijkbaar vergeten waarom de cooperaties opgericht zijn.Het was in de tijd dat boeren uitgebuid werden door de particuliere handel en de grootgrondbezitters zodat er nog geen droog brood te verdienen was ,dit is nog maar goed 100 jaar geleden. De generatie boeren die deze tijd nog mee gemaakt hebben zijn nog maar +- 30 jaar overleden,en nu is blijkbaar het meeste al vergeten.

 • BW

  Hulde aan Herman. De ene na de andere coöperatie wordt om zeep geholpen door onze 'top'bestuurders. Wat met boerengeld is opgebouwd, wordt gewoon weggegeven. Het gekke is echter dat de leden van de betreffende coöperaties , zelf de goedkeuring geven voor de beursgang.

 • Broer

  Ik vond Wijffels wat te links geworden na zijn vertrek maar hier heeft hij wel helemaal gelijk.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.